Kæmpe planer: Museum til 500 millioner skal bygges midt i Aarhus
Et nyt museum til flere hundrede millioner kroner kan komme til at indtage en af de mest markante pladser i det centrale Aarhus.
Moesgaard Museum og Aarhus Kommune barsler med enorme planer og denne gang i hjertet af byen.
Der arbejdes nemlig på at skabe grundlag for et nyt vikingemuseum på Bispetorv lige ved siden af Aarhus Domkirke.
- Aarhus har - som en af få byer i Skandinavien - rødder helt tilbage til den tidligste vikingetid. Det er den store forandring fra gamle nordiske samfund til kristne samfund og Aarhus' rolle i den, som vi gerne vil fortælle, siger direktør på Moesgaard Museum Mads Kähler Holst.
Museet skal efter planen erstatte det nuværende vikingemuseum, der ligger i kælderen under Nordea lige over for Bispetorv.
Målet er at skabe en attraktion, der vil kunne tage imod 320.000-390.000 besøgende om året, som en analyse ifølge parterne viser, det vil kunne få.
Det vil i så fald være omkring det samme, som det nuværende Moesgaard Museum får af gæster hvert år.
Målet er at udfolde en endnu større og mere grundig fortælling om vikingetiden, end der gøres i dag på andre museer.
- Der er faktisk ikke rigtig nogen steder, hvor den store fortælling bliver fortalt. Vi vil også give det internationale perspektiv på vikingetiden, hvor verden åbnede sig.
- Og Aarhus' unikke historie og kulturarv vil vi få frem, for i dag ligger den ret skjult, siger Mads Kähler Holst.
Men planerne er ikke billige.
Der opereres i første omgang med et anslået budget på 400 til 600 millioner kroner. Et beløb, der givetvis skal finansieres af både Moesgaard Museum, Aarhus Kommune og med støtte fra forskellige fonde.
Planerne er markante og vil i mange år fremover præge det centrale Aarhus og området rundt om domkirken. Med den foreslåede placering vil Bispetorv blive lukket mere af i den ende, der vender mod gågaden.
Bispetorv har tidligere haft bygninger i den ende, hvor det nu foreslås at bygge museet.
Og placeringen er helt bevidst, fortæller stadsarkitekten i Aarhus. For i dag opleves mange byrum som tomme, udflydende og vindblæste.
- Et nyt vikingemuseum, der i størrelse mimer den gamle karrébygning, vil genskabe de tre torve. Vi kan skabe et nyt og bedre Bispetorv.
- Jeg synes, at det er en unik mulighed, der kræver stor omhu. Det er vigtigt, at museet og torvene indgår i Aarhus’ fremtidige byliv og bliver et sted i byen, der inviterer aarhusianere og andre besøgende ind, siger stadsarkitekt Anne Mette Boye i en pressemeddelelse.
Museumsdirektør Mads Kähler Holst anerkender, at det er markant placering, men han mener, at det kan være med til at skabe nye, mere intime byrum. Det er de kommet frem til sammen med Aarhus Kommune og stadsarkitekten, fortæller han.
- Vi vil komme til at være lige der, hvor vores vikingefortælling har sit hjerte, og hvor der er en tæt sammenhæng mellem det tidligste Aarhus og det, vi kender i dag, siger han.
Han tilføjer, at de håber at kunne lave en glidende overgang mellem det, man kan opleve på museet og det, der er uden for væggene.
- Alle reaktioner skal på bordet
Da Århus Stiftstidende skrev om planerne og lagde artiklen på Facebook, affødte det næsten kun negative tilkendegivelser. Mange i kommentarsporet ville simpelthen ikke se Bispetorv omdannet på den måde.
Placeringen vil provokere nogen, og det er forventet, fortæller Mads Kähler Holst.
- Men vi prøver at fremlægge argumenterne for, hvorfor det kan bidrage positivt til Aarhus og livet i bymidten.
Men bekymrer det jer, hvis der allerede er en modstand derude mod jeres planer?
- Vi skal ind i en borgerinddragelse, hvor vi netop skal have alle de her reaktioner på bordet. Det, vi har lagt frem, er ikke noget endeligt projekt.
- Vores mål er ikke at lukke noget af, men i stedet skabe flere adskilte torverum med intime atmosfærer, der fungerer bedre som rum, siger Mads Kähler Holst.
Museet skal først igennem en politisk proces, før et forprojekt kan gå i gang. Det vil inkludere arkæologiske forundersøgelser, borgerinddragelse og en arkitektkonkurrence. Potentielt kan det egentlige byggeri begynde i 2028 med grundigere udgravninger og opførelse af bygningen. Åbningen vil ifølge planen ligge fire år senere.