Isaac er taget på mission for Jesus og mormonkirken
Isaac Hintze vil så gerne have, at danskerne møder hans tro på Jesus, og derfor tilbringer den unge amerikaner to år i Danmark som missionær. TV2 ØSTJYLLAND tegner et miniportræt af en ung mand på en mission.
Her er en ung mand med en mission.
Eller rettere sagt på en mission.
Isaac Hintze ligner på mange måder andre amerikanske unge med et aktivt liv på sociale medier som Instagram og Facebook, hvor humor er drivkraften i mange af hans posts. Men noget er alligevel anderledes ved 19-årige Isaac Hintze i forhold til så mange andre unge.
Han er nemlig missionær i Danmark for Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.
- Vores kælenavn er mormoner. Måske har du hørt det, forklarer Isaac Hintze en mand, han er faldet i snak med på kajen ved Aarhus Havn, da TV2 ØSTJYLLAND følger med ham på hans mission.
Mødet er blevet til en minidokumentar på YouTube, hvor TV2 ØSTJYLLAND har fulgt ham i mormonernes kirke på Langenæs i Aarhus og på rundtur i byen for at finde ud af, hvad det egentlig er for en mission, han er på, og hvad der lige præcis har drevet ham til Danmark.
Apostel pegede på Danmark
Et fint sted at starte er måske nok, hvor den unge mand med troen på Jesus og et inderligt ønske om at dele den, egentlig kommer fra.
Mormonkirken forbindes ofte med den amerikanske delstat Utah i det vestlige USA og særligt med hovedstaden Salt Lake City, som hele verden også blev bekendt med for 20 år siden, da vinter-OL blev afholdt der.
Byen og staten er også kendt for sine mormontempler, og fra Draper Temple i den sydlige forstad Draper er Isaac Hintze udsendt på sin to år lange mission til Danmark.
Han valgte ikke selv vores lille land i nord, forklarer han. Det var en af mormonkirkens ledere, der udpegede retningen.
- Det gjorde en apostel fra kirken. Vi har 12 apostle, ligesom Jesus havde, og en af dem sagde, at jeg skulle til Danmark, forklarer Isaac Hintze.
I minidokumentaren kommer man også med til den dag, hvor den unge missionær og hans familie åbner beskeden fra apostlen om destination.
Flankeret af sin mor på højre side og sin far på venstre side læser Isaac Hintze brevet op fra familiens dørtrin i forstaden Sandy for en forsamling af familie og venner. Det var en særlig dag.
- Jeg husker det, som om det var i går. Det var en fest foran vores hus. Vi havde inviteret alle, vi kendte for at fortælle, at jeg skulle på mission, siger Isaac Hintze, som siden han var barn har drømt om at blive missionær ligesom flere af sine forfædre. Hans far var eksempelvis som ung missionær i Schweiz.
Som en lille festleg havde familien inden offentliggørelsen hængt et verdenskort op, som gæsterne kunne sætte nåle i og dermed gætte på, hvor den ældste søn i familien Hintze mon skulle på mission – og hvilket sprog han skulle lære at tale.
- Jeg satte selv min nål på Danmark, så da jeg læste, at jeg skulle til Danmark, var det et specielt øjeblik. Jeg smiler, hver gang jeg ser den video, siger Isaac Hintze, hvis glæde ved Danmark vi vender tilbage til.
Luther ville ikke være enig
Han ankom til Danmark i 2021 efter seks uger på sprog- og forberedelseskursus og har siden været missionær i flere danske byer.
Aktuelt er han bosat i Aalborg, men tilbage i efteråret var det aarhusianerne, der kunne møde den unge mand iført hvid skjorte og lyseblåt slips i gadebilledet.
TV2 ØSTJYLLAND beder ham forklare, hvordan hans tro adskiller sig fra klassisk protestantisk tro, som den kendes og praktiseres i Danmark, og hans tro er ikke så anderledes, mener Isaac Hintze.
- Vi er Jesu Kristi kirke, og det er den vigtigste del. Vi tror på ham. Kort sagt er min tro, at vi har en Gud, der elsker os, og som har en plan for os, og centralt i planen er Jesus Kristus, og det er gennem ham, at vi kan komme tilbage til Gud, siger missionæren, som dermed så langt er på linje med den lutherske tro, der er grundlagt for protestantismen i Folkekirken.
Identiske er mormonernes og lutheranernes tro dog ikke, og Isaac Hintze forklarer to aspekter, hvor trosgrundlaget ifølge den unge mormon adskiller sig.
- Vores kirke er organiseret på samme måde, som da Kristus var på jorden, og vi bruger den samme myndighed, som Kristus gjorde, da han var på jorden, siger han og forklarer videre.
- Vi tror på Bibelen, men vi tror også på en anden bog, der hedder Mormons bog. Kort sagt er det bare en optegnelse over mennesker på det amerikanske kontinent, deres forhold til Gud, og hvad der skete i dem. Det er ligesom Bibelen, og vi tror på dem begge to, og vi bruger begge bøger, siger Isaac Hintze.
Dermed markerer han et skel fra et klassisk luthersk dogme, der hedder "skriften alene" – altså Bibelen alene som autoritativt grundlag.
Ingen morgenkaffe
Under de store dogmer gemmer sig også flere lavpraktiske forskelle på en dansk kirkegænger og en mormon.
Eksempelvis må sidstnævnte klare sig uden morgenkaffe.
