Krydstogtskibe forurener for meget - politikere trækker løsning i langdrag
På trods af beviser for forurening fra krydstogtskibe i Aarhus Havn, har byrådet valgt at afvente flere undersøgelser, før et landstrømsanlæg kan etableres.
Selvom der er beviser for, at krydstogtskibene i Aarhus Havn sviner mere end grænseværdierne tillader, kan der være lange udsigter til, at brændstof bliver udskiftet med strøm.
Onsdag besluttede et flertal i Aarhus Byråd nemlig, at der ikke skal arbejdes for et landstrømsanlæg nu og her.
I stedet vil politikerne afvente havnens egne undersøgelser.
- Jeg forventer, at vi får en diskussion om landstrøm, så snart vi har al fakta på plads, siger Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), til TV2 ØSTJYLLAND.
Andre er uenige
Men den udskudte beslutning undrer og frustrerer andre i byrådet. Ifølge Bünyamin Simsek (V) spiller krydstogtskibene en vigtig rolle i at nå i mål med visionen om at være CO2-neutrale i 2030.
- Ellers når vi aldrig i mål. Vi bør gå foran med at stille de her krav, siger Bünyamin Simsek (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Også blandt brugerne hos Aarhus Crossfit, der er nabo til de mange krydstogtskibe, ser man gerne, at planen om et landstrømsanlæg snart realiseres.
- Det er noget svineri, og man skulle presse på højere oppe fra, siger Søren Juul Hansen
- Det er en fantastisk idé. Det skal de bare i gang med, så skibene kan slukke motorerne, siger Sebastian Brink.
Turisme og økonomi
Hvis der skal etableres et landstrømsanlæg på Aarhus Havn, betyder det, at krydstogtskibene skal betale et vist beløb for at lægge til havn.
Men Bünyamin Simsek frygter ikke, at det vil få betydning for turismen i byen, da det ifølge ham ikke er økonomien, der afgør, hvor skibene sejler hen.
- Det afgørende er, hvor gæsterne gerne vil hen, hvor der er noget at se, og hvor pulsen er. Jeg tror ikke, at økonomien alene er en faktor i valget af destination.