DF-afhopperne har skabt deres eget parti, som ikke er et parti

Livet efter Dansk Folkeparti har ikke været let. De seks afhoppere er ude, når valget kommer. Alligevel har de skabt et arbejdsfællesskab, og Hans Kristian Skibby er en af dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Seks af Dansk Folkepartis 16 folketingsmedlemmer trak stikket i februar. Nu arbejder de videre sammen. Fra venstre: Marie Krarup, Bent Bøgsted, Karina Adsbøl, Liselott Blixt, Hans Kristian Skibby og Lise Bech. Foto: TV 2
Af Rikke Struck Westersø - I samarbejde med

Liselott Blixt har ikke bagt kage i dag, beklager hun, idet hun sætter sig for bordenden ved gruppemødet.

Det bliver hurtigt tilgivet af kollegerne, der går videre til at beundre de nye malerier, der er kommet op at hænge i gruppeværelset siden sidst. Danske landskaber, et sejlskib og Grundtvig. Ikke noget abstrakt.

Det begynder at ligne et rigtigt parti, men det er det ikke. Det er seks løsgængere, alle med en fortid i Dansk Folkeparti, der har samlet sig i et "arbejdsfællesskab". Liselott Blixt, Bent Bøgsted, Lise Bech, Karina Adsbøl, Marie Krarup og Hans Kristian Skibby.

- Vi er et konglomerat af noget, der ikke er et parti, men som alligevel agerer som et parti. Det er en nyskabelse her på Christiansborg, griner sidstnævnte.

De kalder sig 'Gæs og Gaser'. Afhængig af hvem du spørger, handler det om, at de er nogle "lækre gæs" og et par gaser – eller at de var tamgæs, der levede under "eklatant topstyring", men som i dag er frie vildgæs.

En anden pointe om navnet er, at der næppe er nogen, der vil tro, det er titlen på endnu et nyt parti.

Pia Kjærsgaards store dag

Det er nu to måneder siden, at de ødelagde den gode stemning omkring Pia Kjærsgaards fødselsdagsreception på Christiansborg.

Aftenen inden og i løbet af formiddagen op til, at partistifteren skulle fejre sine 75 år med laksemadder og skåltaler, skred 5 ud af 16 folketingsmedlemmer. Den sjette fulgte nogle dage senere.

Pia Kjærsgaard poserede smilende med gæsterne til sin fødselsdagsreception. Hun ignorerede den åbenlyse krise i partiet, indtil hun bemærkede i sin tale, at man selv var ude om det, hvis man havde oplevet dårligt arbejdsmiljø i partiet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På vej ud ad døren lod de beske bemærkninger falde om den nye formand Morten Messerschmidts ledelsesstil og Pia Kjærsgaards "dårlige opførsel".

- Jeg vil ikke finde mig i, at en sur, gammel dame går og skælder ud, sagde for eksempel Hans Kristian Skibby.

Han bedyrede dog, at det var "helt tilfældigt", at deres udmeldinger ramlede sammen med Kjærsgaards store dag.

Ingen ønskede Messerschmidt som formand

Det var kulminationen på en tumultarisk tid i Dansk Folkeparti. Her om bordet er de enige om, at det begyndte efter vælgerlussingen ved folketingsvalget i 2019.

- Dengang der var en, der sagde: "Jeg vil være formand i stedet for formanden", opsummerer Bent Bøgsted.

Stemningen i partiet fulgte kurven i meningsmålingerne – brat nedad. Og da kommunalvalget i november viste et nyt lavpunkt for DF, kastede Kristian Thulesen Dahl håndklædet i ringen og meddelte sin afgang som formand.

Der var afmålte klapsalver fra Liselott Blixt og formandskandidat Merete Dea Larsen, mens resten af salen i Herning rejste sig og klappede, da Morten Messerschmidt blev valgt som ny formand ved et ekstraordinært årsmøde. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ingen her ønskede sig Morten Messerschmidt som ny partiformand, men da han blev valgt af medlemmerne i januar, ville de give ham en chance, siger de. Den holdt kun en måned.

Gamle kolleger hilser ikke

Det blev ikke umiddelbart lettere at gå på arbejde efter, at de meldte sig ud. For eksempel stod der en dag flyttekasser og affaldssække foran deres kontorer i Proviantgården, så de kunne pakke ned og flytte væk fra fløjen, hvor de har huseret med DF i alle årene.

