Flere går til kamp for at redde psykiatriske gravsteder

/

Region Midtjylland vil bygge boligkompleks på kirkegård ved Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor 2.148 psykiatriske patienter er begravet.

Gravpladsen ligger i et hjørne af parken bag det nuværende psykiatriske hospital, hvor der skal bygges op mod 7.000 kvadratmeter bolig. Men ikke alle er begejstrede for byggeplanerne - præster, biskoppen og museumsleder er imod.

- Livet skal gå videre, og der er udvikling og sådan noget. Men der er bare nogle områder, som må stå uberørte stadigvæk, siger Mia Lejsted Bonde, der er museumsleder på Psykiatrisk Historisk Museum i Risskov, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Utilfreds med nybyggeri på gravplads

Kirkegården blev indviet i 1857, samme år som hospitalet åbnede. Godt 100 år senere i 1962 blev den sidste patient begravet på pladsen. Og det er historien imellem, som museumslederen ikke vil lade gå tabt.

- Der har været patienter med virkelig hårde skæbner, inden de kom her, og mens de har været her. Det her er det sidste sted, de får, og alt andet lige så bør man også tænke på dem med respekt fremadrettet, siger museumsleder Mia Lejsted Bonde.

Museumsleder Mia Lejsted Bonde kalder den psykiatriske kirkegård for et stykke danmarkshistorie. Hør begrundelsen og historien bag i interviewet i videoen øverst i artiklen.

Mindelund ikke godt nok

Jorden og bygningerne ved hospitalet er allerede solgt. Psykiatrisk Hospital flytter nemlig til Skejby om få år, og derefter skal der så bygges flere hundrede nye boliger på grunden. Efter planen vil Region Midtjylland samle og flytte gravstenene til et andet sted i parken og oprette en mindelund for at vise respekt.

- Vi har to gamle tennisbaner, som absolut ikke er anvendelige til tennis mere. Og det er så tanken, at gravstenene skal placeres her, siger Fransk Skriver Mikkelsen, som er projektdirektør ved Det Nye Universitetshospital i Skejby, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Men en mindelund i området er ikke nok for museumslederen i Risskov, der ikke mener, at man kan fjerne stenene.

- Der er en væsentlig sammenknytning, og en stor del af betydningen er, at man står på stedet, hvor de - en form for faldne soldater her på marken - er faldet. Og lige så snart man fjerner stenene fra stedet, hvor de afdøde ligger, så mister det altså sin betydning, siger museumsleder Mia Lejsted Bonde.

Projektet har været i offentlig høring, og til februar 2016 skal politikerne i Aarhus sige endeligt ja eller nej til byggeriet på gravpladsen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her