Frygter mere skærmtid: Skoler risikerer at miste 200.000 bøger

Dansklærer håber, at der kan findes en løsning, så skolerne fortsat vil have adgang til de mange bøger, når Center For Læring lukker.

Udgivet Opdateret

- Hvem er helten, spørger folkeskolelærer Irene Kristensen sin 4. klasse på Kragelundskolen i Aarhus.

Eleverne arbejder lige nu med fantasy-genren i danskundervisningen, og på et bord i det ene hjørne af klasselokalet er der stablet bunkevis af bøger, som eleverne kan give sig i kast med.

Og måske kunne Irene Kristensen og eleverne godt bruge en rigtig helt. Sådan en, der kan redde de mere end 200.000 bøger, der i dag er samlet på Center For Læring i Brabrand. 

Ingen ved, hvad der skal ske

Centeret lukker efter sommerferien som led i Aarhus Kommunens massive besparelser i budgettet frem til 2026. Og lige nu er der ingen, der ved, hvad der skal ske med de mange bøger.

Derfor frygter Irene Kristensen, at hallen, hvor bøgerne er opbevaret, skal bruges til noget andet, når centeret lukker.

- Skrækscenariet er, at der er nogen, der siger, at den der hal kan vi ikke undvære til et eller andet fantastisk formål, og så skal bøgerne pakkes ned og ud på forbrændingen. Det ville virkelig være forfærdeligt for alle børn, siger Irene Kristensen.

Folkeskolerne i Aarhus Kommune har i mange år kunnet låne bøger til eleverne hos Center for læring, men det er snart slut.

Hun frygter, at der ikke kan findes en fornuftig ordning, så lærere og elever i Aarhus Kommune fortsat kan tilgå de mange bøger. Det vil betyde, at eleverne skal læse endnu mere på deres computere.

- De kan læse masser på Chromebook. De kan læse e-bøger på E-reolen Go. Det er slet ikke, fordi de ikke kan. Det er fordi, de har fundet ud af, at de hellere vil læse i en papirbog, forklarer Irene Kristensen.

Husker bedre med en bog

Ifølge Jeppe Bundsgaard, der er professor i danskfagets didaktik ved Danmarks institut for pædagogik, kan den gode, gamle bog stadig noget, som skærmene ikke kan.

- Der er lavet undersøgelser, som viser, at hvis man sammenligner at læse i en bog eller på en skærm, så kan man huske lidt mere og svare på flere spørgsmål efterfølgende, hvis man har læst på papir, fortæller Jeppe Bundsgaard.

I det øjeblik, man ikke kun skal have noget tekst læst, så kan man få mere ud af at bruge skærmen
Jeppe Bundsgaard, professor

Det betyder dog ikke, at man helt skal droppe skærmene til brug i undervisningen.

- Der er jo rigtig mange ting, man kan på skærmen, som man ikke kan på papir, hvor man kan være interaktiv med skærmen. Så i det øjeblik, man ikke kun skal have noget tekst læst, så kan man få mere ud af at bruge skærmen, siger han.

Men hvis jeg skal læse en roman af Astrid Lindgren – hvad vil du så give mig?

- Så vil jeg give dig en rigtig bog, helt klart, fortæller Jeppe Bundsgaard.

Aarhus Kommune har ikke en plan klar

Opgaven med at finde ud af, hvad der skal ske med de tusindvis af bøger ligger lige nu hos Børn & Unge ved forvaltningen i Aarhus Kommune.

Her ønsker man ikke at stille op til interview, men har sendt et skriftligt svar til TV2 Østjylland:

- Børn og Unge oplyser, at de efter den endelig byrådsbeslutning om at lukke Center for Læring er i gang med at undersøge, hvad der skal ske med centerets omfattende materialesamling. Der er endnu ikke fundet en konkret løsning, men Børn og Unge er optaget af, at materialerne fortsat skal være tilgængelige for eleverne på de aarhusianske skoler og skolebiblioteker.

Hvad er Center For Læring?


Center for Læring er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune og har læremidler, læringsprocesser og understøttelse af de pædagogiske læringscentre (PLC) som sine kerneområder.

Center for Læring indkøber og udlåner fælles analoge læremidler og digitalt udstyr, der leveres direkte til skolerne i Aarhus.

Samlingen består af ca. 200.000 materialer, og Center for Læring har 220.000 udlån årligt til skolerne i Aarhus Kommune.

Kilde: Aarhus Kommune

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her