Ny aftale sikrer rent drikkevand

Det er lykkedes et lokalt vandværk og en landmand at lave en aftale, der sikrer, at drikkevandet ved Silkeborg også er rent i fremtiden.

Udgivet Opdateret

Landmanden Jørn Mortensen må nu ikke længere sprøjte på otte hektar af sin jord i Hvinningdal ved Silkeborg.

Han har nemlig marker oven på en af Danmarks største og mest værdifulde drikkevandsboringer. På markerne har der været dyrket majs og juletræer, der normalt behandles med sprøjtegifte, der potentielt kan sive ned til drikkevandet.

Jørn Mortensen har i alt 200 hektar jord og 200 kvæg.

Jørn Mortensen og Hvinningdal Vandværk har derfor lavet en aftale, der betyder, at han skal lade marksprøjteren blive langt væk fra et område, der svarer til 11 fodboldbaner.

- Silkeborg har jo noget af det bedste grundvand i landet. Så skal vi vel nok være med til at sikre det en lille smule, siger Jørn Mortensen.

Aftalen betyder, at 65.000 borgere i silkeborgområdet kan glæde sig over, at deres drikkevand også er rent i fremtiden.

Men det har også betydning for, hvordan Jørn Mortensen kan drive sit landbrug.

- Det betyder, at vi ikke kan have de afgrøder, som vi gerne vil have. Så vi køber noget jord fem kilometer herfra. Det er omkostningstungt, men det får vi en lille kompensation for, siger landmanden.

I ti år kan han årligt se frem til at få 5.000 kroner i kompensation per hektar for de i alt otte hektar, som han ikke længere må sprøjte.

Hvinningdal Vandværk ved Silkeborg har succes med at lave frivillige aftaler med områdets landmænd.

God dialog er alfa omega

- 70 procent af vores vand kommer fra det område, så vi har rigtig stor interesse i at sikre, at den ressource af grundvand, vi har derude, er bedst muligt beskyttet, siger Jens Bastrup, der er direktør i Silkeborg Forsyning.

- Det er jo alfa omega med den gode dialog med lodsejeren, som vi har set her, og at vi bygger videre på den, og forhåbentlig hvis det bliver tilfældet at der er behovet for det fremover, at vi kan indgå lignende aftaler, siger direktøren.

Jørn Mortensen har købt ny jord fem kilometer fra gården, hvor han fortsat kan bruge sprøjtegifte.

Nu når du ikke må sprøjte de her fem hektarer og køber nye marker. Rykker man så ikke bare problemet til et nyt sted?

- Jo, men som vandværket siger, så er det det boringsnære, der er det værste, fordi det kommer lige direkte ned. Men hvis man sikrer nogle zoner, så er man kommet rigtig langt, siger Jørn Mortensen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her