Meget farlig Tiktok-trend: Advarer nu alle forældre
Østjyllands Politi og Odder Kommune opfordrer nu forældre, der har børn på mellemtrinnet og i udskolingen i Odder Kommune til at tage en snak derhjemme.
Odder Kommune har gjort et farligt fund i nærheden af to skoler inden for den seneste uge.
På Saksild Skoles boldbaner fandt en medarbejder mandag således to ikke-detonerede syrebomber. Fundet blev anmeldt til Østjyllands Politi, som tilkaldte Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste for at få sprængt de to syrebomber væk på forsvarlig vis.
- Det siger jo lidt om, at den slags er farlige. Det er et ustabilt og stærkt ætsende stof, og der er en sprængningseffekt også. Så det er ikke noget, man skal gå rundt med i lommen, siger Henrik Schou, der er chef for Skole og Dagtilbud i Odder Kommune.
En såkaldt syrebombe er en tom flaske fyldt med en farlig væske og med et par sølvpapirskugler proppet ned i. Når den bliver kastet, kan den detonere.
Udover fundet på Saksild Skole er der i løbet af den seneste uge også fundet spor af sprængte syrebomber i nærheden af skolen Vestermarken.
- Vi reagerer forholdsvis prompte, for ikke-detonerede bomber skal man være bekymrede for. Samtidig er det også vigtigt at sige, at det ikke flyder med syrebomber. Men når vi finder sådan noget, så reagerer vi, siger han.
Medarbejdere har derfor denne uge gået runderinger på skoler og dagtilbud for at sikre, at der ikke ligger syrebomber andre steder.
Ved du noget?
Kender du noget til syrebomber eller fænomenet generelt? Så hører TV2 Østjylland meget gerne fra dig på tip@tv2oj.dk eller kontakt os her:
Tip osTrend på Tiktok
Skolechef Henrik Schou fortæller, at der på sociale medier - især Tiktok - florerer videoer og opskrifter på syrebomber.
- Det har igennem lang tid været en trend på sociale medier blandt nogle unge, og nu er fænomenet så nået til Odder, siger han.
Hvorfor gør man det?
- Det er svært at svare på. Men typisk handler det om at filme det, når syrebomben detonerer, og så dele det på Tiktok og på den måde være en del af det fællesskab, siger han.
Tal med børnene
Henrik Schou fortæller, at kommunen i samarbejde med Østjyllands Politi er blevet enige om at sende en besked på Aula, som TV2 Østjylland har set. Her bliver alle forældre, der har børn på mellemtrinnet og i udskolingen, opfordret til at tage en snak med deres børn om fænomenet og fortælle dem, at den type bomber er meget farlige.
Støder man på syrebomber - eller resterne af en - skal man ikke røre ved dem, men kontakte politiet.
Fællesbeskeden på Aula indeholder også en påmindelse om, at syrebomber er ulovlige:
'Affyring af syrebomber er strafbart og kan have store personlige konsekvenser som følge af afgørelser i Ungdomskriminalitetsnævnet eller straf i retssystemet.'
Politiet oplyser også, at det erfaringsmæssigt er en bred aldersgruppe, der eksperimenterer med syrebomber, og at politiet har set eksempler på, at børn helt ned i mellemtrinnet har fingrene i de farlige bomber.
Fakta om flaskebomber
En flaskebombe er en lukket beholder af for eksempel plast med et indhold af et eller flere kemiske stoffer, der udvikler gas ved henstand. Gasdannelsen vil kunne resultere i en tryksprængning af beholderen.
Der er ikke tale om en egentlig eksplosion, selvom tryksprængningen af flasken kan virke meget voldsom.
Alle kemiske reaktioner med gasudvikling vil i princippet kunne anvendes, men i praksis ses oftest flaskebomber baseret på en reaktion mellem et metal og en ætsende væske. Indholdet er således hverken fyrværkeri eller eksplosivstof.
Hvis man finder en flaskebombe, skal man aldrig gøre noget selv, men tilkalde myndighederne. Sikkerhedsafstand for ubeskyttede personer er mindst 25 meter.
Kilde: Beredskabsstyrelsen ifølge TV2 Fyn
Ikke noget nyt fænomen
Meldinger om syrebomber er ikke noget nyt. Over de seneste år har der i forskellige medier været rapporteret om hændelser med syrebomber.
Blandt andet i Thisted, Bornholm og Guldborgsund Kommune.
Han pointerer, at der som sådan ikke er noget nyt i, at der spreder sig trends blandt børn og unge - det kan være alt fra uskyldige udfordringer til potentielt farlige trends. Det skete også, før de sociale medier gjorde deres indtog.
- At den slags rygtes blandt unge, er ikke nyt, men det er accelerationen og hastigheden, har Jonas Ravn tidligere fortalt til TV 2.
Han tilføjede, at algoritmerne på sociale medier kan få trends til at sprede sig hurtigere og bredere ud.
- Der er for nogle børn noget spændende i at søge grænser. Det er nærmest indbygget i Tiktoks algoritme med trends og challenges. Tiktok er et billede på verden omkring os, og det kan man blive inspireret af på godt og ondt.