3,5 års ventetid er ovre: Nu er det lettere at finde frem til Himmelbjerget
Efter 3,5 års sagsbehandling er det brune seværdighedsskilt, der skal trække turister fra E-45 motorvejen til Himmelbjerget, blevet flyttet.
147 meter over havets overflade finder man det ikoniske Himmelbjerget i Søhøjlandet. En velbesøgt attraktion i Østjylland men også et sted, der kan være svært at finde for turister.
Kører man i en nordlig retning af E45 mod Himmelbjerget har det brune seværdighedsskilt, der viser vej, indtil nu stået ved frakørsel 55 og ikke ved frakørsel 52, hvor det står i den sydlige retning.
- Frakørsel 52 er det rigtige og mest naturlige sted. Det giver logik i mit hoved som bilist, at skiltet skal stå der, hvor du naturligt kører af, siger Skanderborg Kommunes tidligere turistchef og nuværende leder af oplevelsesvirksomheden Greenways, Marianne Purup, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun har været med i ansøgningsprocessen og i arbejdet med at få skiltet nordpå, hvor det andet skilt står. En proces der har taget 3,5 år, og som nu har medført, at skiltet er blevet flyttes.
- Det er godt, at det er flyttet nu. Jeg håber ikke, at der er mange, der tidligere har kørt forgæves.
"Usædvanligt lang tid"
De brune seværdighedsskilte blev sat op af Vejdirektoratet i 2011 som en forsøgsordning. Da de i 2016 blev gjort permanente søgte Skanderborg Kommune om, at Himmelbjergsskiltet skulle flyttet i samme ombæring.
Alligevel skulle man altså vente helt til 2020, før det rent faktisk skete.
- Det kan være en lang proces, og der kan være forskellige forhold, der forsinker processen, fortæller områdechef for Planlægning og Myndighed hos Vejdirektoratet, Gertrud Knudsen, til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:
- Der skal blandt andet foretages en trafiksikkerhedsmæssig vurdering, udvalgene skal godkende, og så skal der indhentes tilbud på, hvad det koster. Derefter skal modtagerne acceptere tilbuddet, og Vejdirektoratet skal modtage betaling. Herefter skal udførelsen bestilles.
Getrud Knudsen har ikke arbejdet med den konkrete sag, men fortæller, at sagen har været behandlet flere gange, og at en del af ventetiden også skyldes, at motorvejen er blevet udvidet.
- 3,5 år er usædvanligt lang tid. I bedste fald tager det et halvt år.
Skal fange 60.000 daglige bilisters opmærksomhed
På trods af ventetiden glæder de lokale sig over, at skiltet nu er flyttet.
- Det har været en lang proces, der har undret os lidt. Men det er et lidt tungt system med et udvalg, der kun samles en gang om året, siger formand for Ejer Bavnehøjs Venner, Viggo Rasmussen, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Men nu står det der, hvor det giver bedst mening. Fornuften sejrede. Det giver noget opmærksomhed, og selv hvis man kører forbi det, så siger man måske til hinanden, at der skal vi da forbi næste gang.
Ifølge Vejdirektoratets trafikmålinger kører der til hverdag over 60.000 køretøjer i gennemsnit på motorvejsstrækningen mellem Horsens og Skanderborg.
I alt er der opsat 215 turistoplysningstavler til 130 attraktioner, heraf er 53 fra forsøgsordningen.