Pedel fandt syrebombe på skole

Endnu en skole har fundet en syrebombe på sit område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Skoleleder på Virupskolen, Martin Christensen, tager fundet af en syrebombe dybt alvorligt.

Mandag morgen har Virupskolen i Aarhus-bydelen Hjortshøj gjort et farligt fund.

For enden af en trappe, der går ned til værkstedet på skolen, fandt en medarbejder en såkaldt syrebombe.

- Det er helt vildt farligt, og det er torskedumt, siger Martin Christensen, der er skoleleder på Virupskolen, til TV2 Østjylland.

En syrebombe er en tom flaske fyldt med en farlig væske og med et par sølvpapirskugler proppet ned i. Når den bliver kastet, kan den detonere.

Syrebomben lå ved en trappe på skolen.

Farligt og strafbart

Det var teknisk serviceleder på skolen, Kristian Hebsleb, der fandt syrebomben mandag morgen, da han gik den sædvanlige rundgang for at tjekke skolen.

- Jeg kunne se, det højst sandsynligt var en syrebombe, så jeg tog gummihandsker og beskyttelsesbriller på og var forsigtig. Flasken var hævet op til dobbelt størrelse, så jeg vidste ikke, om den var sprunget, fortæller han til TV2 Østjylland.

Det viste sig, at bomben var detoneret, så der var ingen fare på færde.

- Det var min primære frygt, at børnene skulle have frikvarter, og der så skete noget, der ikke skulle ske, siger Kristian Hebsleb.

Fundet er blevet anmeldt til Østjyllands Politi, som har fjernet den på forsvarlig vis, og Kristian Hebsleb tjekkede efterfølgende resten af skolen for at sikre, der ikke lå flere syrebomber skjult på skolens område.

Fakta om flaskebomber

  • En flaskebombe er en lukket beholder af for eksempel plast med et indhold af et eller flere kemiske stoffer, der udvikler gas ved henstand. Gasdannelsen vil kunne resultere i en tryksprængning af beholderen.

  • Der er ikke tale om en egentlig eksplosion, selvom tryksprængningen af flasken kan virke meget voldsom.

  • Hvis man finder en flaskebombe, skal man aldrig gøre noget selv. Man skal tilkalde myndighederne.

  • Sikkerhedsafstanden for ubeskyttede personer er mindst 25 meter.

Kilde: Beredskabsstyrelsen ifølge TV2 Fyn.

Det er den første syrebombe, der er fundet på Virupskolen, men ifølge skoleleder, Martin Christensen, så tager man det alvorligt.

- Vi har skrevet ud til både medarbejdere og forældre om det. Det er vigtigt, at vi går i dialog med vores børn og unge om det her, siger han.

Flasken var hævet til dobbelt størrelse, fortæller Kristian Hebsleb.

Mandag har Martin Christensen derfor sendt en Aula-besked ud til forældrene på Virupskolen, hvor han giver netop den opfordring.

- Jeg vil gerne opfordre jer alle til at tage en snak med jeres børn om fænomenet og fortælle dem, at den type bomber er meget farlige. Jeg har bedt alle lærere og pædagoger om at gøre det samme, står der i beskeden.

Martin Christensen sendte mandag denne besked ud til forældrene.

Ifølge Martin Christensen har både skole og forældre nemlig et ansvar i sagen.

- Det er vigtigt, at vi får talt med vores elever, og at forældrene får talt med deres børn og unge om, hvor farligt det her er, for det er rigtig farligt at lave dem, og det er i øvrigt også strafbart, siger han og tilføjer:

- Det er også vigtigt at fortælle børnene og de unge, hvad man skal gøre, hvis man finder en syrebombe, som både kan være detoneret eller ikke detoneret. Så er det vigtigt, de får fat i en voksen.

Ifølge skolelederen er syrebomber et fænomen på sociale medier. Særligt på Tiktok florerer der videoer og opskrifter på syrebomber.

- Det er den virkelighed, vi befinder os i. Børn og unge finder på både gode og mindre gode ideer via sociale medier, og det har de også gjort her. Det er desværre et fænomen, som er set på mange andre skoler. Det er stærkt bekymrende, siger Martin Christensen.

Virupskolen vil i den kommende tid have et ekstra fokus på syrebomber og holde særligt øje med, om der ligger glasskår eller andet rundt omkring, oplyser skolelederen til TV2 Østjylland.

Ved du noget?

Kender du noget til, hvem der har efterladt flaskebomben på skolen? Eller kender du til andre tilfælde? Så skriv til os her.

Tip os

Gik lidt i panik

Flere forældre på Virupskolen fortæller til TV2 Østjylland, at man er både overrasket og bekymret over mandagens farlige fund.

- Det er klart, man bliver bekymret. Det tvinger en som forælder til at tage nogle snakke med sit barn. Jeg har en pige i 0. klasse, og det var ikke det, jeg havde tænkt, vi skulle hjem og tale om i dag, men det bliver det jo. Det er klart, det skaber en bekymring for, hvilke ting mindre børn kan finde i skolegården, siger Sofie Salles Lyng.

Lise Meldgaard, der har to børn på skolen, fik et opkald fra sin mand, der fortalte om syrebomben.

- Så gik jeg lidt i panik. Da jeg finder ud af, det er en sodavandsflaske, tænker jeg, det virkelig er noget, vi skal tale med vores børn om, fortæller hun.

