De ansvarlige er gået konkurs: Svært at placere et ansvar i altan-sag

Både entreprenør og underleverandør af den nedstyrtede altan i Aarhus er gået konkurs. Derfor er håbet om erstatning og bod meget smalt, siger bygge-advokat.

Udgivet

Otte unge mennesker styrtede i september to og en halv meter ned, da en altan på Peter Sabroes Gade i Aarhus gav efter og rev sig løs fra husmuren.

Efter ulykken blev Go'Bolig, der udlejer lejlighederne i ejendommen, påbudt, at de resterende 16 altaner ikke måtte bruges, indtil der ligger en analyse af, hvad der præcist gik galt.

En foreløbig undersøgelse har vist, at altanen var boltret forkert i muren, hvilket medførte at store stykker murværk blev revet ud i styrtet. Foto: ABC Rådgivning

I sidste uge konstaterede rådgivere, at altanen på Peter Sabroes Gade styrtede til jorden, fordi boltene i muren var placeret forkert. Det kræver derfor en gennemgang af hver enkelt altan, før det kan udelukkes, at der er nogen, der har og bruger en farlig altan andre steder i bygningen.

Det skriver fagmediet Ingeniøren.

Ifølge Ingeniøren overvejer ejeren af bygningen nu at kræve erstatning fra både rådgiver og entreprenør.

Men det er ikke så ligetil, hvis de ansvarlige virksomheder er gået konkurs, som det er tilfældet i altan-sagen her.

Det siger Lars Wind-Johannesen, som er advokat med speciale i bygge- og konkursret.

- Hvis entreprenøren er gået konkurs, kan man se, om der er en underleverandør eller en rådgiver, man kan gøre ansvarlig, siger han.

- Men hvis både entreprenøren og underleverandøren er gået konkurs, så foreligger den mulighed heller ikke. Så er der kun rådgiverne tilbage at kigge på, siger advokat Lars Wind-Johannesen til TV2 Østjylland.

Der er dog intet, der tyder på, at beregningerne, der er foretaget af en rådgivende ingeniør inden opførslen, fejler noget.

Konkursvirksomheder afviser interview

TV2 Østjylland har rakt ud til ejeren af den nu konkursramte og lukkede virksomhed, Thye Enterprise ApS, der ifølge vores oplysninger var hovedentreprenør på Peter Sabroes Gade 14B, da altanerne blev sat op.

Ejeren af Thye Enterprise, Morten Thye, ønsker ikke at stille op til interview om den foreløbige rapport.

- Jeg er enormt ked af, at der er en altan, der er faldet ned, og jeg vil gerne vente med at udtale mig, til der ligger nogle helt færdige rapporter, siger han.

Heller ikke entreprenørens underleverandør, Ødum Smede & Maskinfabrik A/S, har ønsket at stille op til interview.

Den konkursramte og nu lukkede smedevirksomhed har lavet og opsat altanerne på Peter Sabroes Gade 14B.

- Jeg har ingen kommentarer, siger Kaj Madsen, ejer af Ødum Smede & Maskinfabrik.

Det er ikke sjældent, at vi ser, at arbejdet enten ikke er udført ordentligt, eller at man har sprunget over, hvor gærdet er lavest for at spare penge
Lars Wind-Johannesen, advokat, LRP Horsens

Ifølge advokat Lars Wind-Johannesen er det ikke et enestående problem, at entreprenører ikke eksisterer mere, når der er problemer med byggeri.

- Overordnet set er der en del konkurser i byggebranchen, og det er ikke sjældent, at vi ser, at arbejdet enten ikke er udført ordentligt, eller at man har sprunget over, hvor gærdet er lavest for at spare penge. Og der så er nogle andre, der står tilbage med regningen, siger han.

Satset på porøse mursten

Jens Frimor, der er byggesagkyndig og ejer af Dansk Bygningstjek, har sammen med TV2 Østjylland besøgt ulykkesstedet. Efter et kort blik på den nedstyrtede altan og det efterladte murværk, vurderede han, at altanen er sat forkert op.

Ifølge ham har der ikke været nok til at bære den tunge altan.

- Jeg lægger særligt mærke til, er, at der ingenting er bagved til at bære altanen. Det er alene de porøse mursten, man har satset på. Det er ikke tilstrækkeligt, som man jo kan se, sagde han blandt andet.

Han har i en gennemgang af den seneste rapport på den nedstyrtede altan og beregningerne tilbage fra 2018, da den blev sat op, også vurderet, at altanen ikke er sikret ordentligt.

- Der står, at den skulle monteres med en lodret stålprofil i hver side. De profiler kan jeg ikke se på den færdige altan, siger Jens Frimor.

Generelt mener den byggesagkyndige, at der er for lidt tjek på byggesagerne, når først der er givet byggetilladelse og beregningerne er godkendt.

- Så lander dokumenterne bare i kommunens byggearkiv. Men det er administrativt. Der er sjældent nogen, der følger op, medmindre der er problemer med byggeriet efterfølgende, siger han.

Jens Frimor så gerne, at der blev oprettet en uafhængig autorisation, som efterprøver byggerier, for at sikre, at alt er lavet forsvarligt.

- Så kunne vi måske undgå sager som den her i fremtiden, siger han.

Advokat Lars Wind-Johannesen er dog skeptisk.

- Heldigvis er det relativt få sager som den her, der er virkelig grelle. Det er klart, at mere tilsyn vil gøre alt bedre, men det vil også gøre alting dyrere. Hver gang man laver ekstra kontrol og tilsyn, vil det også gøre det dyrere for dem, der bor i ejendommen, eller som skal benytte dem, siger advokaten.

Byrådsmedlem vil have kontrol

Episoden har fået Venstre i Aarhus til at efterlyse en undersøgelse af samtlige altaner, som er sat op de seneste ti år.

- Vi forestiller os, at forvaltningen i Teknik og Miljø sender breve ud til dem, der har fået godkendelse til at sætte en altan op over de seneste ti år, siger byrådsmedlem Gert Bjerregaard.

- Og så forventer vi faktisk, at lodsejeren dokumenterer og efterprøver, at altanerne sidder, som de skal, siger han til TV2 Østjylland.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her