Landsby kæmpede for at få en købmand: Nu åbner den endelig

Lokale borgere har indsamlet 1,7 millioner kroner til en ny købmand, efter den eneste dagligvarebutik i byen lukkede pludseligt. Torsdag er store åbningsdag, og glæden er tårnhøj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Svend Aage Nielsen er klar til at tage imod kunderne udenfor 'Min Købmand' i Øster Bjerregrav.

Man skulle tro, at dronningen kommer på besøg i den lille landsby nær Randers. 

For torsdag klokken 14 er der rød løber, guldpynt og ballonport uden for Øster Bjerregravs spritnye købmand, 'Min Købmand'.

Der er dog ikke planlagt royale gæster, men en officiel åbningsdag for butikken, der endelig kan slå dørene op. Og det bliver dagens besøg nærmest ikke mindre festligt af.

For kunderne får en varm velkomst udenfor butikken, når byen skal fejre åbningen. De har nemlig selv været med til at sørge for, at butikken nu står færdig.

I et opslag på butikkens Facebookside kan du komme på rundvisning i den nye købmand:

Glæden er på en 10'er

En del af velkomstkomiteen er Svend Aage Nielsen, som er formand for initiativgruppen bag den nye butik.

Hvor meget har du glædet dig på en skala fra et til ti?

- Vi bliver nødt til at runde et tital, siger Svend Aage Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har haft masser af frivillige hænder, så det er super, siger Svend Aage Nielsen.

Den glæde vil han dele med resten af landsbyen. 

- Det bliver en stor dag for hele byen. Ikke kun for os, for hele byen har været med i projektet, siger han.

346 borgere har i alt indsamlet 1,7 millioner kroner til projektet. 

I dag åbnede købmanden i Øster Bjerregrav ved Randers med fest og taler. Flere end 300 borgere har investeret i butikken. Og det er ifølge Dagrofa - der driver flere mindre købmandsforretninger - udtryk for en tendens, nemlig at indbyggere i små byer rykker sammen om at redde deres lokale butik.

Vil ikke undvære købmand

Initiativet startede, da Coop i august lukkede byens lokale Dagli’ Brugsen med en måneds varsel. Siden da har borgerne i Øster Bjerregrav måttet undvære lokale indkøbsmuligheder.

- Det har gjort ondt, siger han.

Derfor oprettede en gruppe lokale investeringsselskabet ”Bjerregrav Invest Aps” for at købe ejendommen som den gamle Brugsen lå i, renovere den og indrette en købmandsbutik. Byens borgere har kunnet købe anparter fra selskabet, som ville gå til projektet.

- Over 346 borgere plus forretninger har skudt penge i, siger Svend Aage Nielsen.

Svend Aage Nielsen sidder i bestyrelsen for investeringsselskabet sammen med tre andre. Sammen har de etableret og styret projektet. Foto: Svend Aage Nielsen

Enorm opbakning

Opbakningen har været enorm fra landsbyens borgere, som har tegnet anparter for 1,5 millioner kroner til den nye købmand. 

Der bor cirka 1000 borgere i Øster Bjerregrav, som udover at købe anparter har stået i kø for at give en hånd med fra start til slut.

- Det var næsten en hel konkurrence om at være med til at hjælpe, så det har ikke været noget problem, siger Svend Aage Nielsen.

Han fortæller, at projektet har givet et særligt lokalt sammenhold:

- Den her butik er byen sgu fælles om. Der er ikke en eller anden stor kæde, der er kommet og har knaldet en butik op, siger han.

'Kæmpe forløsning'

Allerede i oktober lykkedes det at få pengene i hus. Siden da har borgerne haft travlt med at renovere og indrette, og i februar fortalte TV2 ØSTJYLLAND, at de nu havde ansat den helt rigtige købmand til at drive butikken

Han hedder Bo Møller og bor omkring ti kilometer fra Øster Bjerregrav.

- Det er vigtigt, at det er en person, der kan snakke med alle og vil være synlig for lokalsamfundet, siger Svend Aage Nielsen.

Klokken 14 klippede købmand Bo Møller den røde snor over ved butikken og markerede, at en sej kamp nu er vundet.

- Det er en kæmpe forløsning. Vi, der har stået for det, har været lidt under pres med at løse den her opgave, så det er rart, at det lykkedes, siger Svend Aage Nielsen.

Et wake up call

På grund af corona markerer de åbningsdagen udenfor butikken.

- Vi prøver at lave det festligt, men på et niveau, så det ikke giver problemer (med corona, red.)

Selvom den sidste dagligvarebutik i Øster Bjerregrav måtte lukke, fordi borgerne ikke handlede lokalt, tror Svend Aage Nielsen på, at de har lært siden sidst. 

Åbningsdagen har været længe ventet for byen, der ikke ville undvære en lokal dagligvarebutik.

Vil folk så handle lokalt nu?

- Ja, det vil de. Det er helt sikkert. Det har været et wake up call for mange, siger han.

Butikken hører under Dagrofa og er deres butik nummer 400 på landsplan. Dagrofa oplever, at flere borgere, særligt i de mindre byer, vælger at tage sagen i egen hånd, når købmanden lukker - ligesom de har gjort i Øster Bjerregrav.

- Vi nærmer os 100 butikker, hvor borgerne har hjulpet med at sikre dagligvarebutikkens overlevelse i byen, fortæller Brian Videbæk, der er butiksudviklingschef i Dagrofa.

Ligesom Svend Aage Nielsen tror han også på butikkens overlevelse:

- Det afgørende er, at vi får et sortiment her i butikken, som er tilpasset borgerne her i Øster Bjerregrav, siger Brian Videbæk.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her