Forældrene understreger, at de er glade for, at skolen reagerede så hurtigt, og at de nu vil tage en dialog med deres børn - uden at skræmme.

Fundet af syrebomben på deres børns skole bekymrer flere forældre.

- Det er vigtigt for os, at vi ikke kommer til at nævne ordet bombe, for det lyder enormt voldsomt i små børns ører. Jeg tror, vi vil sige til dem, at det kan være farligt, fordi de ikke ved, hvad der er i, men det skal selvfølgelig gøres på en måde, hvor de ikke bliver skræmt over naturlige ting, som man kan samle op her på skolen eller i sit udeliv, siger Lise Meldgaard.

- Jeg tænker, vi kommer til at tage en snak om, hvad man skal holde fingrene fra, og hvad man ikke behøver at holde fingrene fra. Vi har selvfølgelig ikke lyst til at starte en ildebrand og være overbekymrede. Så det bliver en snak på børneniveau om, at det kan ske, og hvis man ser noget, skal man tale med en voksen, siger Sofie Salles Lyng.

Sket flere steder

Virupskolen er ikke den eneste skole, der på det seneste har måttet konkludere, at syrebomber er blevet en trend.

På Saksild Skole i Odder Kommune fandt en medarbejder for en uge siden to ikke-detonerede syrebomber på skolens boldbaner. Og i nærheden af skolen Vestmarken i samme kommune blev der fundet spor af sprængte syrebomber.

Medarbejdere ved Odder Kommune måtte i den forbindelse gå rundering på skoler og dagtilbud for at sikre, der ikke lå syrebomber andre steder.

Det fik i sidste uge Odder Kommune til at sende en besked ud på Aula. Her blev alle forældre, der har børn på mellemtrinnet og i udskolingen, opfordret til at tage en snak med deres børn om fænomenet og fortælle dem, at den type bomber er meget farlige.

I Aarhus Kommune, som Virupskolen ligger i, er man ikke gået ud med sådan en opfordring endnu. Børn og Unge i Aarhus Kommune oplyser, at det indtil videre ikke er noget, man oplever som et generelt problem på kommunens folkeskoler.

Får du dét i øjnene, har du kun få sekunder til at skylle dem rene, før skaden bliver permanent
Peter Hald, sikkerhedsleder og kemiker, Institut for Kemi, Aarhus Universitet

Risikerer øjenskader og sætninger

Kort fortalt består de hjemmelavede syrebomber af kemikalier, som blandes med metal i en plastikflaske, hvilket giver et overtryk af gas i flasken. Hvis der kommer nok tryk, sprænger flasken og giver et stort “bang”.

Dem, der laver bomben, risikerer at få permanente øjenskader og ætsninger på huden, hvis de bliver ramt af væske fra flasken, som ikke er blevet til gas, lyder det fra en sprængstofekspert.

- Kemikalierne er effektive nok til at opløse fedt, protein og hår – så får du dét i øjnene, har du kun få sekunder til at skylle dem rene, før skaden bliver permanent, siger Peter Hald, der er sikkerhedsleder og kemiker ved Institut for Kemi ved Aarhus Universet til TV2.

På Virupskolen blev der fundet sølvpapir, som er brugt til at lave bomben.

Hvis forbipasserende eller dyr kommer i kontakt med den væske, der er tilbage efter sprængningen, kan de også få ætsninger af det.

Og hvis ikke flasken sprænger, ligger der i stedet en tryksat flaske, som kan sprænge i hånden på den, der samler den op, eller kommer i kontakt med den, advarer eksperten.

- En syrebombe sprænger med et tryk, der svarer til fire til fem gange mere, end der er i et bildæk. I og med at den kan sprænge en flaske, kan den også lædere den hånd, der rører den – samtidig med, at man får kemikalier på sig. 

Ikke noget nyt fænomen

Meldinger om syrebomber er ikke noget nyt. Over de seneste år har der i forskellige medier været rapporteret om hændelser med syrebomber.

Blandt andet i Thisted, Bornholm og Guldborgsund Kommune.

En syrebombe består af en blanding af kemikalier og metal, som blandes i en flaske. Her ses en syrebombe fundet i Maribo Foto: TV 2 Øst/Bjarne Nielsen/Privatfoto

Jonas Ravn, der er seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel hos Center for Digital Pædagogik, pointerer, at der som sådan ikke er noget nyt i, at der spreder sig trends blandt børn og unge - det kan være alt fra uskyldige udfordringer til potentielt farlige trends. Det skete også, før de sociale medier gjorde deres indtog.

- At den slags rygtes blandt unge, er ikke nyt, men det er accelerationen og hastigheden, har Jonas Ravn tidligere fortalt til TV 2.

Han tilføjede, at algoritmerne på sociale medier kan få trends til at sprede sig hurtigere og bredere ud.

- Der er for nogle børn noget spændende i at søge grænser. Det er nærmest indbygget i Tiktoks algoritme med trends og challenges. Tiktok er et billede på verden omkring os, og det kan man blive inspireret af på godt og ondt.

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra Østjyllands Politi. Det har ikke været muligt.

Støder man på syrebomber - eller resterne af en - skal man ikke røre ved dem, men kontakte politiet.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google