Venner trods stor aldersforskel: - Ernst holder alle mine hemmeligheder
En gang om ugen mødes 12-årige Sebastian Bjerregaard og 67-årige Ernst Beck for at hænge ud sammen. Det styrker selvværdet for førstnævnte og får seniorvennen til at blive barn igen.
Med højre arm svinger Sebastian på én gang tre hvide snore med hvide kugler gennem haven.
I dét øjeblik, det går op for ham, at de alle tre rammer forbi måltavlen, ryger armene op over hovedet i ren frustration over, at han samtidig kan se en snor med røde kugler hænge fast på måltavlen i havespillet stigegolf.
Snoren med de røde kugler tilhører Ernst Beck, 67 år og voksenven for 12-årige Sebastian Bjerregaard, og spillet, de er i gang med, foregår i Ernsts kolonihave.
Med armene viftende i luften tager Sebastian en hurtig tur i løb rundt på plænen for lige at få den sidste ærgrelse ud af kroppen, inden han smilende følger efter Ernst for at samle målskytset op.
Ernst kan holde på alle hemmeligheder
De to er venner, og det har de været i et par år.
Venskabet er kommet i stand gennem foreningen Børns Voksenvenner, efter Sebastians forældre var blevet skilt, og drengen fra Engesvang havde det svært i livet.
- I skolen var der nogle, der drillede mig lidt, og så var mine forældre også blevet skilt, så jeg havde det lidt svært, og jeg kunne ikke rigtig komme i skole, fordi jeg bare ikke ville, og jeg græd, fortæller Sebastian Bjerregaard, der nyder samværet med den noget ældre ven.
- Vi snakker om, hvordan jeg egentlig har det, og hvordan jeg har det med skolen og mine forældre. Han er sådan en virkelig, virkelig god ven, siger Sebastian og fortæller, at de taler om ”rimelig private ting”, som han formulerer det.
- Hvis jeg ikke har lyst til at sige det til mine forældre, kan jeg snakke med Ernst om det, for han er en rimelig god person, og han holder alle mine hemmeligheder, så det er bare dejligt.
Øger Sebastians selvværd
Det var Sebastians mor, som tog kontakt til voksenvennerne, fordi hun vurderede, at han savnede voksenkontakt, efter forældrene var blevet skilt. Det er hun glad for, at hun gjorde.
- Det betyder, at han altid har en god kammerat, han kan være sammen med, og en som han har fuld tillid til, og at han har nogle timer med succesoplevelser hver uge, som giver ham godt selvværd, siger Marianne Dyhr, mor til Sebastian.
De to venner med 55 år imellem sig mødes som udgangspunkt hver onsdag. Så samler Ernst Sebastian op, og turen går til for eksempel til Aqua ved Silkeborg, hvor de to har årskort, eller en tur i kolonihaven.
- Det er jo et eller andet sted et frirum for os begge to. Vi nyder hinandens tilværelser og de ting, som vi laver. Jeg bliver nok et lille barn igen på en eller anden måde, forklarer Ernst Beck.
Samvær er nøgleordet for voksenvenner
Børns Voksenvenner er en landsdækkende forening med lokale afdelinger og 1.500 frivillige, som er startet i 1990’erne efter amerikansk forbillede. Det fortæller Jes Dorf, næstformand for Børns Voksenvenner i Silkeborg.
- Vores fornemste opgave er at skabe et samvær mellem en voksen, som har lyst til at gøre en forskel i forhold til et barn og så et barn, der har brug for en voksen. Ganske simpelt, siger Jes Dorf.
Ofte opstår kontakten til voksenvennerne, når den ene forælder af en eller anden grund er blevet mere fraværende for barnet.
- Det er typisk børn, som vi med et moderne udtryk siger har lidt svage netværk. Hvor den ene forælder er meget lidt til stede i barnets liv. Det vil måske nok typisk være faderen, men der mangler en anden i barnets liv. Et forbillede. En almindelig voksen, forklarer Jes Dorf og understreger, hvordan samvær er nøgleordet.
- Samværet er motoren, der skaber energi. Barnet får noget fra den voksne, den voksne får noget fra barnet, og det er på et helt elementært plan, siger næstformanden, der sagtens kan bruge flere frivillige voksne.
- Vi oplever da i hvert fald, at vi har en venteliste af børn, som gerne vil møde en voksen, og forældrene vil også gerne have det, men vi har ikke helt voksenvenner nok til at dække det behov. Det må vi erkende.
Han bor med sin kone i Silkeborg og har fire børn og to børnebørn, og dermed kan han også tilbyde en solid portion livserfaring til Sebastian.
- På de ting, som han siger og gør, kan jeg godt høre, at jeg, forhåbentlig, har lidt god indflydelse på ham, siger Ernst Beck.
Han anbefaler varmt andre at kaste ud i en lignende rolle.
- Har man nogle timer i overskud, og det behøver ikke at være hver uge, og hvis man har lidt at kunne give af sig selv, så kan jeg absolut kun anbefale, at man tager en tørn inden for det her, sige Ernst Beck.
Med i ny serie
Ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde udfører omkring 13 procent af befolkningen en eller anden form for frivilligt socialt arbejde.
I en ny serie over fire afsnit følger TV2 ØSTJYLLAND otte ildsjæle, der udfører frivilligt socialt arbejde.
I det første afsnit møder TV2 ØSTJYLLAND foruden vennerne Sebastian og Ernst også foreningen Husrum, hvor ensomme unge ugentligt mødes til en god snak.
Første afsnit kan ses her: