'Dybt problematisk': Rådmand reagerede med det samme, da han så opslag
Et nu slettet opslag fra en kendt socialpædagog i Aarhus Kommune vakte vrede hos rådmand Anders Winnerskjold, da han fik opslaget tilsendt.
Og han tog straks affære og fik medarbejderen hjemsendt. Men har man ikke ytringsfrihed som ansat i Aarhus Kommune?
Svaret er jo, dog er der grænser, hvis man spørger rådmand Anders Winnerskjold.
Det omtalte opslag på Facebook var en hyldest af den dræbte Hamas-leder Ismail Haniyeh skrevet af socialpædagog Simon El-Zeinab, der har arbejdet med kriminalpræventive opgaver i Gellerup og det vestlige Aarhus for kommunen.
Simon El-Zeinabs opslag er siden blevet slettet, men inden da nåede hans hyldest frem til rådmand Anders Winnerskjold.
- Det bliver tilsendt mig, og jeg reagerer prompte på det, og jeg beder min direktør om at lave en personalejuridisk vurdering, siger han.
Minister tager afstand
Simon El-Zeinab er hjemsendt med løn, mens sagen bliver undersøgt af Aarhus Kommune. Socialpædagogen har også trukket sig fra integrationsrådet, som han sad i indtil onsdag.
Her sad han som udpeget af integrationsminister Kaare Dybvad (S), som er glad for, at han har trukket sig.
- Jeg har netop fået besked om, at han har valgt at trække sig. Det synes jeg, er den helt rigtige beslutning. Jeg kan på ingen måde se for mig, at man kan sidde i et nationalt integrationsråd og samtidig hylde lederen af en terrororganisation, lød det i et skriftligt svar fra Kaare Dybvad Bek til Radio4.
Anders Winnerskjold siger til TV2 Østjylland, at offentligt ansatte har ytringsfrihed som alle andre i Danmark, men der er grænser.
- Man skal have lov til at ytre sig, det mener jeg også er helt afgørende, men der er også spørgsmålet om, om man kan arbejde i den vestlige del af Aarhus og samtidig støtte en nu afdød Hamas-leder, der er på EUs terrorliste, siger Anders Winnerskjold, der ikke er i tvivl om, hvad han selv mener om Simon El-Zeinabs hyldest af den afdøde Hamas-leder.
- Jeg synes, det er dybt problematisk, at man har ytret sig på den måde, man har.
'Dybt problematisk'
Må man ikke skrive noget på sin Facebookprofil, selvom man arbejder hos jer?
Jo, det må man, og det er ret vigtigt, at man må det. Men der kan være forskellige hensyn, der gør, at der er ting, man ikke må skrive, eller som kan være problematiske i forhold til ens arbejde og ikke mindst i forhold til tilliden til en som medarbejder.
Og det er netop tilliden mellem borgere og kommune, som rådmanden frygter for.
- Det er dybt problematisk at hylde og hellige en terrorist som er medansvarlig for over 1000 civile. Jeg kan godt forstå, hvis der er borgere i Aarhus, der spørger, om man kan have sådan en person ansat. Det er den tillid, vi hele tiden skal sørge for, at borgerne har til os. Derfor synes jeg, det er grundlæggende dybt problematisk, og det er det, jeg reagerer på, siger han.
Simon El-Zeinab er ikke vendt tilbage på TV2 Østjyllands henvendelser. Onsdag sagde han til Berlingske:
- Han er blevet en af de store palæstinensiske ledere, som mere end halvdelen af palæstinenserne respekterer. Man kan ikke benægte sådan en stor mand, og man kan godt kondolere og blive ked af, at han bliver dræbt på den måde.