Nu skal de spare milliarder: - Det er temmelig mange penge

Kommunerne skal nedlægge deres jobcentre og samtidig bruge tre milliarder mindre på området.

Udgivet Opdateret

Den nye regering vil nedlægge jobcentrene, og det får en lunken modtagelse i to østjyske kommuner.

I Silkeborg, hvor de for kort tid siden blev udnævnt til frikommune på beskæftigelsesområdet, er de dog enige i, at området skal laves om.

- Vi er enige i, at der skal ske noget. Nu er jeg spændt på, hvad det kommer til at betyde i praksis, siger Dorthe Jensen (S), der er formand for Silkeborg Kommunes arbejdsmarkedsudvalg.

Regeringen vil dog i samme omgang spare tre milliarder kroner ved manøvren. Det svarer til en fjerdedel af områdets samlede budget.

- Lige nu bekymrer det mig. Det er jo temmelig mange penge, og jeg er spændt på at se de reelle konsekvenser. Opgaverne forsvinder jo ikke, siger Dorthe Jensen.

- For mange skøre regler

Mens jobcentrene i løbet af 2022 har været under beskydning for kritisabel sagsbehandling, har Anders Winnerskjold (S) været en tro forsvarer for området. Samtidig ser han dog behov for fornyelse.

- Jeg synes, at med det, de fremlægger nu, anerkender de også, at der er behov for en aktiv beskæftigelsesindsats. Jeg synes også godt, at man kan reformere området. Der er for mange skøre regler og proceskrav, som partierne selv har lavet på Christiansborg, siger Anders Winnerskjold, der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.

Kan kommunerne lave et lige så godt stykke arbejde for tre milliarder mindre?

- Hvis de vil tage tre milliarder fra området, skal de fjerne opgaver som administration, proceskrav og den slags, der svarer til det, siger Anders Winnerskjold.

Anders Winnerskjold (S) nærmer sig et år på posten som rådmand.

A-kasserne overtager opgaver

80 procent af de borgere, der er i kontakt med jobcentret, har andre problemer end ledighed. Det kan være fysiske eller psykiske sygdomme.

I det regeringen lægger op til, skal kommunerne fortsat tage sig af den gruppe, mens a-kasserne og private aktører i højere grad skal tage sig af dem, der kortvarigt står uden arbejde.

- Det har vi selv foreslået, så det er klogt. Der kan være noget finansiering, da vi bruger for mange ressourcer på folk, der godt kan selv, siger Anders Winnerskjold, og det er Dorthe Jensen enig i.

- Den besparelse, man kan finde, tror jeg, ligger ved det, a-kasserne fremover skal tage sig af, siger hun.

TV2 ØSTJYLLAND har også forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men de har ikke haft mulighed for at stille op.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her