Dømte behandles med skydespil

Skydespil bliver nu brugt som en del af behandlingen på Retspsykiatrisk Afdeling. Ifølge forsker har det positiv virkning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ny forskning viser at samarbejdet ved skydespil bidrager positivt til behandling af patienter på Retspsykiatrisk Afdeling.

Det kan for nogle virke paradoksalt, men på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er man begyndt at bruge skydespillet CS:GO som en del af patienternes behandling.

Ny forskning viser nemlig, at samarbejdet i skydespil har mange positive effekter for patienterne og ikke gør spillerne mere voldelige.

- Det er en måde at lære at håndtere konflikter, lære sociale kompetencer, og at være en del af et socialt fællesskab.

Det fortæller Morten D. Terkildsen, der er seniorforsker, antropolog og ph.d. fra forskningshuset DEFACTUM i Region Midtjylland, der har været med til at lave studiet.

Det er en måde at lære at håndtere konflikter, lære sociale kompetencer, og at være en del af et socialt fællesskab.
Morten D. Terkildsen, seniorforsker, antropolog og ph.d.

- Det går ud på at understøtte de kompetencer, som man allerede arbejder med at understøtte, men bare på andre måder, siger Morten D. Terkildsen.

Fællesskab frem for vold

En gang om ugen samles patienterne for at spille skydespillet CS:GO. De spiller altid med den samme gruppe, hvilket ifølge Morten D. Terkildsen er vigtigt.

- Det har en stor betydning, fordi de netop knytter sociale bånd, får kompetencer og roller. Man bliver et sammentømret fællesskab, hvor man gerne vil vinde, men hvor det også er vigtigt, at det er som et hold, siger han.

Skydespillet kan derfor ifølge forskeren bidrage til rehabiliteringen.

- Når man spiller, kan man godt blive provokeret, og det er der et pædagogisk arbejde i at lære at håndtere.

- Det er med udgangspunkt i, at man skal opnå sociale kompetencer, og det indebærer også at man bliver god til at lære at håndtere konflikter. Så succesen ligger blandt andet i, at man lærer at tale ordentligt til hinanden, fortæller Morten D. Terkildsen.

Det er skydespillet CS GO, der bliver brugt som en del af behandlingen. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Han forklarer, at der er meget forskning, der peger på, at man ved skydespil kan opleve øget aggression. Det oplever de dog ikke på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Fra aggression til vold er der et vist skridt, og det misser man nogle gange, når man taler om det. Forskningen peger nemlig ikke på, at spillerne bliver mere voldelige, siger han.

Morten D. Therkildsen fortæller også, at det at spille skydespillet er et forsøg på at følge med den tendens man allerede ser i omverden. Computerspil er blevet en naturlig del af mange menneskers liv, og det gælder også patienternes. Computerspil er derfor populært blandt patienterne.

- Jo større interesse der er, jo mere motivation er der også for at deltage og flytte sig, siger han. 

Tiltaget skal måske udbredes

Det nye forskningsstudie er det første studie i verden af online spil i psykiatrien. Studiet i Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing er udarbejdet af DEFACTUM, Health på Aarhus Universitet og retspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien i Region Midtjylland.

Undersøgelsen er baseret på observationer, uformelle samtaler og interviews med en mindre gruppe på syv patienter og tre behandlere, der blev fulgt over nogle måneder.

Det er på sigt hensigten at brede tiltaget ud på flere retspsykiatriske afdelinger i hele landet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her