Mormoner afholder sig nemlig fra kaffe og te – såvel som fra alkohol og tobak – ligesom sex før ægteskab også er forbudt.
Alt sammen noget, der for et frisindet folk som danskerne nok kan være svært at forholde sig til, men Isaac Hintze forsøger nu alligevel gerne at forklare, hvorfor morgenkaffe og et glas rødvin til maden ikke hører til i den trosretning, han er vokset op i.
- Man kan blive afhængig af kaffe og te, og Guds største gave til os er, at vi kan handle for os selv. Du er ikke helt i kontrol, hvis du er afhængig af noget, forklarer den unge mormon.
Han er dog fuld af respekt for, at ikke alle tænker som han, gentager han flere gange under interviewet.
- De mennesker, der gør de ting, jeg ikke gør, er ikke dårlige mennesker. Jeg elsker dem stadig, og man er ikke et dårligt menneske, når man ikke gør som jeg og ikke tror på, hvad jeg tror på, siger Isaac Hintze.
Danskernes tro er personlig
For den unge mormon er mødet med danskerne også et møde med et religionssyn, der adskiller sig fra det, han kender hjemmefra, forklarer han.
- I Danmark er religion lidt et personligt emne. Sådan er det ikke i USA, så det er lidt anderledes. Der er mange i Danmark, der ikke tror på Gud, og nogle gange kan man bare se, at de er ikke så interesserede i at lære mere.
Han forsøger dog alligevel dag efter dag at få danskerne i tale.
- Det er lidt svært at snakke med folk, for i Danmark er der ikke så mange, der lytter til missionærerne. Det er ikke et nemt sted, men det vidste jeg, før jeg kom. Jeg kan godt forstå, at nogle ikke har tid og ikke gider at snakke med os, men jeg prøver stadig. Bare fordi det er så vigtigt for mig, siger Isaac Hintze.
Derfor går han på gaden og forsøger at snakke med folk om tro.
- Nogle gange banker vi også på hos folk. Og så er vi på Facebook og Instagram og laver ting der. Vi laver videoer til vores missions facebook- og instagramside, siger missionæren.
Tvivl og omvendelse
Selv om han altså er missionær for at få andre til at fange samme interesse for troen, som han har, er det ikke alene grunden til, at han tilbringer to år af sit unge liv langt hjemmefra – for egen regning vel at mærke. Han får nemlig også selv noget igen.
- Et af formålene med at blive missionær er, at jeg gerne vil styrke mit forhold til Gud, siger den unge amerikaner og forklarer, at det blandt andet sker ved dagligt at læse Bibelen og Mormons Bog alene og med en ven.
Faktisk er det ikke første gang, han opholder sig i Aarhus, for i 2017 var han med sin familie på ferie Danmark.
- Mange af mine forfædre kommer fra Danmark, så vi kom for at se de kirker og de byer, de havde boet i. Jeg sagde til mine forældre, da vi var her, at hvis jeg kunne vælge selv, hvor jeg skulle være missionær, ville jeg vælge Danmark, for det er et dejligt land, og jeg elsker det, lyder det fra Isaac Hintze.
Som Isaac Hintze selv formulerer det, er han i Danmark for at repræsentere sin kirke.
- Og invitere andre til at komme Kristus nærmere. Det er mit formål.
Det lyder unægtelig som at omvende andre til hans tro, men adspurgt hvordan det føles at omvende andre, svarer han afvisende.
- Det er ikke mig. Det er dem, og det er deres personlige forhold til Gud. Det er ikke mig. Jeg er bare hjælper, siger missionæren, som dog ikke lægger skjul på, at han glæder sig over, hvis han kan hjælpe mennesker til tro.
- Det er min yndlingsfølelse at hjælpe folk med det. Det er en stor ting i livet at blive en del af noget større, siger Isaac Hintze, der gerne står ved, at han kan komme i tvivl om sin tro.
- Jeg tvivler ligesom andre. Det er ikke muligt aldrig at tvivle. Vi er bare mennesker, så jeg tvivler, men man skal ikke lade sin tvivl blive grunden til ikke at tro. Det er naturligt at tvivle og at have spørgsmål, siger missionæren.
Et sprog i overskud
Tilbage på kajkanten, hvor historien om den unge amerikanske mormonmissionær begyndte, har Isaac Hintze og hans følgesvend Connor netop sagt farvel til den unge mand, de har haft en samtale om tro med.
En god samtale at dømme efter Isaac Hintzes udbrud, hvor de har udvekslet synspunkter på tro.
- Han havde mange spørgsmål. Det var godt. Man kan sige, at han var interesseret i at høre, hvad vi synes, og det var også rigtig godt at høre, hvad han synes, siger Isaac Hintze, der også har overdraget et eksemplar af mormonernes bog til manden på kajen.
- Den her kirke og Jesus Kristus er en af de vigtigste ting i mit liv. Det er en stor ting i livet at blive en del af noget større, lyder det fra missionæren, der har knap et år tilbage af sin aftale i Danmark.
Derefter skal han retur til USA med oplevelser og et fremmed sprog i bagagen. Hvad han skal bruge sidstnævnte til, ved han ikke helt.
- Det er et godt spørgsmål, jeg også har tænkt over. Hvordan kan jeg bruge dansk, når jeg kommer tilbage til Utah, for der er ikke så mange folk i USA, der taler dansk, siger han og griner lidt over det, inden han tilføjer.
- Hele grunden til, at jeg lærte dansk, var at kunne tjene her i Danmark.
Se minidokumentaren her: