Kommune købte 300 år gammel bygning for 400.000 kroner – nu sælges den for 32.000 kroner

Det skulle have været en hjælpende hånd til den lokale ånd, men kommunen ender med et økonomisk rap over nallerne.

Udgivet Opdateret

Først blev det i 2020 besluttet, at der skulle nedlægges forbud mod nedrivning af den 300 år gamle Rytterskole i Linå, da den tidligere ejer havde søgt om nedrivningstilladelse.

Sagen fik Silkeborg Kommune til at købe den historiske bygning for 400.000 kroner efter lokal opbakning, så de kunne finde en måde at bevare den på. 

Men fire år efter er nedrivningsforbuddet annulleret, og bygningen er solgt i udbud uden hverken mindstepris eller betingelser til en eventuel køber. 

- Jeg ved ikke, om det er et eksempel på umanérligt dårlig politisk købmandskab, eller det er en lektion i, at vi ikke altid skal hoppe med på interessant projektmageri, siger Johan Brødsgaard (R) på onsdagens byrådsmøde i Silkeborg Kommune.

Bagom bygningen

Ifølge Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune er Rytterskolen i Linå den ældste bygning i Silkeborg Kommune.

Bygningens første mursten blev lagt for knapt 300 år siden, da kong Frederik 4. gav 'folkegaver' til Skanderborg rytterdistrikt i anledning af dets 50-års fødselsdag i 1721.

Før den tid var undervisning noget, som var overladt til kirken, men med rytterskolerne blev den egentlige folkeskole født.

Den historiske bygning er en gave fra Frederik IV. / Foto: Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune

I den nuværende Silkeborg Kommune blev der opført rytterskoler i Fårvang, Gjern, Toustrup og Linå. Kun skolerne i Toustrup og Linå er bevaret.

Ikke mange af de rytterskoler, der blev opført i 1720'erne, er bevaret, og kun ganske få står med deres oprindelige udseende som den i Linå, lyder det fra foreningen.

Bevar historien

At kommunen i dag ikke har krav til en eventuel køber, skaber bekymring hos Ejgil Prinds, der er formand hos Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune. 

- Det er en proces, der viser, at man stort set ikke gider at bevare den kulturarv, vi har.

Ejgil Prinds var en del af den lokale initiativgruppe, der skulle være med til at finde en løsning på bevarelsen af Rytterskolen. Han har medvirket til, at kommunen fjernede mindsteprisen i håbet om, at den nye ejer selv kan restaurere den 300 år gamle bygning.

- Vi ved ikke, hvad ejeren vil. Hvis det nedrives, så er det spildt. Bygningen forsvinder og kulturarven er væk. Så er vi tilbage ved begyndelsen, siger han. 

Kan man ikke sige, at bygningen nu har haft sin levetid, og kan der blive plads til noget nyt? 

Jeg synes, man skal prioritere bygninger, der betyder noget historisk for området. Den er solidt bygget og skal bare renoveres, siger Ejgil Prinds.

Rytterskolen i Linå som den tog sig ud i 1890, hvor den stadig var skole i Linå sogn. / Foto: Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune

Usikkert fundament

Silkeborg Kommune hev 400.000 kroner ud af kommunekassen i 2020, da der var interesse fra en fond, som muligvis ville købe ejendommen på sigt, fortæller byrådsmedlem Johan Brødsgaard (R) på byrådsmødet.

Men efter købet viste det sig ikke at være en god investering, da bygningen blev vurderet til at være i meget dårlig stand. 

Kommunen forsøgte med en initiativgruppe at finde en løsning på bevarelse af Rytterskolen uden held.

Et budgetoverslag viste, at kommunen skulle bruge 200.000 kroner på at sætte Rytterskolen i stand. 

Taget var samtidig i en stand, hvor det ville kræve en udgift på 700.000 kroner at gøre det forsvarligt. I alt ville det koste 2,5 millioner at gøre huset brugbart. Dertil lød et overslag på, at det ville koste 100.000 kroner om året at drive bygningen. 

Ejgil Prinds krydser fingre for, at den nye ejer vil restaurere bygningen. / Foto: Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune

Kom og køb

Den 5. januar 2024 blev Rytterskolen sat i offentligt udbud uden mindstepris med frist den 11. marts. 

To måneder senere var tre bud ind kommet gennem den kommunale brevsprække. Men da det højeste bud trak sig kort inden byrådets behandling af salgsprisen sidst i april, måtte Ejendomsstaben ty til det næsthøjeste bud. 

Det bud lød på 31.900 kroner – et bud byrådet godkendte onsdag. 

Dermed vil Silkeborg Kommune stå med et tab på 368.100 kroner. Borgmester Helle Gade erkender, at der er tale om en ærgerlig sag. 

- Sagen kunne godt have været kønnere. Vi forsøgte at imødekomme et ønske fra de lokale, men det blev for omkostningstungt, siger borgmester i Silkeborg Kommune, Helle Gade, som ikke har yderligere kommentarer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her