Arne mistede sin smartphone ved et uheld - nu vil han ikke have den tilbage
Efter kort tid uden en smartphone oplevede Arne Bangsgaard Mathiasen fra Aarhus flere positive forbedringer.
Angst og hovedpine var i lang tid en del af 29-årige Arne Bangsgaard Mathiasens hverdag. Og selvom han afprøvede flere ting, endte hjælpen med at komme fra en noget uventet kant.
- Min smartphone gik i stykker, og jeg havde en gammel Nokia liggende i en skuffe, som jeg begyndte at bruge, fortæller Arne Bangsgaard Mathiasen, der til daglig studerer i Aarhus.
Efter en uge med en telefon, der kun kunne ringe og skrive sms'er, mærkede han en forandring.
- Jeg fik det bedre, mit angstniveau var dulmet, og jeg havde mere overskud og følte mig nærværende, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det var ikke et aktivt valg, for jeg vidste ikke, at jeg ville få det bedre. Jeg lagde bare mærke til, at det skete.
Lukkede alle sociale medier
Tidligere var Arne Bangsgaard Mathiasens smartphone det første, han kiggede på, når han vågnede, og den blev flittigt brugt, hvis han kedede sig eller ville flygte fra ting, han ikke gad tage stilling til.
Derfor valgte den studerende at fortsætte sin nye og lidt mindre moderne tilværelse. Og det har ikke kun hjulpet på angsten og hovedpinen, mener han.
- Jeg kan nemmere være i sociale situationer i længere tid, og så sover jeg også bedre, siger Arne Bangsgaard Mathiasen.
I et halvt år lukkede han ned for alle sine sociale netværk. Det har dog ikke været helt uden udfordringer, fortæller han.
Blandt andet stod han en dag og kunne ikke betale for sin frisørtid, fordi frisøren kun tog imod Mobilepay.
- Det var meget svært og også for ensomt til sidst, fordi meget sms-korrespondance er rykket over på Messenger. Så jeg valgte at lave en profil igen, siger Arne Bangsgaard Mathiasen.
Har fundet mellemvej
Der har hverken været læger eller fagfolk inde over det, der endte som et lille eksperiment for Arne Bangsgaard Mathiasen selv.
Men der er tidligere lavet undersøgelser, der blandt andet kobler et stort skærmforbrug med dårligere og mindre søvn. Det står der i en rapport, der i 2020 blev udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.
Aarhusianeren har i dag fundet en mellemvej, så han ikke lever helt uden de sociale netværk. Han har dem blot på sin ipad, så han ikke bliver fristet til at finde den frem ved middagsbordet, men i stedet må tage et aktivt valg om at medbringe den.
- Jeg tror på den løsning, hvor man har begge dele, fordi samfundet er lavet, så det praktisk talt er umuligt at leve uden en smartphone, siger han.