Tinna har sagt sit job som hjemmesygeplejerske op: Kan ikke længere stå inde for forholdene
En hjemmesygeplejerske i Silkeborg Kommune har sagt sit job op i protest over arbejdsforholdene.
I otte år har Tinna Dahl været sygeplejerske i Silkeborg Kommune. Men det er nu slut.
Hun har nemlig valgt at opsige sit job med den begrundelse, at arbejdsforholdene efter hendes mening nu er blevet så ringe, at hun ikke længere kan stå inde for sit arbejde overfor borgerne.
- De opgaver, vi har i hjemmeplejen og på plejecentrene i Silkeborg Kommune, bliver sværere og mere komplekse. Vi får flere og flere opgaver fra sygehusene. Borgerne bliver skrevet ud fra sygehusene tidligere og tidligere, og kompleksiteten er meget øget i forhold til tidligere. Kompetencerne i kommunerne svarer ikke til den kompleksitet, vi oplever i kommunerne, siger Tinna Dahl, sygeplejerske i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Tinna Dahl frygter, at der er ældre, der risikerer at blive syge, fordi de ikke får den pleje, de har brug for.
- Når jeg siger stop, så er det jo, fordi jeg ikke kan være i det, fordi jeg som menneske ikke synes, det er en værdig ældrepleje, vi kan yde, og som sygeplejerske synes jeg ikke, det er fagligt i orden.
Hjemmebesøg bliver droppet
På Silkeborg Kommunes hjemmeside er der i skrivende stund 10 ledige sygeplejerske-stillinger.
Den store mangel på sygeplejersker betyder ifølge fællestillidsrepræsentant Pia Medum Bennetsen, at der er hjemmebesøg hos borgere, som bliver droppet.
- På de fleste nattevagter mangler vi en sygeplejerske, så der er simpelthen besøg, vi ikke kan tage i nattevagten, og hver dag sidder sygeplejersker og vurderer, hvilke opgaver det er, vi ikke skal udføre i dag, fortæller hun.
Pia Medum Bennetsen mener, kommunen har sovet i timen og reageret alt for sent på manglen på sygeplejersker.
- I starten af året har vi haft fokus på fastholdelse og rekruttering, men det er først nu her efter sommeren, vi skal til at kigge på, hvad man kan gøre, og det er meget sent i forhold til, at vi står i den her situation lige nu.
Politisk prioritering
Det har ikke været muligt at få svar på kritikken fra det politiske flertal i byrådet i Silkeborg.
Men ifølge Dansk Folkepartis medlem af sundhedsudvalget i Silkeborg Kommune, Kuno Danielsen, så kommer kritikken ikke så overraskende.
Han mener dog ikke, at det handler om en manglende politisk vilje, men derimod en prioritering.
- Der er jo en politisk prioritering, der har gjort, at vi i Silkeborg Kommune for eksempel har tilført omkring 110 millioner til børne- og ungeområdet, og de penge skal tages et sted fra. Men nu vil jeg sige, at jeg tænker, at det i fremtiden er ældreområdet, der skal have tilført penge, fortæller han.
Tinna Dahl stopper hun som kommunalt ansat sygeplejerske d. 31. juli.