Afføringsdonorer kan redde liv
På Aarhus Universitetshospital er man de førende i Europa, når det kommer til afføringskapsler. Men de har brug for hjælp udefra.
En kapsel med afføring, saltvand og lidt fedtstof. Mere skal der ikke til for at redde liv.
Kapslerne er udviklet på lever-, mave- og tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital, der har indgået et noget anderledes partnerskab med blodbanken.
Partnerskabet går ud på, at blodbanken finder donorer til afdelingen. Afføringsdonorer.
- Vi spørger bloddonorer, om de kunne finde på at donere afføring, hvis det kan redde mennesker. Så udreder vi dem fra sygdomme og bakterier, og så kan de selv opsamle afføringen derhjemme på toilettet, fortæller overlæge på lever-, mave- og tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital Christian Lodberg Hvas til TV2 ØSTJYLLAND.
Fra sonde til kapsel
Afføringen fra donerne bliver blot blandet med lidt saltvand og noget fedtstof og så ellers lagt på 80 graders frost i kapsler.
Behandlingen har tidligere foregået ved, at man har fået flydende afføring ind igennem næsen via en sonde. Ideen om kapslerne opstod på baggrund af forespørgsler fra flere af patienterne.
På trods af, at afføringskapsler måske kan lyde ulækkert, så oplever Christian Lodberg Hvas ikke, at patienterne afviser behandlingen.
- Når de får at vide, at de bliver reddet fra at dø, så siger de ja, tak, siger han.
Kapslerne kan hjælpe patienter mod Clostridioides difficile-infektion, der viser sig som voldsom og vedvarende diarré. Kapslerne hjælper ved at give rask tarmflora.
Har været brugt i årtier
Behandlingen med afføringskapslerne har været kendt i årtier, men er aldrig for alvor slået igennem.
Det er på trods af, at kapslerne, ifølge Christian Lodberg Hvas, kurerer ni ud af ti patienter. Patienter, hvor 40 procent af dem ellers ville dø.
- Vi har lavet en europæisk undersøgelse. Cirka 10 procent af dem i Europa, der burde få behandlingen, får det tilbudt. I Danmark er vi på cirka 50 procent i dag. Jeg tror, Østjylland er et af de steder, der er mest udbredt, siger overlægen.
Christian Lodberg Hvas peger på, at et af problemerne er, at behandlingen er svær at sætte i system. Han fortæller, at han ville ønske, at behandlingen var mere udbredt.
- Vi møder måske også lidt modstand, fordi folk tænker "det kan ikke passe, at det er så nemt", men det er det altså. Jeg tror også, at folk mangler viden om kapslerne, siger han.
Overlægen fra Aarhus Universitetshospital har selv et mål om, at 80 procent herhjemme får tilbudt behandlingen.