Milepæl i oprydningsarbejde: Vandet i Alling Å flyder frit

For første gang siden december 2023 flyder Alling Å frit.

Udgivet
Området omkring Alling Å i september.

En milepæl er nået i det store og omfattende oprydningsarbejde efter Nordic Waste-skandalen.

Lige nu lader Randers Kommune nemlig Alling Å flyde naturligt under overvågning for første gang siden 23. december sidste år. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

- Det har været en stor og udfordrende opgave at nå hertil, hvor vi er i dag. Selvom vi stadig har store opgaver forbundet med Nordic Waste foran os, ser jeg frem til at fortælle i detaljer om, hvor langt vi er nået, siger kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt, der ikke er tilgængelig for en kommentar før på mandag, hvor åen vises frem for pressen.

23. december sidste år satte man rør i Alling Å, for via pumper, at afværge en større miljøkatastrofe.

Jordskredet på jordrensningsvirksomheden Nordic Wastes område ved Ølst uden for Randers begyndte på dette tidspunkt nemlig at nærme sig Alling Å.

Men fra på mandag slipper Randers Kommune å-løbet helt frit igen, da kommunen her er klar til at gå ud af testfasen, som mandag har varet fem dage, og lade åen flyde frit uden opsyn.

Længe frygtede man for en potentiel stor naturkatastrofe, ligesom landsbyen Ølst også var i fare for at blive oversvømmet af jord.

Den fare er dog siden blevet afværget, og det netop fordi Alling Å i næsten et år er blevet omdirigeret via pumper og rør.

Mens jordskredet ved Nordic Waste har stabiliseret sig, bliver der stadig arbejdet hård for at holde det forurenede overfladevand fra Nordic Waste-grunden væk fra vandet i Alling Å ved Ølst torsdag den 22. februar. / Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Redningen af åen

Den 17. oktober 2024 var regningen for oprydningsarbejdet efter jordskredet ved Nordic Waste løbet op over 250 millioner kroner. En svinedyr regning, som Randeres Kommune sidder på. Enorme mængder jord er blevet kørt væk, og hovedvejen Gammel Århusvej er gravet frem igen, efter at have været begravet under jordmasser siden kollapset i december.

Men først i maj i år, fem måneder efter oprydningsarbejdets start, kom turen til Alling Å, som det efter en række midlertidige og akutte indsatser blev besluttet skulle genoprettes af et enstemmigt byråd. Det blev gjort ved at omlægge å-løbet i den eksisterende ådal forbi Nordic Waste og øst om Gammel Århusvej.

Forvaltningen i Randers Kommune estimerede i maj, at kommunen kommer til at skulle punge ud med et større beløb for gravearbejdet i forbindelse med redningen af Alling Å på mellem 51 og 134 millioner kroner og en tidshorisont, der hedder udgangen af 2024. Om pengene stemmer, ved vi endnu ikke.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her