Jørgen vil ikke skifte til sommertid: Det er kun dårligdom
Jørgen Bak har været modstander af sommertid, siden det blev indført, og i over 20 år har han været formand i Foreningen mod sommertid.
Når vi skal stille urene en time frem søndag den 26. marts, er Jørgen Bak ikke meget for at ændre på tiden.
Han er formand for Foreningen mod sommertid og har ikke meget til overs for at skulle stille viserne frem.
Sommertid blev oprindeligt indført for at spare på strømmen ved at udnytte en ekstra times lys om eftermiddagen og aftenen. Men Jørgen Bak mener ikke længere, at det er en gyldig årsag til at fortsætte med at bruge sommertid.
- Der er sket den ændring, at vi til dels er gået over til lavenergipærer, så forbruget af strøm til belysning er gået ned, mener Jørgen Bak.
- Det er jo en ekstra begrundelse for at lade være med at lave det bøvl for os selv, fortsætter han.
For børnenes skyld
Ifølge Jørgen Bak er det særligt også af hensyn til børnefamilierne, at han mener, at sommertid er en dårlig idé.
- Børn lever i naturens tid og kender ikke klokken. De kan ikke forstå, at de voksne snakker om lange, lyse sommeraftener, for de skal tidligt i seng, når solen står højt på himmelen.
Han mener derfor også, at det er synd for børnene. Det er også af hensyn til dem, at man ifølge Jørgen Bak bør tænke på, at de har mere brug for lyse morgener, så de ikke skal gå i skole i mørke.
- Hvis vi ikke skifter til sommertid, så vil børn og de voksne, der lever i god harmoni med deres biologiske ur, undgå det med, at de skal en time tidligere op, og føler sig ude af trit med deres biologiske ur, siger han.
Ifølge Jørgen Bak bør hensynet være til dem, der oplever skiftet til sommertid som et problem.
Nu har vi vænnet os til at skulle skifte til sommertid og tilbage igen, og det virker til at være noget bøvl at ændre det – kan vi ikke leve med det?
- Vi kan vænne os til alt, men det er jo ikke fordi, vi skal gøre noget nyt, vi skal bare lade være med at gøre noget, vi selv engang har fundet på.
- For dem, der ikke har problemer med skiftet, er det vel lige meget, om det er det ene eller det andet. Vi skal tænke på dem, der har problemer, slår Jørgen Bak fast.
EU-forhandlinger er gået i stå
Selvom Jørgen Bak tidligere har været ved at tro, at han var i mål med at få afskaffet sommertid, lader ændringen vente på sig.
I 2019 mente et flertal i EU-parlamentet, at det var tid til at stoppe med at skifte mellem sommer- og normaltid. Det lykkedes dog ikke at blive enige om, hvor vidt man skal gå over til permanent sommertid eller normaltid.
Jørgen Bak giver dog ikke op, og vil fortsat kæmpe for permanent normaltid i Danmark. Desuden håber han, at EU-landene vil være med på den.
- Det ville være virkelig generende, hvis man skulle stille på sit ur, hver gang man kørte over en grænse ned gennem Europa, siger Jørgen Bak.
- Jeg tror, at vindene blæser i den rigtige retning, så det vil ske på et tidspunkt, at det nemmeste simpelthen er, at lade uret være i fred, og bruge det som et hjælpemiddel og ikke som en diktator, fortsætter han.