Østergaard: Stadion-forsøg skal afsløre kviktestens pålidelighed
Hvis kviktest viser sig pålidelige i forhold til at mindske smitterisikoen ved store forsamlinger på fodboldstadioner, kan de blive et værdifuldt redskab i genåbningen af kulturlivet, vurderer overlæge.
30.000 fodboldtilskuere skal fordeles på mellem 10 og 15 fodboldkampe, som tilskuerne skal overvære. Bagefter skal det undersøges, hvor mange, der blev smittet med coronavirus.
Det hele går ud på at finde ud af, om kviktest er effektive i forhold til at forhindre smitte i store forsamlinger.
Det forklarer overlæge Lars Østergaard, der har medvirket til udarbejdelsen af forsøget.
- Det er vigtigt her, at finde ud af om kviktesten gør, at man kan gennemføre arrangementer af en sådan størrelse, uden at folk smitter hinanden, siger Lars Østergaard, ledende overlæge for Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvor smittes de, der ikke fanges af kviktest?
Ved forsøget skal tilskuerne PCR-testes forud for kampen. På stadion vil de blive lyntestet, og seks til ti dage efter kampen skal de have foretaget en opfølgende PCR-test.
Lars Østergaard forklarer, at man på den måde vil afdække, hvor mange der smittes af de smittede, som ikke fanges af lyntest:
- Kviktest er jo ikke hundrede procent sikre, og det kan ske, at hvis man alligevel kommer ind uden at være fanget i kviktesten, at man så smitter nogen. Det er det, vi får set på; hvor stor er den risiko reelt, siger Lars Østergaard.
Forsøget mangler lige nu at blive politisk godkendt, men Lars Østergaard forventer, at det snart kan gå i gang. Resultaterne vil være brugbare i mange sammenhænge, vurderer han:
- Jeg tænker med den bevilling, der forhåbentlig kommer nu her, så kan projektet komme i gang, og så kan vi få høstet erfaringer med at bruge kviktesten.
- Vi vil gerne lære; hvor god er kviktesten til undgå, at folk smitter hinanden. Altså kan man undgå eksempelvis et afstandskrav ved at bruge kviktesten, og kan man det, har vi endnu et redskab, der er værdifuldt i genåbningen af fodboldkampe, musikfestivaler eller alle mulige andre kulturelle arrangementer, hvor folk vil møde hinanden, siger Lars Østergaard.
Risiko for smitte
Han anerkender, at forsøget indebærer risiko for at nogen bliver smittet med coronavirus:
- Selvfølgelig er der risiko for, at det sker smitte. Det er jo et forsøg. Omvendt kan man sige, at hvis man ikke lavet forsøget, så får man ikke afdækket det. Ved at lave forsøgene bliver vi jo hele tiden klogere, og det kan så danne grundlag for, om vi skal åbne mere op eller mindre op, siger Lars Østergaard.