Rasmus lider af bulimi – i dag har han smidt sin vægt langt væk

Rasmus Hansen fra Aarhus bokser med sin bedste ven og værste fjende hver dag og har gjort det i ti år. Han lider af spiseforstyrrelsen bulimi, men har lært at leve med den – på godt og ondt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rasmus Hansen var ved at tage sit eget liv, inden han lærte at leve med sin spiseforstyrrelse.

I Danmark lider cirka 75.000 mennesker af en spiseforstyrrelse, og tallet er stigende.

30.000 af dem lider af spiseforstyrrelsen bulimi, der kendetegnes ved, at man mister kontrollen, når man spiser, så man overspiser og ender med at kaste op eller får et overforbrug af afføringsmiddel.

En af dem er Rasmus Hansen fra Aarhus. Han har kæmpet med bulimi i 10 år, men har nu lært at leve med den på godt og ondt. 

Lægen ville ikke sende mig til Egypten, fordi risikoen for, at jeg kollapsede, var for stor.
Rasmus Hansen

En læge, en psykolog, en diætist og en fysioterapeut kiggede på ham med hovederne på skrå, mens de fortalte ham, at det ville være sundhedsmæssigt uforsvarligt at sende ham på badeferie til Egypten med familien.

Omringet af kitler krakelerede hans verdensbillede. Og der gik det op for ham: Spiseforstyrrelsen var ikke hans redning. I stedet slog den ham langsomt ihjel.

Rasmus Hansen er i dag frivillig hos "Én af os", som har til formål at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark.

Stupid girl

- Jeg kan huske, jeg havde set en P!NK-video, hvor en pige stod med en tandbørste i halsen, og så tænkte jeg, at det var en nem måde at tabe mig på. Så i en alder af 12 år begyndte jeg at kaste op og holde mig fra at spise, fortæller den nu 22-årige Rasmus Hansen.

Og metoden var effektiv. På den første måned smed han 12 kilo ved hjælp af opkast og alt for lidt mad.

Jeg blev mobbet, og det var nådesløst.
Rasmus Hansen

Men det blev også begyndelsen på hans spiseforstyrrelse.

Han følte sig anderledes og alene. Han kunne ikke forstå, hvorfor han ikke kunne få venner i folkeskolen. Derfor spejlede han sig i de andre for at finde fejlen. Og det var størrelsen.

- Jeg var en lav, feminin dreng fra Esbjerg, der oveni det var tyk. Jeg blev mobbet, og det var nådesløst, fortæller han i afmagt.

Da 180 centimeter høje Rasmus Hansen havde det værst, vejede han 54 kilo.

Bare en "slankekur"

Den overvægtige, feminine dreng så ingen anden udvej end at tabe sig. Og tabe sig hurtigt. Vægten styrtdykkede, men psyken blev tung. Og tyngede ham meget.

- Jeg følte mig afskyelig og skamfuld. Så jeg begyndte at selvskade rigtig meget. Jeg hadede min krop og tabte mig stadig mere, fortæller han.

Omkring turen til Egypten, da han var 13 år, blev han tilknyttet psykiatrien.

- Jeg tænkte bare; "haha LOL, jeg har ikke tænkt mig at gøre noget ved det her. Det er jo bare en slankekur", fortæller han med et lille grin, men med alvoren i øjnene.

For det var ikke bare en slankekur. Det endte med en altopslugende spiseforstyrrelse, der her ti år senere stadig hærger hans tanker, når glasset flyder over.

- Jeg begyndte i et toårigt terapiforløb, hvor jeg gik til hele molevitten, og så kom jeg om på den anden side. Men jeg tænker stadigvæk; "yearh, it’s not better", fortæller Rasmus Hansen og løfter øjenbrynene kort.

Jeg ville ønske, at jeg som 22-årig ikke vågner op og tænker, at det eneste, der kan få mig igennem dagen, er at kaste op.
Rasmus Hansen

Bliver det bedre?

- Jeg står stadig og tænker; "det er ikke bedre", konstaterer Rasmus Hansen og trækker på skuldrene.

