Nyt håb for Sandra: Kan måske blive i Danmark alligevel

Fredag skal to østjyske folketingspolitikere drøfte sagen med integrations- og udlændingeministen. Det viser sig nemlig, at Sandra Kostic formentlig alligevel kan klage over afgørelsen, fra da hun var 18 år gammel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
27-årige Sandra Kostic har endnu ikke permanent opholdstilladelse i Danmark, men nu er der håb forude.

27-årige Sandra Kostic fra Silkeborg er født og opvokset i Danmark. Hele hendes familie har permanent opholdstilladelse, men ved en fejl har hun ikke fået det, da hun blev 18 år. 

Sidenhen har hun to gange genansøgt, men begge gange fået afslag, fordi hun var under uddannelse og ikke forsørgede sig selv. 

Men nu er der lys for enden af tunnelen. 

Det viser sig nemlig, at hun kan klage over afgørelsen, fra da hun var 18 år. Det var hun ellers tidligere blevet informeret om, at hun ikke kunne. 

Det betyder nu, at der er stor sandsynlighed for, at Sandra Kostic endelig kan få en permanent opholdstilladelse, og dermed få lov at blive i landet, hvor hun både er født, opvokset og har hele sin nære familie. 

- Jeg blev meget glad, da jeg fik det at vide, og jeg skal mødes med min advokat her i weekenden for at få sendt klagebrevet afsted så hurtigt som muligt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sandra Kostic taler flydende dansk, har gået i dansk folkeskole, taget en HF og erhvervsuddannelse. Alligevel kæmper hun for at få lov til at blive i Danmark. Begrundelsen for, at hun i første omgang ikke fik permanent opholdstilladelse var, at at hun ikke levede op til det daværende 100-pointsystem, man blev vurderet ud fra. Systemet stillede krav om, at hun var med i en forældrebestyrelse, et integrationsråd, ældreråd eller en skolebestyrelse, som var det eneste, hun manglede for at få 100 point.

Fornyet håb

Udmeldingen om at Sandra Kostic nu alligevel kan klage, kommer fra to østjyske folketingspolitikere Kristian Pihl Lorentzen (V) og Thomas Jensen (S), efter at de har drøftet sagen med udlændinge- og integrationsministeriet samt embedsfolk.

- Der er sket en åbenlys fejl. Sandra søgte om regler for familiesammenføring, og i stedet skulle hun have søgt under særlige regler for unge mellem 18 og 19 år, som født og opvokset i Danmark. Hun har fået dårlig rådgivning, og fordi hun er kommet ind i det forkerte spor, er misforståelserne fortsat. Det er en klar fejl i administrationen, siger Kristian Pihl Lorentzen til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Jensen (S). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Ifølge Thomas Jensen kan sager fra før den 1. januar 2013 genbehandles, og Sandra Kostic er derfor indenfor den ramme, hvor der kan klages. Og det giver altså fornyet håb for den unge kvinde fra Silkeborg. 

- Det viser sig, at hun kan klage over sagsbehandlingen tilbage fra dengang, hun var 18 år. Først tænkte jeg, at alt var efter bogen, men så har jeg talt med ministeren og embedsfolkene, og det viser sig, at der er en mulighed, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Betingelser for permanent opholdstilladelse

For at få permanent ophold i Danmark skal man opfylde forskellige betingelser, blandt andet:


  • skal man være over 18 år.
  • skal man have opholdt sig i Danmark de seneste otte år.
  • må man ikke have begået visse former kriminalitet eller have forfalden gæld til det offentlige.
  • skal man have bestået en prøve i dansk og acceptere en opholds- og selvforsørgelseserklæring.
  • skal man have arbejdet i mindst 3,5 år ud af de seneste fire år, og man skal fortsat være i arbejde, imens ansøgningen behandles. Den proces varer på nuværende tidspunkt op til 10 måneder.
  •  De øvrige betingelser kan læses på nyidanmark.dk via linket her: https://www.nyidanmark.dk/da/Du-vil-ansøge/Permanent-ophold/Permanent-ophold


Kilde: nyidanmark.dk (Udlændingestyrelsen)

Østjyske politikere skal i møde med ministeren på området

Kristian Pihl Lorentzen (V) skal sammen med Thomas Jensen (S) her til morgen til møde med integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye /S) om sagen. 

- Der er ikke lagt op til en ændring af udlændingeloven, men når der sker fejl, og der er nogen, der kommer i klemme på den konto, er det klart, at jeg gerne vil hjælpe, siger Kristian Pihl Lorentzen. 

Kristian Pihl Lorentzen (V). Foto: Steen Brogaard

Sandra Kostic håber, at det kan hjælpe hende, men også mange andre.

- Der er mange andre end mig, der står i samme situation, så der er flere, for hvem, det her er en rigtig god nyhed, siger hun. 

I april 2020 søger Sandra Kostic om permanent opholdstilladelse for tredje gang. Sandra Kostic var nu 27 år, og hun har aldrig modtaget andre økonomiske ydelser fra staten end SU. Hun fik sit tredje afslag med samme begrundelse som andet gang, hun søgte - at hun ikke havde været i arbejde i 3,5 år ud af fire år, fordi hun havde studeret. Udlændingestyrelsen medregner nemlig ikke uddannelse som ordinært arbejde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her