Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn
To nære pårørende til en beboer på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus har nu anmeldt plejehjemmet til politiet for omsorgssvigt.
På afstand ser Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus fredfyldt ud.
Men bag murene bor en 90-årig kvindelig beboer med demens, som nu er blevet hovedperson i et større drama om påstået massivt omsorgssvigt.
- Vi er konstant bekymret for farmor, og vi tænker hver dag på, om hun har det godt, om hun overhovedet kommer ud af sengen, og om hun får tør ble på. Det fylder hver eneste dag, siger Charlotte Ahm, der er barnebarn til den 90-årige kvindelige beboer, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er blandt andet historier om overdosering af medicin, anklager om manglende skift af bleer i op til et døgns varighed, og at hun ikke blev vendt om natten, som hun skulle for at undgå liggesår.
Disse historier har fået den 90-årige kvindes familie til at melde plejehjemmet til politiet.
- Man skal behandle andre mennesker med værdighed og respekt og ikke bare som et forældet stykke kød, der ligger i en seng, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.
Har kæmpet i tre år
Charlotte Ahm har sammen med sin faster, Hanne Larsen, der er datter til den 90-årige kvinde, kæmpet for at råbe Aarhus Kommune og plejehjemmet op i hele tre år, og nu er tålmodigheden altså sluppet op.
- Vi er bare fyldt op med frustrationer og afmagt. Plejehjemmet lytter ikke til os, kommunen lytter ikke til os, og borgmesteren lytter heller ikke til os, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor ser familien anmeldelsen som deres eneste mulige løsning. Anmeldelsen er desuden den seneste udvikling i en sag om en dokumentarudsendelse på TV 2.
En udsendelse, som indeholder skjulte optagelser, som er optaget på plejehjemmet, og en udsendelse som endnu ikke har været sendt.
Charlotte Ahm og Hanne Larsen har dog set hele tv-dokumentaren, og det har efterfølgende styrket deres opfattelse af, at deres mor og farmor ikke bliver passet og plejet, som hun skal.
Det oplever de nemlig også selv, når de besøger hende.
- Der lugter rigtig tit af tis og afføring, og det er ikke i orden, at hun skal sidde i den lugt i sin egen stue, hvor hun også spiser, siger Hanne Larsen, der er datter til den 90-årige kvindelige beboer, til TV2 ØSTJYLLAND.
Ingen må se de skjulte optagelser
Den spegede sag stopper ikke her. For nylig blev der nedlagt et fogedforbud mod TV 2s planlagte dokumentar. Fogedforbuddet betyder, at ingen må se optagelserne, som er lavet med skjult kamera.
- Hos sådan et sted skal man have ekstreme midler i brug for at kunne bevise, at det vi siger, er rigtigt, siger Hanne Larsen, som bliver bakket op af sin niece:
- Man vælger at mørklægge en dokumentar, fordi man ikke vil have den frem i lyset, i stedet for at bruge dokumentaren som et redskab til læring, som jo kan bruges mange steder, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er familien til den 90-årige beboer, der har godkendt, at TV2 har benyttet sig af skjulte optagelser.
- Det er jo det, vi skal, for at få det frem i lyset, siger Hanne Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Rådmand undskylder
Anmeldelsen fra familien står ikke alene. Tidligere har familien også anmeldt Aarhus kommune for at være for passive i sagen.
- Det er ikke fair, at man skal råbe så højt, før borgerne på Kongsgården kan få den retfærdighed, som de fortjener, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.
Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) har ikke ønsket at deltage i et interview, men hun har sendt et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg vil gerne undskylde over for de pårørende, at de har haft en dårlig oplevelse på plejehjemmet. Jeg hører dog også fra personalet, at samarbejdet ikke har været nemt, skriver hun og fortsætter:
- Det ændrer ikke på, at jeg kommer til at følge de initiativer, der allerede er igangsat, meget tæt.
Politiker: Optagelser bør se dagens lys
Aarhus Kommune har arbejdet intenst på at sikre, at optagelserne fra Plejehjemmet Kongsgården ikke bliver offentliggjort.
Så sent som i dag, torsdag, modtog TV2 ØSTJYLLAND en skrivelse fra kommunens advokat om, at TV2 ØSTJYLLAND vil blive politianmeldt alene for at omtale, hvad optagelserne fra TV 2-dokumentaren viser.
Hans Skou (V), der er medlem af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune for Venstre, er dog én af de få fra kommunen, der ønsker, at optagelserne ser dagens lys.
- Det lader til, at der er en beskrivelse af et forløb, som jeg synes, offentligheden skal have mulighed for at se. Så derfor vil min klare anbefaling til forvaltningen være, at man i stedet for at kære om at opretholde fogedforbud i stedet kærer sig om selve sagen, for den er alvorlig, siger Hans Skou til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvordan tror du, sådan noget her kan ske på et plejehjem?
- I min optik er det her et udtryk for vanrøgt. Vi får nogle borgere ind, som slet ikke bliver behandlet ordentligt, og det kan vi ikke stå model til i Venstre, siger Hans Skou og fortsætter:
- Vi er afhængige af at de medarbejdere, vi har ansat, opfører sig som de skal, og det synes jeg slet ikke, man gør på nuværende tidspunkt. Det er et fuldstændig forkert menneskesyn, der er beskrevet, siger Hans Skou.
Håbet visner
Imens politianmeldelserne fyger omkring, er håbet for en lykkelig afslutning også ved at visne hos Hanne Larsen og Charlotte Ahm.
- Jeg håber, at plejehjemmet bliver dømt for omsorgssvigt og forsømmelighed. Man har jo altid håbet, om at det bliver godt, siger Charlotte Ahm og fortsætter:
- Men jeg tror ikke på det. Jeg tror ikke, vi ender ud i at sige, at vi vandt den her kamp, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.