Imponerende fænomen set på nattehimlen over Østjylland

Sommerens hidtil flotteste lysende natskyer kunne i nat ses på himlen over Danmark

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lysende natskyer over Aarhus natten til den 3. juli 2017. Foto: Claus Møller / Seerfoto
Af Anders Brandt
I samarbejde med tv2.dk

De seneste par nætter har man kunne se et relativt sjældent sommerfænomen over Danmark, men i den forgangne nat var det årets mest imponerende lysende natskyer, man kunne betragte på nattehimlen.

Lysende natskyer over Djursland natten til den 3. juli 2017. Foto: Valther Jørgensen / Seerfoto

Nogle timer efter solnedgang kunne man sent søndag aften aften og natten til mandag se et flot fænomen på sommerhimlen over Danmark.

Godt hjulpet af relativt klart vejr i det meste af landet kunne man i sommernatten i nordlig retning se lysende hvidlige skyer på himlen. Skyerne har også af denne grund navnet lysende natskyer.

At se lysende natskyer kan være en stor oplevelse og er kun muligt i sommermånederne - og så er de endda endda så unikke, at de kun optræder på vore breddegrader.

Flere af TV 2 VEJRETs seere fangede de flotte lysende natskyer - og resultatet kan ses her på siden.

Har man endnu ikke set dem er der i den kommende tid fortsat gode muligheder for det.

Ligger i stor højde

Skyerne ligger meget højt til vejrs - langt over vores almindelige vejr, og er de højest beliggende skyer, man kender til. Man skal helt op i omkring 80 kilometers højde for at finde de lysende natskyer i den del af atmosfæren, der hedder mesosfæren.

Skyerne dannes primært over de polare egne - og kun om sommeren, hvor den del af atmosfæren er ekstremt kold med temperaturer helt ned til mellem -100° og -150°.

Når solen om aftenen i skumringen kommer 5-13° under horisonten og mørket falder på, så træder de lysende natteskyer frem på den ellers mørke nattehimmel.

Det er således solens lys, der skinner på skyerne i stor højde, som man på fascinerende vis kan se - midt om natten.

Bedst chance for at observere de lysende natskyer, har man i timerne efter solnedgang og i timerne før solen atter står op, hvor man skal kigge i nordlig retning.

Mens det er mørkt ved jorden, når solen om sommeren ikke længere under horisonten, end den fortsat kan skinne på de tynde skyer i 80 km's højde. Foto: TV 2 Vejret / Grafik

Skyerne ligner til forveksling de 'normale' slørskyer (cirrus), og har nær horisonten en gylden eller rødbrun farve. Når de længere op på himlen antager de ofte et hvidligt skær.

Består af små iskrystaller

Skyerne består af meget små iskrystaller - man regner med de kun har en diameter på en mikrometer. Det er kun meget små mængder vanddamp der findes i mesosfæren og derfor er det kun ved temperaturer under -100° -150° de optræder. Det er stadig en gåde, hvorledes vanddampen føres op i denne højde.

Man formoder iskrystallerne fryser på små kondensationskerner. Skyerne består kun i ganske få timer ad gangen, da de små iskrystallerne enten falder fra den kolde mesosfære og ned i varmere underliggende områder i atmosfæren eller tranporteres mod syd. Begge dele fører til at iskrystallerne fordamper.

Før i tiden har man antaget at skyerne bestod af vulkansk aske eller kosmisk støv. Måske danner disse dog som kondensationskerner grundlaget for iskrystallerne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her