Mere frihed skal sikre bedre vilkår for landets ældste borgere
Folketinget har netop vedtaget en ny ældrelov, der blandt andet skal sikre ældreplejen mere selvbestemmelse.
Mere frihed og mindre bureaukrati. Det er overskriften i en ny aftale, der skal frisætte landets plejehjem.
En nyhed, der vækker opsigt på plejehjemmet Ceres Huset i Aarhus, hvor Aarhus Kommune allerede har taget de første spadestik og gjort op med papirarbejde og kolde hænder.
- For mig handler frisættelse ikke kun om at blive frisat fra noget, men at blive frisat til noget. Vi skal spørge os selv, om det, vi gør, har den værdi, vi ønsker, siger Signe Edske Møller, der er viceforstander i Ceres Huset.
Som et forsøg har Aarhus Kommune nemlig allerede frisat Ceres Huset. Det betyder blandt andet, at plejehjemmet skal dokumentere mindre, end de hidtil har gjort, og at der er mere tid til borgerne. Noget, der ifølge viceforstanderen, gør en stor forskel.
- Når jeg skal lave færre registreringer, og medarbejderne skal dokumentere mindre, giver det mulighed for, at vi kan komme ind i dagligstuerne og bare være sammen med beboerne, siger Signe Edske Møller til TV2 Østjylland.
Den nye ældrelov, som Folketinget torsdag har vedtaget, betyder blandt andet, at ældreplejen skal sættes fri med mere selvbestemmelse for både den ældre og medarbejderne i ældreplejen.
Samtidig skal ældreloven give tilliden tilbage til medarbejderne og deres faglighed, og så skal civilsamfund og pårørende inddrages endnu mere end i dag.
En kamp siden 80'erne
Som et forsøg har Aarhus Kommune aktuelt frisat 10 plejehjem siden slutningen af november 2024. Det er forventningen, at flere plejehjem vil følge med den kommende tid.
Faktisk har det i årtier været et ønske fra kommunens side at sikre plejehjemmene større selvbestemmelse. Derfor glæder det også rådmand for Sundhed og Omsorg, at det fremover bliver nemmere.
- Jeg er meget tilfreds med, at vi i Aarhus Byråd allerede har vist vejen ved at bevillige midler i budgetforliget 2025 til kvalitetsløft, faste teams og helhedspleje i ældreplejen, siger rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Christian Budde, og fortsætter:
- Samtidig giver den nye ældrelov os nu musklerne til i endnu højere grad at styrke vores gode samarbejde med civilsamfund og pårørende.
Rådmanden anerkender samtidig, at der med den nye ældrelov kan blive brug for udvikling af de ansattes kompetencer.
- Her er der tid
På plejcenter Ceres Huset giver frisættelsen ifølge viceforstander Signe Edske Møller mere tid til borgerne. Noget, én af plejcentrets beboere allerede har bemærket.
- Jeg hører fra andre plejehjem, at der ikke er tid, men det er der her. Det er der, siger Tove Vammen.
Ifølge viceforstanderen giver frisættelsen færre kolde hænder og flere varme. Det betyder blandt andet, at der er bedre tid til at være sammen med borgerne, spille kort eller gå en tur.
- Det skulle gerne øge deres livskvalitet, og samtidig giver det også stor medarbejdertrivsel og arbejdsglæde, fordi medarbejderne er en stor del af det her, siger Signe Edske Møller.
Samtidig anerkender Signe Edske Møller, at det tager tid at vende sig til nye rammer og ruske op i gamle vaner. Men plejehjemmet og dets medarbejdere er ifølge hende fastsat på opgaven.