Han skal fange doping-snyderne: - Det bliver ikke større
Andreas Breenfeldt Andersen er draget til OL som dopingkontrollant.
Han er taget afsted for at fange dem, der prøver at snyde.
Og det er en oplevelse for livet, som Andreas Breenfeldt Andersen får sig til OL i Paris de kommende uger.
Han er adjunkt i humanfysiologi på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og er såkaldt dopingkontrollant til OL.
Det betyder, at han skal teste atleterne for doping.
- Jeg står for at indkalde og indsamle prøverne, og så analyserer det parisiske anti-doping-laboratorium dem. Jeg synes grundlæggende, det er superspændende, for OL er den største sportsbegivenhed i verden, siger Andreas Breenfeldt Andersen.
Hvorfor vil du gerne afsted?
- Der er dels en personlig grund. Jeg får lov til at opleve verdens største sportsbegivenhed indefra. Det er supercool, hvis man interesserer sig bare lidt for sport, sådan som jeg gør.
- Og så er der en professionel vinkel. Det bliver ikke større. Uden yderligere sammenligning med atleterne er OL det største, man kan deltage i dopingkontrollant. Det er også fascinerende at se, hvordan folk fra hele verden arbejder sammen for et større formål, altså en ren og fair sport for alle.
Andreas Breenfeldt Andersen har været dopingkontrollant i otte år og tidligere været til VM og EM i f.eks. ishockey, svømning og badminton. Andreas Breenfeldt Andersen skulle egentlig også have været dopingkontrollant til OL i Tokyo, men det lod sig ikke gøre alligevel.
Velvillige atleter
Ved dette OL kan atleterne blive testet på tre måder - ved en blodprøve, ved urinprøve eller med det nye "dried blood spot", hvor et apparat suger en lille smule blod ved skulderen.
Han har aldrig oplevet atleterne brokke sig over at blive testet.
- De er altid samarbejdsvillige. Det har altid været sådan. Folk har forståelse for, at det er en del af sporten, og at det følger med. Hvis de lige har tabt en finale, er de da i mindre godt humør, men det går ikke ud over os. Vi skal bare sørge for, at en dopingtest heller ikke bliver en ubelejlig eller træls oplevelse for dem, siger han.
Har du nogensinde opdaget nogen i at tage doping?
- I internationalt regi får vi det ikke altid at vide, men det kan vi godt i nationalt regi. Jeg har ikke indsamlet en prøve fra en højtprofileret atlet, som har været positiv, men det har jeg fra en udøver på et andet niveau. Efter otte år som dopingkontrollant er der vist ikke noget odiøst i, at positive udøvere er iblandt de testede. Der er jo altid nogle, der bliver fristet til at snyde, og det er derfor, vi er her.
OL i Paris startede officielt fredag den 26. juli og slutter søndag den 11. august. Det er lidt over to uger, hvor Andreas Breenfeldt Andersen kan arbejde op til seks dage om ugen. I praksis bliver det lidt mindre, forklarer han.
- Det er et arbejde, men med et meget symbolsk aflønningsniveau. Jeg har fået rejse og logi betalt, men kost står vi selv for.
Og når han ikke er på arbejde, er der tid til at være turist. Han kan heller ikke få gratis adgang til nogle af konkurrencerne.
- Vi kan ikke bare komme ind for at se en 100 meter-finale. Det er måske også fint nok, at der ikke er carte blanche til at se alt. Men hvis vi skal tage en dopingprøve, er det oplagt inden at holde øje med, hvad der sker til konkurrencen.