Nationalpark skal spare millioner: - Jeg er frygtelig ærgerlig
Kritiske projekter med naturgenopretning og et super-stenrev ved Øer Strand må sættes på pause på ubestemt tid.
I det bakkede landskab i Nationalpark Mols Bjerge gør udsigten til at skulle spare millioner fra næste års budget ondt i maven hos de ansatte.
- Det er jeg da frygtelig ærgerlig over, siger bestyrelsesformanden i Nationalpark Mols Bjerge, Helle Hegelund, til TV2 Østjylland.
Danmarks fem nationalparker skal spare i alt ti millioner fra næste år, og stenrevsprojektet ved Øer er som konsekvens sat på pause. For Nationalpark Mols Bjerge medfører besparelserne en reducering af næste års budget på 20 procent.
Besparelserne kommer som følge af, at regeringen ønsker at skære 1000 administrative stillinger på de statslige arbejdspladser, hvilket i finanslovsudspillet konkret betyder, at hver nationalpark skal spare to millioner kroner fra næste års budget.
Men det giver ikke mening ifølge Helle Hegelund.
- Vi synes, vi bliver ramt forholdsvist hårdt. Vi har ikke administrative stillinger, her er det mennesker med gummistøvler, der er ude og arbejde i naturen og arbejde med dyr, planter og insekter, siger hun.
Super-stenrev må vente
- Det er her vi gerne vil etablere et superrev, siger Helle Hegelund.
Hun står på molen ud for Øer Strand og viser store sten, som nationalparken gerne vil dumpe tonsvis af ude i bugten, hvor de skal ligge i et mosaik-mønster.
- Et af de problemer, vi har i havmiljøet i dag, er, at der mange steder er ren sandbund, hvor intet kan leve. Men det kan disse sten lave om på. De udgør vigtige leve- og skjulesteder for fisk og yngel. Stenenes struktur gør også, at der kan vokse tang og muslinger på dem, siger hun.
Regeringen har flere gange udtrykt bekymring om, at Danmark står over for en miljø- og klimakrise, som skal løses. Blandt andet ved beplantning af flere træer og oprettelsen af den nye grønne trepart, der blandt andet skal hjælpe det nødlidende havmiljø.
- Formålet med stenrevet er jo, at vi skal have et bedre havmiljø, og revet skaber også mulighed for, at vi kan fortælle om, hvor sårbart havmiljøet er, og det projekt bliver nu ramt. Vi håber, det kan blive til noget, men det bliver i hvert fald forsinket, siger hun.
Inde på land, hvor de rullende bakker giver liv til et mangfoldigt dyre- og planteliv, står andre projekter også for skud. Mols Bjerge er hjemsted for flere store mosbegroede sten, som stammer helt tilbage fra istiden. Denne type sten ønsker nationalparken at udbrede til andre arealer, fordi de fremmer biodiversiteten.
Men dette projekt er nu også sat i bero.
- Jeg er da super trist, for sammen med lokalbefolkningen gør vi her i nationalparken en forskel og støtter naturgenopretning og biodiversiteten, siger hun.
Parti kalder minister i samråd
De foreslåede besparelser og årsagen bag dem klinger hult hos oppositionspartierne på Christiansborg. Enhedslistens miljøordfører, Leila Stockmarr (EL), er fortørnet over, at et ønske om at skære 1000 administrative stillinger i staten nu skal få konsekvenser for nationalparkernes budgetter.
- Vi står midt i et galoperende miljø- og biodiversitetskrise, og så vælger regeringen at beskære konkrete projekter, som regeringen og ministeren selv har rost for at hjælpe vores natur. Særligt, når det nu bliver så klart, at besparelserne vil ramme konkrete naturprojekter for eksempel i Mols Bjerge hårdt.
- Det giver ingen mening. Jeg vil gå så langt, som at kalde besparelserne naturfjendske, siger Leila Stockmarr.
Enhedslisten har på baggrund af de bebudede besparelser i nationalparkerne, kaldt Miljøminister Magnus Heunicke (S) i samråd.