Kommune hyrer Kammeradvokaten i sag om overgreb
Seks tidligere beboere på behandlingshjemmet Bøgholt har sagsøgt Aarhus Kommune.
En række tidligere anbragte børn på behandlingshjemmet Bøgholt i Aarhus kræver erstatning af Aarhus Kommune for de overgreb, de blev udsat for på Bøgholt i 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne.
De seks tidligere beboere, der har sagsøgt kommunen, kræver 300.000 kroner hver i erstatning.
Det var formelt Aarhus Amt, der havde ansvaret for Bøgholt, men Aarhus Kommune har arvet det ansvar, hvis man spørger deres advokat.
Anders Winnerskjold (S), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, fortæller, at han vil hjælpe til med at belyse, hvad der skete på Bøgholt.
- Det er en dybt ulykkelig sag, som TV2 opruller i deres dokumentar om den amtslige institution Bøgholt. De voldsomme overgreb - som en række tidligere beboere nu står frem og fortæller om fandt sted i 70’erne, 80’erne og 90’erne - gør et meget stort indtryk på mig, udtaler han i en mail sendt til TV2 Østjylland.
- Uanset hvor det juridiske ansvar måtte ligge, så var det forkert dengang, og det er også forkert i dag.
Forældelsesloven
Eftersom overgrebene på Bøgholt skete for en del årtier siden, ville de nu voksne kvinders krav tidligere for længst være forældet, men i 2018 vedtog Folketinget en ændring til forældelsesloven, hvorefter sådanne krav mod offentlige myndigheder slet og ret aldrig forældes.
Han bekræfter, at kommunen har modtaget et erstatningskrav, som de har bedt Kammeradvokaten bistå Aarhus Kommune med at forholde sig til.
- I den sammenhæng vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at sikre, at sagen bliver belyst bedst muligt, siger Anders Winnerskjold.
Det er blandt andre 55-årige Chikita Jacobsen, som har rejst krav om erstatning hos Aarhus Kommune. Da hun var 14 år gammel, flyttede hun ind på døgninstitutionen, hvor hun endte med at være fra 1984 til 1987.
Chikita Jacobsen boede på den afdeling af Bøgholt, der hed Dragen. Her var pædagogen, som vi tidligere har kaldt 'PE', afdelingsleder.
Lang række vidner
Hun oplevede at blive udsat for seksuelle overgreb af 'PE' i over et år og herefter også af en medarbejder på en anden afdeling, og det har altså vist sig, at mange tidligere anbragte børn fra Bøgholt har båret på lignende historier.
I dokumentaren 'Bøgholts misbrugte børn' fortæller i alt 27 kilder til TV 2, at de enten har set pædagoger være seksuelt grænseoverskridende eller har fået det betroet fra andre - herunder andre anbragte børn og daværende pædagoger.
Efter Chikita Jacobsen forlod Bøgholt, oplevede hun alvorlige, psykiske konsekvenser på grund af de ting, hun havde været udsat for.
- Jeg kom ind i en rigtig mørk periode der. Jeg var deprimeret og nede. Jeg kunne ingenting, siger hun i dag.
Skal frem i lyset
Hun håber at kunne hjælpe dem, der ikke tør, magter eller kan stå frem og at få børn og unge i dag til at forstå, at sådan noget ikke er i orden.
- Det er okay at sige, at jeg er blevet udsat for noget, og det, synes jeg, ikke var rart. Så det kommer frem i lyset, siger hun.
Samtidig ønsker hun at understrege, at en del af grunden til, at hun vil gå rettens vej, er, at hun ønsker en grundig undersøgelse af institutionsområdet i Danmark.