Han har dog lært at balancere med spiseforstyrrelsen, så den ikke har magten.

- Jeg har fundet midler til at håndtere det. Men i perioder, hvor jeg er presset, er det mit safe space at kaste op, fortæller han.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, der er kendetegnet ved, at man har et forstyrret forhold til mad, krop og vægt i et sådant omfang, at det går ud over ens fysiske og psykiske helbred såvel som sociale liv.

Anoreksi er kendetegnet ved en frygt for at tage på og et stort ønske om at tabe sig. Man undgår oftest at spise og er overdrevet fysisk aktiv for at øge kalorieforbrændingen.   

Bulimi er kendetegnet ved et tab af kontrol over spisning, der fører til overspisninger og er efterfuldt af kompenserende adfærd i form af f.eks. opkastning, restriktiv spisning eller misbrug af afføringsmidler.

BED er kendetegnet ved tvangsmæssige overspisninger efterfulgt af en stor skam- og skyldfølelse uden kompenserende adfærd.

Kilde: Landsforeningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade

Han stikker to fingre i halsen, som andre tager en stress-smøg.

- Det er jo mega fucked up at sige, for jeg havde da håbet, at det her ti år senere var anderledes. Men det er det ikke. Jeg har stadig de præcis samme tanker, som da jeg begyndte forløbet for ti år siden. Jeg har bare lært, at den eneste måde, jeg kan komme igennem de onde tanker på, er at kanalisere dem over til positive tanker, fortæller han.

Da han havde det værst, vejede den 180 centimeter høje fyr 54 kilo. Han mener stadig, han ser afskyelig ud, og hans spejlbillede vejer 200 kilo.

Rasmus Hansen læser i dag samfundsfag med tilvalg i religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

Væk med vægten

Rasmus Hansen ved ikke, hvad han vejer nu. Og det vil han ikke vide. Han kender sine grænser. Og vægten er hans opium. Han kan ikke styre det. Derfor har han smidt sin vægt ud.

- Jeg begyndte at give mig selv ros for de små ting. Bare det, at jeg stod op eller gik i bad, var en succes. Det var for overvældende at ændre alting på én gang, så jeg blev nødt til at begynde med de små ting. Og jeg var så enormt bange for at give slip på spiseforstyrrelsen, for det var det eneste, der gav mig en form for kontrol i mit liv, forklarer Rasmus Hansen.

Han grubler stadig over, om han nogensinde kan blive fri af spiseforstyrrelsen.

I dag lever Rasmus Hansen med sin spiseforstyrrelse på godt og ondt.

Har du lyst til at leve uden din spiseforstyrrelse?

- En del af mig har altid lyst til at fortælle historien om den gyldne lort; at jeg har lært så meget om mig selv, og jeg er så heldig og privilegeret, at jeg kender mig selv så godt. Men det er egentlig bare noget, jeg fodrer folk med, fordi jeg ikke vil tale ind i, hvor hårdt det egentlig er.

- Jeg ville da ønske, jeg havde været en 12-årig almindelig dreng. Jeg ville ønske, at jeg som 22-årig ikke vågner op og tænker, at det eneste, der kan få mig igennem dagen, er at kaste op. Men nu bøvler jeg med alle de her ting, så nu nytter det ikke noget at sidde og fantasere om et liv, hvor jeg ikke er sådan her. Men jeg har det bedre, og jeg lever med det nu.

Selvom Rasmus Hansen stadig kæmper med en daglig kamp med sine tanker, har han fundet overskuddet til at hjælpe andre igennem deres spiseforstyrrelse. 

I foreningen "Én af os" er han med til at nedbryde tabuet om psykiske lidelser ved at holde foredrag for unge, hvor han fortæller om sit liv med bulimien.

Går du med svære tanker?

Hvis du sidder med tvangstanker, der kunne tyde på en spiseforstyrrelse, eller kender nogen, som viser tegn på dette, så sig det højt.

Du kan kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade på 70 10 18 18 eller læse mere om det på deres www.lmsos.dk.

De er der for at hjælpe jer igennem det.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her