Linus var tæt på at drukne: Nu lærer han at redde liv

'Ocean Rescue Camp' skal ruste børn og unge til en sikker tur på stranden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: 10 børn og unge deltog mandag i Ocean Rescue Camp.

- Dengang jeg var tre eller fire år gammel, var jeg meget tæt på at drukne i en svømmehal.

Sådan siger 13-årige Linus Ilsø fra Hammel. Han er en af de 10 børn og unge, der mandag deltog i DGI Østjyllands 'Ocean Rescue Camp' ved Den Permanente Badeanstalt i Risskov.

Kurset løber over tre dage, hvor de tilmeldte børn og unge, gennem forskellige aktiviteter på stranden, lærer, hvordan de redder sig selv og andre.

Da 13-årige Linus var yngre, var han tæt på at drukne i en svømmehal. 

For Linus er den skræmmende oplevelse som barn en af årsagerne til, at han deltager i campen.

- Man var i chok bagefter, og det var rigtig ubehageligt. Det er faktisk en af grundene til, at jeg er her i dag, siger han og fortsætter:

- Men også fordi, at det kunne være sjovt at lære det.

En anden af vandhundene er glad for campens første dag.

- Det sjoveste har været paddleboard, siger 12-årige Dicte Nørvang Bisgaard fra Skovby.

- Man får virkelig hurtigt mange nye venner.

De otte til 16-årige børn fik blandt andet lov at bruge paddleboards i mandagens Ocean Rescue Camp. 

Også plads til sjov

Bag mandagens kursus står instruktøren Peter Mandrup Madsen, der er uddannet kystlivredder. Han mener, at det er vigtigt, at børn og unge lærer om livredning og farerne ved havet.

- Jeg håber, at de lærer om livredning og at skabe sikkerhed ved stranden. En god livredder er en tør livredder, og det er sådan noget, vi håber på, at de får med herfra. De skal lære, hvordan man færdes sikkert på en strand, og hvordan man forebygger ulykker, siger Peter Mandrup Madsen.

I den tre dage lange camp er der dog også plads til sjov.

- Det er en camp, der skal udruste børn til at kunne færdes på stranden, lære dem om selvredning og lære at redde andre, så man undgår ulykker på stranden, men det er også en mulighed for at komme på stranden, have det sjovt og prøve noget af det udstyr, som kystlivredderne bruger ude i tårnene.

I alt afholder DGI Aarhus fire Ocean Rescue Camps i løbet af sommeren. Den første løb af stablen i slutningen af juni, mens de to sidste bliver afholdt 9.-11. juli og 11.-12. august.

De 5 baderåd

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning

4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. 

5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her