13 år som borgmester - her er Bundsgaards højdepunkter og skandaler
13 år som borgmester har budt på triumfer og nederlag. Her er nogle væsentlige nedslag.
TV2 Østjylland har samlet nogle højdepunkter fra Jacob Bundsgaards karriere.
Jacob Bundsgaard tiltrådte som borgmester i 2011, hvor han overtog kæden fra Nicolai Wammen, der valgte at forlade sin post før tid for at stille op til Folketingsvalget.
I 2015 blev Jacob Bundsgaard inviteret til konference i Det Hvide Hus af den daværende amerikanske præsident Barack Obama, hvor han skulle tale om anti-radikalisering.
I 2017 var Aarhus Kommune europæisk kulturhovedstad. I forbindelse med den store åbning udtalte Jacob Bundsgaard, at det var den største politiske oplevelse i hans liv.
Med knap 40.000 personlige stemmer slog Jacob Bundsgaard ikke bare sin personlige rekord i 2017. Han toppede også listen over stemmeslugere ved kommunalvalget. Og der var et stykke ned til nummer to, som fik lidt over 30.000 personlige stemmer i København.
Aarhus Letbane. Det skulle have været den store fejring, da Aarhus Letbane i september 2017 skulle åbne. Men dagen før den store indvielse skete det, de færreste havde forestillet sig. Trafikstyrelsen kunne ikke godkende sikkerheden, og derfor blev indvielsen af letbanen udskudt på ubestemt tid.
Ved siden af borgmesterposten var Jacob Bundsgaard i perioden 2018 til 2022 formand for Kommunernes Landsforening. I dag er han næstformand.
En skandale af de større ramte Aarhus Kommune, da Planklagenævnet i sommeren 2024 hældte Aarhus Kommunes storstilede planer om en udvidelse ud med badevandet. Jacob Bundsgaard er - udover at være borgmester - også formand for havnen.
En af de store projekter for Jacob Bundsgaard har været omdannelsen af Gellerupparken, hvor man har forsøgt at gøre op med det ry, bydelen har haft som ghetto.
Jacob Bundsgaard har siddet for bordenden for en række budgetforhandlinger i Aarhus Kommune, hvor de fleste er end som brede forlig.
Lynanalyse
TV2 Østjyllands lokalreporter i Aarhus Kommune, Lasse Dieckmann, analyserer:
Det er højst overraskende, er Jacob Bundsgaard lægger borgmesterkæden fra sig. En borgmesterkæde, der har ligget usvigeligt sikkert omkring skuldrene på ham siden 2011.
Der er dog ikke nogen tvivl om, at den nu tidligere bykonge havde retning mod et valg i 2025, hvor valgsejren ikke har set lige så sikker ud, som den har gjort de foregående gange.
En række dårlige sager har svækket Bundsgaards styrke. Her falder især fadæsen om havneudvidelsen i øjnene, hvor det enormt omdiskuterede og stor anlagte projekt faldt til jorden på grund af fodfejl i embedsværket. Det var grænsende til det pinlige for kommunen.
Derudover har der været andre sager i den kedelige afdeling for borgmesteren. Blandt andet de manglende milliarder på anlægsbudgettet og en i befolkningen upopulær mobilitetsplan. En mobilitetsplan, der egentlig står Teknik- og Miljørådmand Nicolaj Bang (K) på, men som er tvunget igennem af borgmesterens ihærdige kamp for CO2-neutralitet i 2030.
Alt sammen en svækkelse af en ellers stærk borgmester. Ikke desto mindre er det noget af en bombe, at han forlader borgmesterkontoret før tid.
Arvingen er der dog styr på. Den rækkefølge er næsten lige så sikker som i kongehuset. På spring må kronprins i Socialdemokratiet og rådmand for Sociale forhold og beskæftigelse, Anders Winnerskjold, stå.