Kirke skal flytte 55 kilometer og males i usædvanlig farve
Aarhus-bydelen Nye får senere i år en ny kirke. Helt ny er den dog ikke, da den allerede har stået i Hvinningdal ved Silkeborg siden 1995. Men nu skal den flyttes.
Der kan være lidt trangt i Elev Kirke. Særligt når der er flere dåb på samme tid, bliver de 65 pladser hurtigt for lidt. Men nu er der hjælp på vej. Hjælpen står lige nu 55 kilometer mod vest, nærmere bestemt i Hvinningdal i Balle Sogn ved Silkeborg.
Kirken her skal nemlig på en køretur til Elev Sogn, hvor den i Nye skal fungere som både kirke og fælleshus. Navnet bliver "Fællesskabets Hus".
- Vi har over flere år haft dialog med menighedsrådet i Elev Sogn om, hvordan man får indpasset den danske folkekirke i Nye på sigt, fortæller Jørn Tækker, direktør i Tækker Group, som er idémanden bag Nye.
Læs også:
Kirke søger nyt hjem
Det var i løbet af de samtaler, at man - via en bygherrerådgiver - fandt ud af, at der fandtes en kirke i Silkeborg, som var på udkig efter et nyt hjem. Her er man nemlig så langt i planerne om en permanent kirke, at man lukker ned for aktiviteterne 22. maj.
I Balle Sogn har man længe forsøgt at afhænde bygningen, som er en såkaldt vandrekirke. Og det kan altså ske nu. Det bliver Tækker, som piller kirken i Hvinningdal ned og flytter den, mod at den bliver overdraget til Nye.
- Fællesskab betyder meget i Nye. Vi har i mange år arbejdet med at få folk til at tale mere sammen på tværs af generationer og økonomier og alt muligt. Nye er en anden måde at bygge by på end mange andre steder, og Fællesskabets Hus passer godt ind i det her, siger Jørn Tækker.
Den pink farve er valgt netop for også at signalere, at det ikke kun er et sted til kirkelige handlinger.
- Det kunne i princippet også have været andre farver. Kirken står hvid i dag, men det skal blive et fællesskabets hus, og derfor vil vi gerne signalere, at det ikke kun er en kirke, men også er for fællesskabet, siger Jørn Tækker.
Desuden er der en helt anden, åbenlys årsag til at male den pink.
- Det er en måde at gøre opmærksom på bygningen, konstaterer direktøren.
I Fællesskabets Hus kommer de kirkelige handlinger til at have førsteret, men der kommer også til at være en masse andre ting på programmet i den 200 kvadratmeter store kirke.
Vandrekirke
Vandrekirken i Hvinningdal er oprindeligt indviet i 1995 i Balle Sogn ved Silkeborg.
Kirken er bygget som en såkaldt vandrekirke. Det betyder, at den fra begyndelsen er tænkt som en kirke, der kan flyttes.
Den er bygget af træelementer, som kan nedtages og genopføres et nyt sted. Det er dét, der nu skal ske.
Sammen med kirken følger også det liturgiske inventar - alter, prædikestol, døbefont, kirkestole, et lille orgel og et komplet lyd- og teleslyngeanlæg er blandt tingene, som også skal fragtes med til Nye.
- Yoga, børnesang, guitarundervisning, vinsmagning, fællesspisning. Der kommer til at ske alt muligt, siger Jørn Tækker.
Fælles beboerråd
Kirken - eller huset, om man vil - kommer til at have et brugerråd, som skal bestå af både repræsentanter fra Tækker, beboere fra Nye og repræsentanter fra Elev Sogns menighedsråd. Rådet skal i fællesskab finde ud af, hvad rummet skal bruges til.
Og selvom det er en utraditionel måde at drive et kirkehus på, så glæder menighedsrådsformand Lehn Bang-Mortensen sig til, at den nye kirke kommer på plads.
- Vi har jo Elev Kirke, men der kommer så mange nye børn i Elev Sogn, så når vi skal have dåb om søndagen, så er der dage, hvor kirken er blevet for lille, konstaterer han.
Læs også:
Elev Kirke har plads til 65 siddende kirkegængere til hverdag og 100 til jul, som Lehn Bang-Mortensen formulerer det.
Det nye hus har også den fordel for Elev Sogn, at det ikke kommer til at koste kirken en krone.
Pink kirke
Når kirken kommer til Nye, er planen, at den skal males pink.
Grunden til den nye farve er, at huset skal have et iøjnefaldende visuelt udtryk, men også for at signalere, at det er et fællesskabets hus lige så meget, som det er en kirke.
- Vi har i menighedsrådet ikke noget imod, at den bliver pink, slår menighedsrådsformand Lehn Bang-Mortensen fast.
- Der er heller ingen kirkeklokke med, men sådan en vil Tækker gerne sponsorere, fortæller menighedsrådsformanden.
Håber på jule-indvielse
Det er endnu ikke lagt helt fast, hvornår flytningen af den såkaldte vandrekirke skal finde sted, men Lehn Bang-Mortensen har et stort ønske.
- Vi håber, det bliver klar til første søndag i advent i år, siger han.
Og det er da også en dato, man har i kalenderen hos Tækker.
- Det kunne godt gå hen og blive rigtigt. Det er i hvert fald dét, vi arbejder på, siger Jørn Tækker.
Meget afhænger dog af, i hvor meget der skal pilles ned i Hvinningdal, inden det igen skal samles i Nye. Jørn Tækker håber, at det kan klares i så få stykker som muligt.
- Vi håber at kunne skille den ad i få stykker og køre hele kirkerummet i ét stykke, siger han.
Hvor længe huset skal stå og agere ny kirke i Nye vides endnu ikke, men Lehn Bang-Mortensen gætter på, at der måske går 10 år, indtil en ny, permanent kirke står klar i Nye.