Med 9.y til næsepodning: - Jeg vil hellere blive testet end at sidde derhjemme
På Assentoftskolen ved Randers er man i fuld gang med at udrulle det testsystem, der inden længe skal sikre, at alle skolens elever så småt kan vende tilbage til fysisk undervisning.
En vatpind op i næsen to gange om ugen.
Det er forudsætningen for, at landets folkeskoleelever løbende kan vende tilbage til fysisk undervisning. På Assentoftskolen i Assentoft ved Randers er 9.y allerede i fuld gang.
Her bliver tre elever ad gangen to gange om ugen sendt til testning i skolens natur- og teknikhus. Selvom det ikke er for nydelsens skyld, gør de det gerne for at kunne møde fysisk op på skolen.
- Det er ret træls at få stukket en pind op i næsen. Men hvis det er det, der skal til, for at jeg kan komme i skole og få den undervisning, jeg skal have, er jeg villig til det, siger Anna Alvilda Lund fra 9.y på Assentoftskolen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg vil hellere blive testet end at sidde derhjemme med undervisning, der ikke har helt samme kvalitet, istemmer klassekammeraten Sebastian Mølgaard over for TV2 ØSTJYLLAND.
Kan lynhurtigt lukke ned
Deres lærer Henrik Norup Christensen er også glad for at være tilbage i klasselokalet med eleverne. Derfor accepterer han også gerne testningen, selvom det kræver lidt ekstra.
- Hvis det er det, der skal til for at de må komme herop, så det da en pris, der er værd at betale. Men det tager lang tid og er selvfølgelig forstyrrende for undervisningen. Men det må vi leve med, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Eleverne er blevet opfordret til at lade sig teste på skolen, og det har langt de fleste indvilliget i.
- Vi har stort set fuld tilkendegivelse på elevernes samtykkeerklæringer. Der er et par stykker, der ikke har svaret. Der er en, der har takket nej. Vi ved ikke hvorfor, men formodentligt handler det om, at man lader sig teste på anden vis i stedet for de kviktests, vi tilbyder her på skolen, siger skoleleder på Assentoftskolen, Carsten Fredslund Andersen, til TV2 ØSTJYLLAND.
På Assentoftskolen har man testet eleverne i flere uger, men har endnu ikke fundet nogle positive blandt testresultaterne. Alligevel er det ikke spild af kræfter med de mange næsepodninger, lyder det.
- Skulle der være et udbrud, kan vi lynhurtigt sætte ind og få lukket klassen ned og finde frem til de nære kontakter, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
En nødsituation, ikke en fast tradition
Samtidig giver turen op til det midlertidige teststed i skolens natur- og teknikhus mulighed for at få en lille pause fra skolearbejdet.
- Det er fint nok lige at komme ud og få lidt luft og lige få sådan et lille break fra timen. Bare det ikke varer så længe, siger Kristian Friis fra 9.y på Assentoftskolen til TV2 ØSTJYLLAND.
Selve podningen tager ganske få minutter, og så er Kristian Friis og kammeraterne tilbage i klasselokalet.
Men hvor længe eleverne i 9.y skal lade sig teste for at komme i skole, er et endnu ubesvaret spørgsmål.
- Spørger du mig, og det er jo kun gætværk, så tror jeg, at det her bliver en del af vores skolekultur måske langt ind i efteråret, siger skoleleder Carsten Fredslund Andersen.
Men så længe behøver det ikke at vare ved, hvis det står til lærer Henrik Norup Christensen.
- Det er selvfølgelig noget, man kommer til at huske, men det er ikke noget, jeg håber, bliver en fast tradition. Det er en nødsituation. Det skal vi over, og så skal vi af med det igen, siger han.