Morten Messerschmidt var "provokeret" af at se på dem, mener eks-DF'erne. Og han havde efter sigende opsøgt Folketingets ledelse, præsidiet, for at få dem "sendt ad Pommern til", som en udtrykker det.

Morten Messerschmidt mødte pressen efter et krisegruppemøde hos Dansk Folkeparti tirsdag 22. februar, hvor fem medlemmer havde meddelt, at de forlod partiet på grund af ham. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bent Bøgsted, der har siddet i Folketinget i 20 år, gik i forbøn hos formanden, Henrik Dam Kristensen (S). De fik lov at blive i deres kontorer, hvis Karina Adsbøl og Dennis Flydtkjær (DF) byttede etage, så "gæssene" var samlet på anden sal, og Dansk Folkeparti på første.

Nu er aftalen, at de holder sig på hver sin etage.

Nogle af de gamle partikolleger taler de fint med. Andre hilser ikke.

De har fået skiftet alle låsene

Følelsen af at blive overvåget fortsatte også.

De fortæller samstemmende, at deres sidste tid i partiet var præget af, at der blev "kigget over skulderen og ind på kontorerne" for at se, hvem de holdt møder med. At nogle af Morten Messerschmidts "hjælpere" "sniger sig rundt og finder ud af, hvad der sker".

- Man har jo sommetider set nogen stå stille ude foran en dør. Har de stået og lyttet? Når man så kommer, begynder de at gå, siger Bent Bøgsted.

En konkret episode fik dem midt i marts til at udskifte låsene til deres kontorer. Ifølge TV 2s oplysninger blev en partiansat tæt på Morten Messerschmidt en weekend overrasket på et kontor, der ikke var hans.

Han beklagede til kontorets indehaver, der ikke længere er ansat i partiet, og forklarede, at han ledte efter et stik. Den forklaring blev senere ændret til, at han havde ledt efter slik.

Stemningen har ikke været for god de sidste år. Det har den ikke.
Tidligere ansat om den sidste tid i Dansk Folkeparti

Det var dråben for afhopperne.

- Alt det, der er sket, har gjort, at vi syntes, det var meget rart at få skiftet låsene, siger Liselott Blixt.

Hun har en klar fornemmelse af, at der er blevet spioneret imod dem. Og hun studser over historierne, der med jævne mellemrum popper op i tabloidaviserne om, at afhopperne ikke laver noget i Folketinget, eller at de ansætter DF-medarbejdere i det skjulte.

- Jeg har ikke noget at skjule. Men de bliver ved med lave intriger, siger hun med træthed i stemmen og afviser bestemt, at løsgængerne ligger på den lade side.

Hans Kristian Skibby, Bent Bøgsted, Liselott Blixt, Karina Adsbøl og Lise Bech stod samlet, inden den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holdt tale via videolink på Christiansborg 29. marts. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Krænkende arbejdsmiljø

Der er heller ikke noget hemmeligt ved, at de har ansat 3 af de 18 medarbejdere, der har forladt DF.

De sidder med omkring bordet til gruppemødet. En har 15 år hos DF på sit cv. De to andre havde begge været der i 24 år - altså siden begyndelsen - da de sagde op.

- Stemningen har ikke været for god de sidste år. Det har den ikke, siger den ene, Anders Dandanell Skjødt.

- Det har været et godt parti igennem mange år og en rigtig god arbejdsplads. Der har været en ordentlighed både mellem de ansatte og de folkevalgte og en rigtig god stemning. Men det har desværre ændret sig meget dramatisk, siger han.

Det fremgår også af en rapport fra Arbejdstilsynet, der kom frem tirsdag. Efter et kontrolbesøg 30. marts konstaterede tilsynet, at arbejdsmiljøet i Dansk Folkeparti er så elendigt, at der er mistanke om, at det overtræder arbejdsmiljøloven.

For eksempel oplever DF-ansatte "højlydt udskældning og overfusninger på gangene". At blive ignoreret, når de siger godmorgen, grupperinger, hvisken og bagtaleri, og at deres evner og indsats bliver nedvurderet.

Og det kan være svært at sige fra, føler de, hvis de krænkende handlinger "kommer fra nogen med en højere status i partiet".

