Forårsguide: Disse fem ting skal du ordne i haven nu
Griber du haven rigtigt an, bliver den nemmere at holde senere
Når solen titter frem i april, er det for mange danskere tid til at gå i haven, men det er langt fra ligegyldigt, på hvilke punkter haveejerne sætter ind i disse dage.
Det fortæller naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening Majken Sundahl.
Det er nemlig nu, havehandskerne skal på, hvis du for eksempel vil undgå for mange dræbersnegle og at drukne i ukrudt senere på sæsonen.
- Den sidste frost har efterhånden sluppet jorden, og der kan luges, og de sidste visne plantedele kan knækkes af og fordeles ned i bedet, så det nærer planterne, råder Majken Sundahl og fortsætter:
- Fra april begynder man også at kunne så frø direkte i jorden, men kig på vejrudsigten og temperaturen. Jorden skal som minimum være otte grader varm, før du kan begynde at så og plante ud i køkkenhaven. Det varierer dog, alt efter hvilke planter du sår eller planter ud.
Har du haft gang i små planter i vindueskarmen, er det også nu, du kan overveje, om de skal have lidt frisk luft.
De fem vigtigste have-opgaver i april
Få overblik over de vigtigste opgaver, du med fordel kan kaste dig over i haven nu, her.
Nummer 1: Så
I løbet af april stiger jordtemperaturen, og du kan begynde at så direkte i jorden, hvis den er otte grader eller mere.
Vær dog opmærksom på, at der er stor forskel på, hvilke himmelstrøg dine planter stammer fra, så undersøg altid, hvilke krav planten har, før du planter eller sår direkte ud. Som regel kan det for eksempel læses på posen med blomsterløg eller frø.
Nummer 2: Plant ud
Plant stauder og forspirede planter til køkkenhaven ud, hvis temperaturerne tillader det.
Man siger, at sent blomstrende stauder skal plantes om foråret, og at tidligt blomstrende skal plantes om efteråret.
Er det krydderurter, du skal sætte ud, så er de vant til at gro i lande som Grækenland og Italien, hvor jorden er lidt hård. Derfor er det en god idé at blande den normale muld med en grovere jord.
Hvis krydderurterne har stået i små potter, og rødderne har snoet sig sammen, skal du kratte op i rødderne og skille dem ad.
Nummer 3: Gød jorden
Din have har brug for næring for at kunne vokse sig stor og flot i løbet af sæsonen.
Du kan hente gratis kompost på genbrugsstationerne, bruge din egen hjemmelavede kompost eller købe dig til det.
Gødningen til stauderne skal helst fordeles i bedene inden såning.
På græsplænerne kan det være nok at lade lidt nyslået græs ligge efter klipning, da det derved giver næring til plænen.
Kræver plænen mere, kan du med fordel bruge græsgødning, der fås i flere varianter og spredes på plænen – gerne en regnfuld dag, så det hurtigere trænger ned i plænen.
Nummer 4: Bekæmp ukrudt
Det er bedst at komme ukrudtet til livs så tidligt som muligt. Det betyder, at du allerede i foråret skal gå på jagt efter forbryderne, inden de begynder at smide frø.
Der er ingen smutveje, når det kommer til lugningen. Hele roden på ukrudtet skal med op, hvis du vil sikre dig, at det ikke kommer op igen. Allier dig med en havegreb, få gennemgravet jorden, og få så mange rødder med som muligt.
Nummer 5: Sæt ind mod dræbersneglene
Begynd allerede nu at kigge efter dræbersnegle, når du er i bedene, og uskadeliggør dem med kogende vand. Sneglene er så små på nuværende tidspunkt, at arbejdet med at fjerne dem er mindre.
Pas på, du ikke fjerner nyttedyr i haven: Dræbersneglen er ensfarvet i forskellige brune nuancer. Den er ret anderledes end leopardsneglen, der er grå og sortstribet – og menes at spise dræbersnegle.
Du kan sætte ølfælder i haven for løbende at tage de dræbersnegle, der sniger sig ind i bedet om natten – men husk at tømme dem jævnligt.
Undgå at bruge gift – det er ikke kun dræbersneglene, du slår ihjel.