Jan har reddet tre liv det seneste år
En grundejerforening på Djursland er som den første af sin slags blevet hjertesikker zone.
Når hjertet går i stå, er tiden altafgørende.
Det ved Jan Freund om nogen som tidligere ambulanceredder. Og netop derfor tog han initiativ til, at hans grundejerforening i Handrup Bakker på Djursland skulle blive hjertesikker zone. Som den første af sin slags i hele Danmark.
For at blive hjertesikker zone, skal alle i zonen have adgang til en hjertestarter døgnet rundt og kunne tage den i brug inden for tre minutter.
Det betyder også, at flere naboer har meldt sig som hjerteløbere.
- En gang imellem er der meget langt til ambulancen. Selvom mine gamle kolleger gør, hvad de kan. Så er det jo ikke altid, at de er i nærheden, siger Jan Freund.
Vigtige tiltag
Hos Hjerteforeningen er man glade for initiativet på Djursland.
- Vi ser, at generelt falder overlevelsen med ti procent for hvert minut, der går ved hjertestop. Derfor er det altafgørende at få hjertestartere til stede så hurtigt som muligt, for det kan være afgørende for, om personen overlever hjertestop, siger Gunnar Gislason, der er forskningschef for Hjerteforeningen.
Hjertestartere er især vigtige i yderområder, hvor der ellers kan være langt til hjælpen.
- Hvis man bor i et område, hvor der er langt til ambulancer og sygehus, kan det være en god ide at overveje, om man skal anskaffe sig en hjertestarter i samarbejde med andre, siger Gunnar Gislason.
Har reddet tre liv
Hjertestarteren hjemme ved Jan Freund har også allerede vist sit værd.
- En negativ og tre positive, hvor patienterne er overlevet, så det, synes jeg, er en god statistik, siger han.
Han håber på, at endnu flere vil følge eksemplet og anskaffe hjertestartere.
- Det kan jeg ikke opfordre nok til. Vi giver meget gerne vores viden videre til dem. Jo flere der kommer, jo bedre, siger Jan Freund.
Og både ham og naboerne lover at være klar, hvis alarmen skulle lyde.