Taber vigtig sag: Nyt velkomstcenter ramt af endnu en udfordring

Syddjurs Kommune har tabt en sag i planklagenævnet, da de ikke har udarbejdet en miljøvurdering forud for den lokalplan, der godtager et nyt velkomstcenter tæt ved Kalø Slotsruin.

Udgivet Opdateret
Velkomstcenter Nationalpark Mols Bjerge Foto: Arkitema Architects

Det har efterhånden været længe undervejs, men udsigten til en endelig afklaring er ikke lige om hjørnet. Det meget omstridte velkomstcenter ved Mols Bjerge nær Kalø Vig Slotsruin – der vel at mærke ikke eksisterer endnu – er stødt på atter et bump på vejen.

Selvom byrådet i Syddjurs kommune i 2018 traf en beslutning om, at der ikke var behov for en miljøvurdering i forbindelse med byggeriet, skal de nu gøre den beslutning om. Det sker, efter Syddjurs afdeling af Danmarks Naturfredningsforening har vundet en sag hos Planklagenævnet.

Allerede i 2016 fremlagde man planerne for det nye center. 

Det har nævnet lagt vægt på

  • Et flertal i planklagenævnet finder ikke, at lokalplanen har tilstrækkelig begrundelse, for at velkomstcentret skal have en kystnær placering.
  • Redegørelsen for den visuelle påvirkning af omgivelserne var utilstrækkelig.
  • På baggrund af den kystnære placering er der behov for en miljøvurdering.


Kilde: Syddjurs kommune

Carsten Nørgaard, der egentlig er fortaler for velkomstcentret, men meget kritisk overfor placeringen tæt ved vandet, er naturligvis glad for udfaldet.

- Jeg synes, det er en positiv udvikling, at der er nogen, der har sat foden ned. Nu bliver de nødt til at kigge nærmere på det professionelt og ikke bare som drømme, der måske ikke er realistiske, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Politisk vilje til at kæmpe videre

Kommunens politikere, forvaltning og Nationalpark Mols Bjerge skal nu tilbage i arbejdstøjet, hvis velkomstcentret skal blive til en realitet. Riber Hog Anthonsen (V) ærgrer sig over, at processen nu bliver udskudt yderligere efter planklagenævnets afgørelse.

- Det, synes jeg, er rigtig ærgerligt. Både som politikere og forvaltning har vi gjort et stort stykke arbejde for at lande det rigtige sted. Det er den risiko, der er. Det tager vi selvfølgelig med og retter os efter, siger han.

Der må jo være nogle huller i arbejdet, siden det er endt, som det er?

- Det er en vurderingssag, og det er derfor vi har planklagenævnet. Vi vidste jo godt, at det kunne gå den vej, men det kan vi ikke forholde os til, inden vi tager en politisk beslutning.

Får det ikke dig til at genoverveje, om det er en god idé?

- Jeg synes stadigvæk, at hele setuppet, formidlingen og tanken er en god idé. Der har jeg ikke rokket mig.

At det overhovedet er kommet i planklagenævnet, har Carsten Nørgaard lidt svært ved at forstå. Ifølge ham er placeringen ved den gamle Slotskro nemlig mærket af intet mindre end fem forskellige slags beskyttelser, såsom et Natura 2000 område.

- Kommunen har valgt ikke at lave en miljøundersøgelse, og når det ligger så tæt på vandet, burde alarmklokkerne ringe. Jeg kan undre mig over, at man ikke havde set det komme, siger Carsten Nørgaard.

Kommunen går nu i dialog med Nationalpark Mols Bjerge om en ny lokalplan, så den lever op til planklagenævnets afgørelse.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her