Opsporingen af smittede danskere sakker mere og mere bagud

Man burde have indset, at man aldrig ville kunne følge med her i efteråret og vinteren, siger formanden for Lungeforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Smittesopsporingen er en stor opgave, som halter efter lige nu Foto: Mads Dalegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Af Mette Stender Pedersen
I samarbejde med tv2.dk

Opsporingen af smittede med coronavirus i Danmark sakker bagud.

I den seneste uge har opsporingsenheden måttet udskyde at ringe til tusindvis af nye smittede. Og antallet af dem, der ikke kontaktes, stiger dag for dag.

Det skriver Berlingske, som har modtaget en opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Spørgsmålet er, om man fra starten har undervurderet opgaven og haft urealistiske forventninger
Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen

Opsporingsenheden, der hører under Styrelsen for Patientsikkerhed, modtager tre gange om dagen en liste med nye smittede fra Statens Serum Institut (SSI).

Men styrelsen erkender, at smitteopsporingsenheden onsdag 16. december - da Berlingske henvendte sig - stadig manglede at kontakte personer, der var konstateret smittet så langt tilbage som torsdag 10. december.

Målet er at bryde smittekæderne

Zoomer man ind på tre dage i denne uge, kan man se, hvordan problemet vokser.

Tirsdag var der 2299 sager, hvor opsporingsenheden ikke var kommet i kontakt med de smittede. Onsdag var der 2648 sager, og torsdag var der 3971 åbne sager. De angivne tal er for de enkelte dage og ikke et akkumuleret tal.

De ansatte i smitteopsporingen ringer hver dag til alle nye smittede med covid-19 for at instruere dem i, hvordan de skal forholde sig, og hvordan de skal oplyse deres nære kontakter om, at de skal lade sig teste.

Målet er at bryde smittekæderne så tidligt som muligt, som Styrelsen for Patientsikkerhed skriver på sin hjemmeside.

"Haltende" smitteopsporing

Formand for Lungeforeningen Torben Mogensen - der også er speciallæge i anæstesiologi og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital - er "trist" over forfatningen af den danske smitteopsporing, som han kalder "haltende".

- Spørgsmålet er, om man fra starten har undervurderet opgaven og haft urealistiske forventninger, siger han til TV 2.

- Man burde have indset, at man aldrig ville kunne følge med her i efteråret og vinteren.

Det har hele tiden været ventet, at smitten ville stige i de kolde måneder, fordi vi samles mere indenfor.

Torben Mogensen mener ikke, at svaret er at kaste flere penge efter smittesporingsenheden og udvide medarbejderstaben.

- I stedet bør man for eksempel sørge for endnu flere lyntest og opfordre smittede danskerne til selv at kontakte dem, de kan have givet coronavirus videre til, siger han.

Selv om der ofte er blevet sat spørgsmålstegn ved kvaliteten af lyntest, er de et godt valg i netop smitteopsporingen, lyder det fra speciallægen. For lyntest er gode i begyndelsesfasen, kort efter man er blevet smittet og har mest virus i svælget.

Ansatte bedt at om droppe kontaktforsøg

Afsløringen af den haltende smitteopsporing kommer, efter at Berlingske torsdag skrev, at ansatte i smitteopsporingsenheden var blevet bedt om at fravige de officielle retningslinjer og droppe kontaktforsøg.

Ansatte i smitteopsporing bedt om at droppe kontaktforsøg

I praksis betød det, at ansatte skulle springe kontaktforsøg til coronasmittede over, så hver borger kun fik ét opkaldsforsøg i stedet for tre, før man opgav at få fat i borgeren. I dagene efter den nye instruks kunne de ansatte derfor lukke et stort antal sager.

Men den nye praksis blev dog sløjfet, efter Berlingske kontaktede Styrelsen for Patientsikkerhed. Senere torsdag annoncerede styrelsen, at den opruster med 800 flere ansatte i opsporingsenheden.

Dermed mere end fordobler de medarbejderstaben, der nu fremover skal kunne tackle op mod 5000 nye smittede med coronavirus om dagen.

Coronaopsporingen bidrager til opsporing af flere end nogensinde
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Minister: En ekstraordinær acceleration i smittetallene

Antallet af smittede med coronavirus er steget voldsomt de seneste uger, og der har flere dage været over 4000 om dagen. Samtidig er testkapaciteten blevet udbygget i løbet af efteråret.

Det er ikke Styrelsen for Patientsikkerhed, der bestemmer, hvor stor smitteopsporingsenheden er, og hvordan den er sammensat. Det er regeringen.

I en mail til TV 2 forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvordan smitteopsporingen er endt med at komme mere og mere bagud i forhold til at kontakte smittede danskere.

- Regeringen har løbende opskaleret smitteopsporingen til et niveau, der har kunnet håndtere opsporing af flere smittede end de aktuelle smittetal (...). Men i den seneste tid - og særligt de seneste dage - har der været en ekstraordinær acceleration i smittetallene, står der i mailen.

- Den øgede acceleration i smittetallene er ikke alene sket på grund af smitte i samfundet, men også fordi vi har øget testaktiviteten markant, så vi finder flere smittede. Derfor øger vi igen kapaciteten til smitteopsporing. Det betyder samlet, at Coronaopsporingen bidrager til opsporing af flere end nogensinde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her