Østjyske byer igen i spil til politiskolen
Regeringen har ændret planer for placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark. Det kan være godt nyt for Østjylland
Den nye politiskole i det vestlige Danmark har været diskuteret længe og trukket mange overskrifter. Nu er der igen nyt, der kan skabe glæde i Skanderborg eller måske Randers. Regeringen lægger op til, at skolen kan blive placeret i eksisterende bygninger i stedet for et nybyggeri.
Dermed bliver især Skanderborg igen en oplagt mulighed, og også Randers er i spil. Rigspolitiet anbefaler tre jyske bygninger – i Vejle, Skanderborg og Holstebro. For Skanderborgs vedkommende er det private bygninger, der kan være kommende beliggenhed for skolen.
- Det ville være fantastisk for Skanderborg at få så stor en uddannelsesinstitution til byen, men det er ude af vores hænder nu. Og det er ikke en kommunalejet bygning, siger borgmester i Skanderborg Kommune, Jørgen Gaarde (S), til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Bygningerne huser nu Skanderborg Park Hotel, og her bekræfter direktøren Søren Laursen, at stedet fremgår af en liste over mulige løsninger for politiskolen.
- Indtil videre er sagen dog ikke konkret, idet vi ikke har indgået i nogen former for forhandling. Vi vil gerne understrege, at vi driver et sundt hotel i vækst, som også i 2016 sætter rekord, og at dette har vores fulde fokus, siger direktøren til tv2oj.dk.
Også Randers vil meget gerne huse politiskolen, men her er vejen nok en smule længere, da det gamle kaserneområde i den nordlige del af byen ikke er blandt Rigspolitiets favoritsteder.
- Men det er da klart med det nye udspil fra regeringen, er vi alle i spil igen. Så vi er helt naturligt atter en del af diskussionen, og derfor vil jeg da gerne fremlægge vores argumenter på ny, siger borgmesteren i Randers, Claus Omann Jensen (V), til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Randers-borgmesteren har tidligere fremført let adgang til E45, tradition for lignende uddannelser og et attraktivt område som argumenterne for at vælge kaserne-arealet til ny politiskole.
Den nye politiskole
Det politiske slagsmål om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark tog en ny drejning mandag. Regeringens plan om at bygge en ny politiskole i Vestdanmark fra bunden i Herning bliver ikke til noget.
Det står fast efter et møde blandt politiforligskredsen mandag. Politiskolen skal placeres i en eksisterende bygning.
Her er Rigspolitiets anbefalinger:
- Rigspolitiet har i en rapport vurderet mulighederne for at etablere en ny politiskole vest for Storebælt i en eksisterende bygning.
- Flere kommuner har budt ind med bygninger, der eventuelt kunne huse skolen. Også mulige byggegrunde er blevet anbefalet.
- Rigspolitiet konkluderer, at det vil være muligt at benytte en eksisterende bygning, men at en ny vil sikre de bedste rammer for uddannelsen.
- Bliver det ikke et nyt byggeri, anbefaler Rigspolitiet tre konkrete bygninger i henholdsvis Vejle, Skanderborg og Holstebro.
- I Rigspolitiets analyse står der, at der skal foretages store ombygninger for at gøre de eksisterende bygninger klar.
- Derfor vurderer Rigspolitiet, at etableringstiden for et nybyggeri generelt ikke er længere end for til- og/eller ombygninger på de anførte ejendomme.
- Etableringstiden for et nybyggeri (38 måneder) vil ikke være længere end tiden for om- og/eller tilbygninger på de anførte ejendomme (40-54 måneder).
- Undtagelsen er dog Holstebro, der har en bygning, som ifølge Rigspolitiet kan være klar 11 måneder hurtigere end nybyggeri. Estimeret ombygningstid er på cirka 27 måneder.
- Hernings borgmester, Lars Krarup (V), har udtalt, at Herning kan have en nybygget skole parat i løbet af 22 måneder.
Kilde: Rigspolitiet