Line brød sammen på TV: I dag opfordrer sygeplejersken til fortsat at tage corona alvorligt
Da antallet af indlæggelser steg omkring jul og nytår, mærkede sygeplejerske Line Schnoor på nært hold det øgede pres på sygehuset, indtil hun en dag ikke kunne mere.
Hun går hver dag forrest i kampen mod corona, men da antallet af indlæggelser med covid-patienter eskalerede over jul og nytår, og presset steg på landets sundhedspersonale, brød hun sammen. Hun kunne simpelthen ikke mere.
- Jeg synes bare, at det er så presset, og jeg kan snart ikke holde til mere, sagde hun grædende i en videodagbog på DR.
Line Schnoor er en af de sygeplejersker, der det seneste år har stået i frontlinjen i kampen mod coronavirus.
Hun er sygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, hvor covidpatienter bliver indlagt. Her har hun på egen krop oplevet presset på sundhedsvæsenet og på de mange varme hænder, der holder hånden under det.
I dag har Line Schnoor fået det bedre, men når hun ser klippene fra dengang, bliver hun stadig rørt.
- Jeg kan tydeligt huske, hvordan jeg havde det. Det fyldte det hele. Jeg har svært ved at forstå, at et menneske kan komme så langt ud, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Ville ikke lade kollegaer i stikken
Hun blev uddannet sygeplejerske i juni 2020 og startede på afdelingen i Aarhus i juli. De første måneder var præget af, at smittetrykket var relativt lavt i sommerperioden.
- Men da anden bølge startede, gik det bare stærkt derfra. Man kunne slet ikke følge med i, hvordan det udviklede sig, siger Line Schnoor.
- Jeg har aldrig på noget tidspunkt troet, at jeg som nyuddannet sygeplejerske skulle være en af dem, der stod i fronten, og som har været igennem alt det, jeg har været igennem allerede nu.
Derfra steg smitten. Særligt over jul og nytår oplevede landets sygehuse pres på kapaciteten, og den 4. januar 2021 toppede antallet af indlagte covidpatienter.
På trods af det massive arbejdstryk, fortsatte Line Schnoor med at gå på arbejde.
- Jeg følte en pligt over for samfundet, for vi skulle jo ligesom ud af den her krise. Men også over for mine kolleger, for de var jo mindst lige så pressede, som jeg var. Derfor tror jeg, at selvom jeg var helt vildt presset i den periode, blev jeg ved med at gå på arbejde, indtil jeg ramte en mur i starten af januar, da indlæggelsestallene toppede. Der kunne jeg simpelthen ikke mere.
Hun brød grædende sammen foran en leder og kollegaer.
- Jeg burde have stoppet op og måske lige holdt en pause, men det var bare ikke muligt på det tidspunkt, siger Line Schnoor.
Stadig alvorligt
I dag har hun indset, hvor vigtigt det er at mærke efter i sig selv for at undgå at blive en del af de kedelige statistikker, hvor sygeplejersker går ned med stress i løbet af det første år på arbejdsmarkedet.
- Jeg har kun været sygeplejerske i et halvt år, og jeg vil ikke ramme de statistikker. Og det var jeg bare tæt på. Så jeg har lært, at man skal lytte til sig selv, og så skal man råbe virkelig højt, så dem over en kan lytte og gøre vores dag som sygeplejerske lidt nemmere, siger hun og kommer med en opfordring til danskerne:
- Selvom coronaen rammer mildt ved nogen, rammer den bare rigtig hårdt ved andre. Og det er jo dem jeg ser inde på sygehusene. Så selvom man har en kammerat alle andet familiemedlem, hvor det egentlig har føltes som influenza, så er det alvorligt, og man skal tage det alvorligt. Det er ikke bare for sjov, at vi råber så meget op som sygeplejersker og sundhedsvæsen. Det er alvorligt, og mange dør af det.