Pionerånden er tilbage

Sådan er det ikke hos 'Gæs og Gaser', forsikrer alle omkring bordet i Proviantgården.

De ansatte siger, det er "dejligt" at være her, selvom de ved, at det hele kan være slut om et år, hvis løsgængerne ikke bliver genvalgt.

Marie Krarup har malet to billeder til flokken - naturligvis af gæs. Foto: TV 2

Der er en "pionerånd", siger de. Ligesom i Dansk Folkepartis begyndelse, hvor de også kunne sidde alle sammen rundt om ét bord, og "der var god stemning og en god holdånd".

- Vi har et rigtig godt sammenhold. Her er alle værdsat – også personalet. Vi kan jo ikke noget uden dem. Sådan skal det være. Det har man glemt i Dansk Folkeparti, siger Liselott Blixt.

- Vi har tænkt os at passe vores arbejde

Gæssene har organiseret sig med Liselott Blixt som gruppeleder, Lise Bech som gruppesekretær, og Hans Kristian Skibby skal tale på vegne af dem alle under afslutningsdebatten inden sommerferien.

Vi ved, at når valget kommer, så er vi ude. Men derfor ser vi os som en styrke alligevel.
Liselott Blixt, løsgænger i Folketinget

Modsat andre løsgængere er 'Gæs og Gaser' med i clearingsystemet på Christiansborg. En aftale partierne imellem om, at alle stiller med et fast antal folketingsmedlemmer til afstemningerne, så alle 179 MF'ere ikke behøver at troppe op hver gang – uden at det rokker ved styrkeforholdet mellem blokkene.

- Vi har tænkt os at passe vores arbejde og deltage i lovarbejdet og gå til samråd og udvalgsmøder, som vi plejer, siger Hans Kristian Skibby, der sidder i Erhvervsudvalget, Europaudvalget, Skatteudvalget og Transportudvalget.

- Vi arbejder jo for de borgere, der har valgt os ind. Vi skal da nå at få så meget igennem som muligt, siger Liselott Blixt, der er Folketingets længst siddende sundhedsordfører.

Liselott Blixt er kendt for at kæmpe for de svages rettigheder i sundhedsvæsenet. Hun er blevet kaldt "den farligste person i det danske sundhedsvæsen", men det tog hun som et hæderstegn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De arbejder som et parti, selvom de teknisk set ikke er det. Det ville kræve, at de skulle ansøge om et rigtigt partinavn og indsamle underskrifter til at blive opstillingsberettiget og så videre.

Det er de "ikke interesserede i".

- To har sagt, at de ikke genopstiller. Vi fire andre ved, at når valget kommer, så er vi ude. Men derfor ser vi os som en styrke alligevel. Vi er seks mennesker med 99 procent samme holdninger, siger Blixt.

Seks mandater til rådighed

De bruger blandt andet gruppemøderne til at orientere hinanden om deres fagområder og tale om, hvad de skal stemme.

Alle er frie til at stemme, hvad de vil, men det er oftest kun Marie Krarup, der stemmer anderledes. Hun har sine egne holdninger om Rusland.

Så når Liselott Blixt for eksempel går til forhandlinger i Sundhedsministeriet, er det med fem-seks mandater i ryggen. Og det er noget værd i det parlamentariske regnestykke på Christiansborg, hvor alting er mere fragmenteret end nogensinde.

Ti folketingsmedlemmer står uden for grupperne. Og gæssene har flere mandater at lokke med end Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

En flok af den størrelse er værdifuld, når der skal samles et flertal.

Regeringen kan stole på dem, forsikrer de. De står fortsat ved de aftaler, de selv har forhandlet.

- Vi har jo ikke ændret holdning, bare fordi vi har meldt os ud af Dansk Folkeparti. Vi kunne bare ikke med den nye ledelse, siger Bent Bøgsted.

Her er Folketingets løsgængere

Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre 1. januar 2021 efter 40 år i partiet. Han har oprettet Moderaterne, der er opstillingsberettiget til næste valg. 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlod Liberal Alliance i oktober 2019 efter, at partiet mistede ni af 13 mandater ved valget, herunder Anders Samuelsen. Han genopstiller ikke. 

Naser Khader blev smidt ud af Det Konservative Folkeparti i august 2021 efter anklager om seksuelle krænkelser mod en række kvinder. 

Orla Østerby forlod de Konservative i december 2020 efter en sag, hvor han blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd overfor en partikollega.  

