Kommune har postet millionbeløb i podcast: - Det er vildt, jeg ikke har hørt om den
Aarhus Kommune har brugt et millionbeløb på en podcast til borgerne - men næsten ingen lytter til den.
1,3 millioner kroner.
Det er, hvad skatteyderne i Aarhus Kommune har betalt for podcasten 'Aarhus Lytter' siden 2021. Dertil har Slots- og Kulturstyrelsen i 2021 kastet 510.000 kroner efter projektet
Men der er tilsyneladende ikke ret mange aarhusianere, der lytter.
Siden august 2022 har podcasten fået 2557 afspilninger på 25 episoder viser tal, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Det svarer til, at hver episode i gennemsnit er blevet afspillet 102 gange.
Hænger ikke sammen med prisen
Det er spild af penge, mener de aarhusianere, TV2 Østjylland har talt med på gaden i Aarhus. Ingen af dem kendte til podcasten.
- Jeg lytter til en masse podcasts, så det er vildt, jeg ikke har hørt om den, siger Sean Laursen fra Aarhus.
- Jeg tænker, det er spild af penge. Dem kunne man nok have brugt andre steder, siger Charlotte Soppa Le Favre Poulsen fra Aarhus
Det er ikke kun borgerne, der er utilfredse med projektet. På rådhuset i Aarhus vækker podcastens lyttertal heller ikke begejstring.
Meningen med podcasten var at oplyse særligt unge aarhusianere om politiske emner.
- Hvis man var lykkedes med det, så tænker jeg faktisk, det havde været prisen værd, men man må også sige, at når man er nede på så få lyttere til så høj en pris, så lyder det måske ikke som den klogeste måde at bruge kommunens penge på, siger Thomas Medom, der er politisk leder for SF i Aarhus Kommune.
- Jeg synes slet ikke, det hænger sammen med prisen, det her, siger Henrik Arens, der løsgænger i Aarhus Byråd.
Podcasten blev udgivet første gang i oktober 2020.
- Det blev lavet under coronatiden, hvor man prøvede nogle forskellige ting af, og det skal der også være plads til. Men vi skal måske også være lidt hurtigere til at sige, når det ikke flyver, så skal det lukkes ned igen, siger Nicolaj Bang, der er politisk leder for Det Konservative Folkeparti i Aarhus Kommune.
Vil have podcasten droppet
Ifølge Asker Kammer, der er lektor i journalistik ved Roskilde Universitet, er 102 lyttere per episode et lavt lyttertal.
- Særligt taget i betragtning af, at det er over 25 episoder, hvor vi må regne med, at nogle af episoderne har ligget i lang tid og har haft god tid til at blive downloadet og lyttet til af folk, siger han.
Derfor mener politikerne også, at podcasten nu bør droppes.
- Det er fair nok, man prøver nogle forskellige måder af at kommunikere med de unge på. Men man må også sige, at her er vi nok nået et udgiftsniveau, vi ikke kan forsvare, siger Thomas Medom, der bakkes op af sin byrådskollega:
- Jeg tror måske også, det her er et af de projekter, hvor man skal sige, det har haft sin tid, nu skal vi nok have pengene ud at arbejde for borgerne i stedet for, siger Nicolaj Bang.
Missionen lykkedes ikke
Det er den socialdemokratiske borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaards, afdeling, der har ansvaret for at sætte penge af til den kommunale podcast.
TV2 Østjylland har bedt presseafdelingen i borgmesterens afdeling om et interview. Presseafdelingen henviser til borgmesterens partikollega, Jesper Kjeldsen, som ikke kan svare på, om borgmesterpartiet vil fortsætte med at kaste penge efter podcasten.
- Det kan jeg ikke svare på, om vi vil. Men når vi bruger så mange penge, er vi nødt til at se på, om vi får vi nok value for money. Noget kunne tyde på, missionen er lykkedes med at skabe en god podcast, men den er så ikke rigtig blevet lyttet så meget til, og det er vi nødt til at forholde os til, han.
Skal der så sættes endnu flere penge af til markedsføring for at få folk til at lytte til den?
- Det er jeg ikke klog nok på det område til at svare på. Jeg synes, podcast er et rigtig godt format, og jeg synes, det er en kommunal kerneopgave at kommunikere med alle borgere, og det er ikke alle borgere, der går ind og tjekker kommunens hjemmeside, siger Jesper Kjeldsen og uddyber:
- Jeg synes også, man skal prøve at frigøre sig fra de sociale medier, så podcast er godt. Men missionen er ikke lykkedes helt med at få det her ud, desværre, for det er faktisk ganske velproduceret.
Hvordan vil I fra Socialdemokratiet sikre, at det ikke bliver spild af skattekroner at poste penge i den her podcast?
- Under corona skulle man prøve en masse nye tiltag, og det gjorde man så med podcast her. Man kan så diskutere, om det er nået langt nok ud. Vi har mange andre tiltag som kommune-tv, hvor vi live-streamer vores byrådsmøder, det koster også rigtig mange penge.
- Men er det nok? Det er hele tiden vurderingen, vi skal lave på alle de initiativer, vi laver. Personligt holder jeg meget af at lytte til podcast, og jeg er ikke klar til at lægge podcastformatet i graven, men noget tyder på, den her konstellation, man har lavet med Aarhus Lytter, ikke har slået igennem. Derfor bliver vi nødt til at tage seriøst, at man har brugt så mange penge og har så få lyttere, siger Jesper Kjeldsen.