VIDEO: Delfinflok spottet ved Djursland

Adam Birkballe fik søndag selskab af tre delfiner på en sejltur ud for Knebel. Delfinerne er blevet mere almindelige i dansk farvand, men en flok er stadig et sjældent syn, fortæller ekspert.

Udgivet Opdateret

Søndag ved middagstid var Adam Birkballe fra Thorsager en tur på vandet ud for Knebel og Knebelbro, da han fik sig en uventet oplevelse.

Egentlig var han sammen med sine to brødre og en kammerat på havjagt efter ederfugle og ænder, men det var en gruppe noget større dyr, der tog opmærksomheden.

Tre delfiner dukkede nemlig op i vandet.

- Vi så noget stort, der plaskede rundt, og da vi så kom tættere på, kunne vi se, der var tre stykker, forklarer 20-årige Adam Birkballe.

- De legede rigtig meget rundt om båden.

Adam Birkballe opdagede delfinflokken omkring klokken 12.30 søndag. / Foto: Privatfoto

Først troede Adam Birkballe, at der var tale om marsvin, men hans kammerat var hurtigt overbevist om, at det drejede sig om delfiner.

- De var satme lange. Lige så lange som vores 18 fods båd. Det var rigtig hyggeligt, siger han.

Der er tale om øresvin

Ganske rigtigt er der da også tale om delfiner – mere korrekt arten øresvin, der er den mest kendte delfinart.

Det bekræfter Carl Kinze, der er hval- og delfinspecialist og driver hjemmesiden hvaler.dk.

- Det er de yndigste øresvin, siger Carl Kinze, der også kan fortælle, at der blev spottet et øresvin ud for Aarhus havn tidligere på søndagen.

Hvordan ser et øresvin ud?

Øresvinets størrelse på 2-4 meter lader til at være korreleret med levested; øresvin i farvarme vande har mindre og slankere kroppe, mens de i kolde farvande generelt er større. Vægten varierer således også fra 150 til 650 kilo. Hanner bliver kønsmodne når de er 8-12 år og hunnerne i en alder af 10-12 år.

Øresvinets overside er mørkegrå, mens undersiden er lysere, grænsende til hvid. Denne farveforskel gør øresvinet svært at se, både oppefra og nedefra når de svømmer. Over og underkæbe er forlængede, hvilket giver øresvin deres karakteristiske forlængede næser. Deres rigtige næse er dog placeret ovenpå hovedet; det såkaldte blåsthul. Finnerne er formet af tæt væv og indeholder hverken knogler eller muskler. Dyret skaber fremdrift ved at bevæge halefinnen op og ned.

Kilde: Miljøstyrelsen

Synes man, at beretninger som denne bliver oftere og oftere, er der noget om snakken. Fra at have været helt væk fra danske farvande siden 1976, er øresvinene siden 2015 begyndt at dukke op igen, fortæller Carl Hinze.

- De har været i begge ender af Limfjorden, en tur til Skagen og ved Esbjerg. De er rigtig flinke til at besøge alle afdelinger af Danmark – vi mangler bare lige Sjælland, siger han.

Det er dog noget nyt, at øresvinene er begyndt at dukke op i flok. Hidtil har der kun været tale om enlige svømmere.

Delfinerne migrerer fra Skotland

På billedmaterialet fra Knebel kan Carl Kinze ikke umiddelbart identificere flokken, men det er lykkes i andre tilfælde – og han vil da også skyde på, at der er tale om en flok fra Skotland, som man tidligere har set i dansk farvand.

- Grunden til, at de tager til Danmark, kan være fordi, flokken i Skotland er blevet for stor. Det er absolut spændende, siger Carl Kinze.

Tidligere på sommeren blev der også set en delfin ved Følle Strand, og det er måske ikke så mærkeligt, at der først har været enkelte delfiner på besøg.

- Øresvinene er en nomadisk art, der genindtager gamle områder og finder nye. Det kan være, de har sendt spejdere afsted, og nu kommer resten af flokken. Det er meget kloge dyr, så det skal man ikke undervurdere, siger Carl Kinze. 

ARKIV-VIDEO: En delfin blev i sommer set i Aarhus Bugt ved Følle Strand, hvor den svømmede rundt en hel morgen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her