Og så er der de seks tidligere DF'ere: Liselott Blixt, Karina Adsbøl, Lise Bech, Hans Kristian Skibby, Marie Krarup og Bent Bøgsted. De to sidstnævnte genopstiller ikke.

De har kun trukket deres støtte til aftalen om Lynetteholmen. Det storstilede byggeri af en halvø uden for København. Den var de også imod før, men dengang måtte de følge flertallet i DF, for sådan er det i et parti.

Et opkald fra Støjberg

Den slags bånd er de lykkeligt fri af nu. Men de er heller ikke afvisende over for tanken om at blive en del af et parti igen.

Partier fra både rød og blå blok har bejlet, siger de. Men indtil videre har ingen taget imod et tilbud, selvom de godt ved, at det er de færreste løsgængere, der overlever et folketingsvalg.

Hvorfor laver I ikke bare jeres eget parti?

- Du skal have energien til at starte det op. Det kræver rigtig meget. Der har jeg det sådan, at det har jeg ikke energi til. Jeg er 57, siger Liselott Blixt.

Men hvad er så pointen med, at I organiserer jer og ansætter personale og alt det her – det hele kan jo være spildt, så snart der kommer valg?

- Men der er jo stadig et år tilbage, går vi ud fra, indvender Bent Bøgsted.

- Nu bruger vi altså det her sidste år på at føre politik. Vi vil hellere gå med værdighed end med en dårlig smag i munden, siger Hans Kristian Skibby, mens Liselott Blixt supplerer, at "man ved jo aldrig, hvornår man er ude. Sådan er det i politik".

Går I og venter på et opkald fra Inger Støjberg?

- Nej, vi går ikke sådan og venter. Vi finder vores egne ben, siger Hans Kristian Skibby.

Bent Bøgsted supplerer, at det kun er Inger Støjberg selv, der ved, om hun kommer med et nyt parti.

- Vi havde håbet på, at hun gør det. Vi havde jo også ønsket hende som formand. Så hvis hun kommer med et nyt parti og henvender sig til os, så ser vi da på det, siger han.

Inger Støjberg blev stemt ud af Folketinget 21. december som konsekvens af dommen i rigsretssagen mod hende. Hun var ellers i lang tid mange DF'eres håb som kandidat til en ny formand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der nikkes rundt om bordet. Men de understreger, at deres opbakning vil "komme fuldstændig an på politikken".

- Kommer der nogen og siger til mig, at jeg kan lave en sundhedspolitik til et parti, så er jeg da med, hvis resten af partiet følger min tankegang. Men jeg ved slet ikke, hvad hun mener om social- og sundhedspolitik, siger Liselott Blixt.

Slutspillet

Indtil videre er planen ganske enkelt at arbejde videre i deres lille løsgængerparti, som ikke er et parti.

- Vi ser lyst på fremtiden, lyder det fra Bent Bøgsted ovre på den anden side af mødebordet.

- Så må vi se, hvad den byder. Om der kommer et nyt parti, vi kan støtte, eller ej. Men vi har hele tiden været klar over, at det kan være slutspillet for os alle ved næste valg. Vi tager det, som det kommer.

Bent Bøgsted besluttede for længe siden ikke at genopstille ved næste valg, hvor han vil være 67 år. Han vil dog gerne være med i et parti, hvis det rette dukker op.

Marie Krarup understreger, at hun "ønsker ikke på noget tidspunkt nogensinde mere i mit liv at være med i noget parti". Resten ser, hvad fremtiden bringer, siger de.

TV 2's besøgstid er ovre. 'Gæs og Gaser' skal videre i gruppemødets dagsorden, der ligger printet foran dem blandt kaffekopperne. I øjeblikket arbejder de blandt andet på at få deres bankkonti til at fungere, så de kan udbetale løn til de ansatte. Der begynder to mere til maj.

TV 2 har forelagt påstandene om Dansk Folkeparti for partiets pressechef, Erik Bjørn Møller. Han siger, at de "står fuldstændig for deres egen regning".

Han fastholder, at den ansatte, der blev opdaget på en andens kontor, ledte efter slik. Og han kan heller ikke genkende billedet af, at DF'erne fortsætter med at lave intriger.

- Vi har rigelig travlt med at lave politik, siger pressechefen.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google