Drop karakterræset: Palle hadede skolen, men blev en kæmpe succes
I skolen lå Palle Enggaard Tops karakterer i den lave ende. I dag er han succesfuld iværksætter og mener, at der er alt for stort fokus på karakterer i skolesystemet.
Der lyder en kraftig summen og banken fra værkstedet i Hasselager.
Her holder Palle Enggaard Top og hans virksomhed ’Kabeltromlen’ til, og dagen igennem bliver kabeltromler og gamle traller forvandlet til møbler.
Virksomhedens succes står i skarp kontrast til hans skolegang. Palle Enggaard Top er ordblind, og det gjorde det svært at komme gennem lektier og afleveringer.
- Jeg hadede at gå i skole. Mine karakterer var i den lave ende, og det var da ikke rart, siger Palle Enggard Top til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor forstår han også godt, at nutidens unge kan føle et pres over at skulle præstere, så de netop ikke får karakterer i den lave ende.
Reaktionen kommer efter, at TV2 ØSTJYLLAND i en ny dokumentar afdækker, hvordan der på Facebook findes grupper, hvor desperate studerende køber sig til afleveringer og eksamensopgaver.
- Der er så høje forventninger til folk i dag, at jeg godt kan forstå, at der er nogle, der ser sig nødsaget til det, siger Palle Enggard Top.
Fem gymnasieelever fra Paderup Gymnasium fortæller i forbindelse med dokumentaren, at de ikke selv har købt sig til opgaver, men at de godt kan forstå desperationen hos dem, der gør, for de oplever et massivt karakterpres i gymnasiet.
Samtidig har de en oplevelse af, at nogle uddannelser bliver anset som bedre og mere prestigefyldte end andre i samfundet.
- Jeg er glad for, at jeg ikke selv går i skole i dag. Det går meget op i de her tal, hvor god man er. Det er en lidt grim tendens, synes jeg, lyder det fra Palle Enggard Top.
Lykken er ikke penge og prestige
Før sin succes med ’Kabeltromlen’ havde Palle Enggard Top i syv år et prestigefyldt og godt betalt job i en bank.
- Jeg var selv sådan, at det var noget så vigtigt, og at man skulle tjene godt. Men det er jo ikke det, du bliver glad af i længden, fortæller han.
Han startede møbelbyggeriet i sin fritid ved siden af sit fuldtidsarbejde i banken. Da han i 2019 var med i TV-programmet, Løvens Hule, på DR1, tog virksomheden fart.
I dag leder Palle Enggard Top virksomheden på fuld tid, og han kigger aldrig på karakterbladet, når han ansætter nye folk.
- Det er sgu ikke, om der står 12 i karakterbeviset, der gør, at jeg ansætter folk. Det er om de er ærlige, har gåpåmod og vil noget, siger han.
Erhvervslivet efterspørger ikke kun 12-taller
I følge direktøren for Erhverv Aarhus, Poul Dalsgaard, gør den tilgang til karakterer sig gældende i langt de fleste virksomheder.
Erhvervslivet kigger sjældent på et karakterblad, når de ansætter.
Det overrasker ham, at nogle unge bliver så desperate i deres stræben efter gode karakterer, at de køber sig til opgaver på nettet:
- Brugerne af det her skal tænke sig godt om og sige, er jeg i virkeligheden på den rigtige hylde, hvis jeg skal have andre til at lave min opgave, siger Poul Dalsgaard, direktør i Erhverv Aarhus.
Han mener, at de unge skal genoverveje deres forventninger til, hvad de skal efter gymnasiet. For erhvervslivet har ikke kun brug for 12-taller.
- Du skal ikke nødvendigvis være topjurist. Du skal ikke nødvendigvis være hjertekirurg. Der er rigtig mange jobs, der har et mindre kravsniveau, hvor folk er lykkelige.
- Vi har brug for folk på alle hylder og alle niveauer, og derfor skal der også være nogle, der er klar på at komme ind og sige: ’Nej, jeg fik ikke 12, men jeg har klaret mig ret godt alligevel’, lyder det fra Poul Dalsgaard.
Lysten, der driver værket
Hos Palle Enggaard Top skrues dagens sidste ordrer af møbler sammen. Hans forretning bygger på, at han gør det, han har allermest lyst til.
- Jeg tror, at det er meget vigtigt i din hverdag, at du nyder det, du gør, siger Palle Enggard Top.
Og skal han komme med et godt råd til de unge, så er det at bygge deres fremtid på det samme – nemlig lyst:
- Det der med at skulle udgive sig for noget andet, end man er, det er sgu for tabere. Man skal tro på sig selv, og hvis man gør det, så skal man nok nå langt i livet. Det er jeg sikker på, siger Palle Enggard Top.