Ordblinde Brage kæmper med skolen - har nu fundet sit kald
Den politiske målsætning om flere unge på erhvervsuddannelser er langt fra i mål. Folkeskole forsøger at åbne elevers øjne for det håndgribelige fag, og det ser ud til at virke.
- Det er fedt, at man rent faktisk kan komme ud og lave noget, der interesserer en, siger Brage Burri Thomsen, der er elev på Thorning Skole i Kjellerup ved Silkeborg.
Den 14-årige 8.-klasseelev har håndværkerfag på skoleskemaet, og det har åbnet en ny verden op for ham.
En verden som alt for få har fået øjnene op for.
Derfor har Thorning Skole valgt selv at tage affære, og onsdag skulle eleverne i 8. og 9. klasse prøve kræfter med murerfaget.
Håbet er at skabe interesse
Brage Burri Thomsen er ordblind og oplever, at han ikke er på samme niveau som sine medstuderende i blandt andet læsning og skrivning.
Derfor ser han frem til den ene gang i ugens løb, hvor han skal ud og bruge sine hænder, og hvor han samtidig har en fornemmelse af at lære en masse.
- Jeg synes, det er megafedt, at man kan lære de vigtige fag på en anden måde, siger han.
Brage Burri Thomsen går på en erhvervsrettet linje, der blev oprettet for to år siden af René Andersen, der er lærer på Thorning skole.
Han har lavet linjen med håb om, at det kan være med til at skabe en større interesse for erhvervsfagene.
- Det kan være med til at give eleverne en forståelse for, at der også er noget andet end at være god til historie og digte, fortæller han.
Og i sidste ende kan det betyde, at eleverne får øjnene op for, at det er en vej, de vil gå.
Langt fra politisk målsætning
De sidste fire år har kun lidt over 20 procent af de studerende i Region Midtjylland søgt ind på en erhvervsuddannelse.
Det er langt fra den målsætning, som politikerne havde for 2020. Her var ønsket, at det skulle være minimum 25 procent. I 2025 er målet 30 procent.
I Østjylland opfylder syv ud af ti kommuner hverken det gamle eller det kommende mål.
Jens Joel (S), der er medlem af Folketinget, er ikke tilfreds med det faktum, og derfor skal der nu tages fat om problematikken. Politikeren vil have flere praktiske fag på skoleskemaet:
- Hvordan skulle man egentlig vide, at man ville være god til eller være glad for at være håndværker, hvis man slet ikke har mødt det i folkeskolen?
Den erhvervsrettede undervisning på Thorning Skole ser da også ud til at have virket. Den har i hvert fald muligvis skaffet en ny ansøger på en erhvervsuddannele i Brage Burri Thomsen.
- Indtil videre synes jeg, at murerfaget er ret spændende, og jeg føler, at jeg kan bruge det til noget, siger den 14-årige 8.-klasseelev.