Lav smitterisiko: Alligevel er der lange udsigter til bold på stadion
Større sportsevent er ikke nævnt i genåbningsplanen, selvom sundhedsmyndigheder vurderer, at der er en relativt lav smitterisiko forbundet med det.
Kim Pedersen er inkarneret AGF-fan og fast gæst på Ceres Park.
Men det er længe siden, at han og de andre fodboldfans har kunnet nyde en pølse på stadion eller har sunget slagsange arm i arm, når byens hold spiller.
- Jeg synes, at det er træls, at vi ikke kan komme på stadion. Det er en skuffelse, siger Kim Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Der er fortsat lange udsigter til, at han kan komme afsted. Større forsamlinger som festivaler og sportsevents er nemlig ikke nævnt i genåbningsplanen.
- Der kan jeg jo stille mig op i kor sammen med mange andre, der mener, at man sidder lidt for meget på hænderne, siger Kim Pedersen.
Lav smitterisiko ved Superligaordningen
Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der skal vurdere smitterisikoen på begivenheder som for eksempel sportevents. De forventer at have svar i midten af april.
Men det undrer Kim Pedersen, at det er nødvendigt:
- Vi har jo været ude på stadion før med afstand, hvor der måtte være så og så mange i sektionerne og nogle sæder var spærret af. Det har jo kunnet fungere, siger Kim Pedersen.
Statens Serum Institut har allerede bekræftet, at der er en relativt lav smitterisiko ved tiltag som Superligaordningen, hvor man tillader 500 tilskuere per sektion på stadions.
Derfor ærgrer det også i Divisionsforeningen, at fodboldkampe ikke er med i genåbningsplanen.
- Hele Superligaordningen var jo udviklet sidste sommer med Styrelsen for Patientsikkerhed, Statens Serum Institut og Rigspolitiet.
- Når der ligger alle de erfaringer, vi allerede har, så er det da en klar forventning, at vi sætter det i gang med det samme, siger Rune Lind, der er forsknings- og udviklingschef for Divisionsforeningen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Divisionsforeningen har også selv udarbejdet en plan for, at Kim Pedersen og de andre fodboldfans kan komme på stadion igen. Den indeholder krav til test, coronapas, afstand og håndsprit.
- Det er et konkret værktøj, som kan bruges til at vurdere, hvordan man sluser folk ind til de her events, og hvordan det her sikkerhedstjek foregår, siger Rune Lind.
Kigger på stadion for at undgå hjemve
Selvom Divisionsforeningen med deres plan kan levere data til regeringens ekspertgruppe, må det vente til midten af april, lyder det fra Malte Larsen, der er socialdemokratisk folketingsmedlem.
- Jeg er helt med på, at jo mere data vi får opsamlet, jo mere kan vi bevæge os på videnskabelig grund, og jo mere sikkert kan vi alle sammen være med til genåbne vores land, så vi kan få alting til at virke som i gamle dage. Det er vi jo mange, der drømmer om, siger Malte Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Alt imens må Kim Pedersen fortsat vente i spænding.
- Når man får alt for meget hjemve, kan man jo tage cyklen ud og kigge på stadion, men det er jo ikke det samme, siger han.