Sigtelser af plejepersonale på Kongsgården er et skridt på vejen, mener pårørende
Politiet har sigtet en række ansatte fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Det er et skridt på vejen, lyder det fra pårørende. Ifølge ekspert er det højst udsædvanligt.
Flere medarbejdere fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bliver sigtet for forskellige overtrædelser af straffeloven på baggrund af den behandling, som de udsatte den 90-årige demenspatient Else Marie Larsen for i TV2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag Facaden’.
Det er et skridt på vejen, lyder det lørdag fra barnebarnet til Else Marie Larsen, Charlotte Ahm, der selv står bag anmeldelser af Kongsgården til politiet:
- Jeg synes, det er en start på noget godt. Man skal sigtes, hvis man ikke gør sit arbejde godt nok og ikke lever op til de regler og vilkår, man skal leve op til, når man arbejder med mennesker, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge TV2's oplysninger sigter politiet fire plejere fra det aarhusianske plejehjem Kongsgården for overtrædelser af Straffeloven. Nærmere præcist grov forsømmelse eller skødeløshed i deres arbejde.
Dokumentaren viste blandt andet 90-årige demensramte Else Marie Larsen hængende i en lift i syv minutter - til trods for at hun gav udtryk for smerter og bad om at komme ned.
Kun et skridt på vejen
Selvom sigtelserne er et skridt på vejen mod retfærdighed, mener Charlotte Ahm, at der skal mere til:
- Vi har rigtig mange dygtige SOSU-assistenter og medarbejdere. Men der er bare en procentdel, der ikke skal arbejde med mennesker, og jeg kan ikke være tilfreds før, at de er fundet og væk, siger Charlotte Ahm.
Udover politiets sigtelser har dokumentaren allerede haft store konsekvenser for flere ansatte i Aarhus Kommunes ældrepleje. I første omgang modtog en række ansatte på Kongsgården både fyresedler, skriftlige advarsler og påtaler.
Den daglige leder af Kongsgården blev også fjernet, ligesom en områdechef fratrådte sin stilling. Alligevel mener Charlotte Ahm, at der mangler konsekvens:
- Hvad med dem på rådhuset, der er gået tilbage og har sagt, at der ikke er omsorgsvigt ved min farmor? Jette Skive, som heller ikke har ageret, i det hun skal? Eller de embedsfolk der sidder ved magistraten for Sundhed og Omsorg? Det har jo ikke haft nogen konsekvenser for dem, og det mangler jeg rigtig meget, siger Charlotte Ahm.
Sigtelser er udsædvanligt
Ifølge kommunalforskeren Roger Buch, der til daglig arbejder som forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie – og Journalisthøjskole, er sigtelser som disse fire af plejepersonale på Kongsgården usædvanlige:
- Det er ekstremt usædvanligt. Det er bestemt ikke noget, vi ser hvert år på ældreområdet, og hvis vi kigger udover alle kommunerne på alle områder, så sker det måske en til to gange om året. På ældreområdet er det måske en til to gange i en valgperiode.
- Når det sker i ældreområdet, har det ofte været ret banale ting, såsom at man har narret penge ud af de ældre, og det er trods alt mildere, end det der er tale om her, siger Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND.
TV 2 har bedt om en kommentar til sigtelserne mod plejerne fra FOA Aarhus. Men formand for FOA Aarhus, Inge Jensen Pedersen, fortæller, at hun har ’ingen kommentarer, da det drejer sig om en personlig sagsbehandling’.
Heller ikke den ansvarlige rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), har ønsket at kommentere sigtelserne mod plejerne fra Kongsgården.