Hospitaler under ekstremt pres: Det tærer på personalet
Sygeplejersker på sygehusene skal både passe den daglige drift, indhente udskudte operationer og opretholde et coronaberedskab. Det er for tung en byrde, mener de.
Presset på sundhedspersonalet i hele Region Midtjylland er ekstremt lige nu. Det anerkender formanden for hospitalsudvalget og medlem af regionsrådet for Socialdemokraterne Henrik Gottlieb Hansen (S).
- Jeg synes, det er meget voldsomt for dem. Det må vi anerkende. Der er også travlt, når vi kører normal aktivitet og nu er der corona, der giver ekstra aktivitet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Der er grænser for, hvor længe man kan bede folk om at arbejde rigtig meget ekstra. Man skal også kunne tåle det menneskeligt.
Presset til grænsen
Ifølge fællestillidsrepræsentantsuppleant på Aarhus Universitetshospital Vibeke Bak, så føler sygehusets ansatte sig presset til grænsen:
- Nu begynder det lige så langsomt at tære på os, fordi vi stadig skal passe driften, afvikle den pukkel der er, siger hun.
- Vi har stadig kræftpakker og hjertepakker der skal passes. Det bliver på bekostning af det, hvis vi ikke passer på det personale, der er rundt omkring på alle afsnit.
Berettiget kritik
Direktøren på Aarhus Universitetshospital forstår udmærket de ansattes kritik.
- Det er en helt berettiget kritik. Der er meget meget travlt, siger Poul Blaabjerg, der er hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital.
- Med den travlhed, så er der pres på og større belastning på alle, der er involveret i det her. Det er en meget svær opgave, vi løser. Vi har løst den siden marts og det trækker ud.
Derfor mener hospitalsdirektøren, at der må findes en løsning.
- Vi skal se, om vi kan finde en anden løsning. Simpelthen for at komme ud af denne her situation.
Mere fokus på ansættelser
Formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland mener, at løsningen må være at ansætte flere sygeplejersker.
- Vi skal rekruttere det personale, der er muligt, lyder det fra Henrik Gottlieb Hansen (S).
- Der er mulighed for at ansætte yderligere i øjeblikket. Der skal ikke spares. Ekstraudgifterne er dækket af staten.
Der er imidlertid et problem ved den løsning: Det er svært at skaffe nye medarbejdere.
- Der er ikke sundhedspersonale nok. Derfor arbejder vi på, hvordan vi kan fastholde nyuddannede i daget ved at gøre det attraktivt at være på arbejdspladsen, siger Henrik Gottlieb Hansen (S).