Anne-Mari og 360 andre fik chok i brev: - Min fremtid blev slået omkuld
De berørte har alle et stærkt behov for rutiner og tryghed, men det har kommunen med ét taget fra dem.
Flyttekasser, tasker og tøj hober sig op i Anne-Mari Worms lejlighed i Aarhus.
Hun er sendiagnosticeret med autisme, og det viser sig blandt andet ved, at hun har enormt svært ved at finde overskuddet til mange hverdagsopgaver.
- Jeg har svært ved nogle ting, som de fleste almindelige mennesker tænker er normalt og sagtens kan klare. Sådan noget som at få vasket sit tøj, få ryddet op og ringet til kommunen, hvis der ligger noget i E-boks, fortæller hun.
På grund af autismen er hun tilkendt to bostøtter fra SORAS - Støtte og rådgivning til voksne med Autismespektrumforstyrrelse under Aarhus Kommune.
Bostøtterne kommer hos Anne-Mari Worm på skift 1,5 timer om ugen og hjælper hende med de opgaver, hun har svært ved at klare.
- Jeg er rigtig glad for mine bostøtter. Jeg har virkelig fået ordnet mange ting, som jeg ikke ville få gjort ellers, siger hun.
Fremtid slået omkuld
Derfor kommer det som et chok, da hun i september modtager et brev fra Aarhus Kommune, som meddeler, at ordningen skal laves om og effektiviseres, så bostøtterne bruger mindst mulig tid på transport, når de skal på borger-besøg. Det betyder, at Anne-Mari Worm skal have to nye bostøtter, som hun ikke kender.
- Jeg følte, at hele min fremtid og mine planer blev slået omkuld, og fremtiden var uvis. Min energi har været fuldstændig brugt op af at spekulere på, hvad mon der sker, hvordan mon det bliver, hvor lang tid tager det, før jeg føler mig tryg ved dem.
Om SORAS
SORAS er et bostøtte- og samværstilbud for voksne med autismespektrumforstyrrelser.
Tilbuddet er organiseret under Unge, Job og Uddannelse i Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.
Målgruppen for SORAS’ indsats er voksne med normal til høj begavelse, der har en diagnose inden for autismespektret.
Kilder: Vive.dk, Aarhus Kommune
TV2 Østjylland har søgt aktindsigt i sagen ved Aarhus Kommune, og det viser sig, at ændringen rammer 361 borgere, der alle har så svære diagnoser, at de har behov for to bostøtter hver.
- Min patient får det dårligere
Meddelelsen har fået speciallæge i psykiatri Mikkel Rasmussen til at lave en bekymringsskrivelse til kommunen, hvor han påpeger det problematiske i at lave pludselige ændringer for en gruppe borgere, for hvem rutiner og tryghed er altafgørende for, at de kan modtage hjælp og få det bedre.
- De har brug for stor forudsigelighed og for at kunne forberede sig rigtig meget for eksempel på mødet med jobcenteret eller lægen. Med ændringen vil man fjerne begge bostøtter, og jeg finder så ud af, at det vil ramme flere patienter, hvor de fjerner begge bostøtter. Når man har autisme, er det en kæmpe udfordring at stå overfor, siger Mikkel Rasmussen.
Han har selv en patient, der ligesom Anne-Mari Worm er hårdt ramt af ændringen.
- Jeg går ind i sagen, fordi jeg kan se, at min patient får det dårligere psykisk på baggrund af de ændringer, der kommer. Hun har autisme og aspergers syndrom og også noget ADD og angst. Hun kan ikke sove om natten og gør sig rigtig mange bekymringer. Det gør, at hun faktisk ikke fungerer, fordi der kommer en pludselig og ret kraftig ændring, siger han.
Han påpeger, at det for bostøtternes vedkommende kræver stor indsigt og viden om autisme, at hjælpe den enkelte. Derfor frygter han, at omlægningen også vil give store udfordringer for dem.
- Det tager årevis og stor autismefaglighed at lave en relation på en god måde og få den tillid, der skal til, så det er ikke hvem som helst, der kan klare opgaven.
Pludselige ændringer duer ikke
Mikkel Rasmussen er desuden bekymret for de pludselige ændringer, som nu rammer flere hundrede borgere.
- Vi har nogle patienter her, som burde få hjælp og støtte, men faktisk får det dårligere på grund af den her ændring. Det er de svageste borgere, hvor man ikke forholder sig til, at de får det dårligere. Det, synes jeg, er helt grotesk. Vores fornemste opgave er jo at hjælpe de svageste, siger Mikkel Rasmussen.
Han mener, at man i kommunen har taget beslutningen, uden at skele til, at en sådan pludselig ændring er noget nær det værst tænkelige, man kan byde netop den gruppe borgere.
- De forholder sig ikke til det faglige, og de forholder sig ikke til den enkelte borger, og hvad det er for en gruppe borgere man står med. Det er sårbare borgere, siger han.
- Ikke sket fra dag til dag
TV2 Østjylland har bragt kritikken videre til Janus Hans Hedemann, der er driftschef for Unge, Job og Uddannelse i Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.
Han kan ikke kommentere på enkelte sager eller konkrete borgere, men han fastholder, at ændringerne er nødvendige og til gavn for de involverede.
- Generelt kigger vi på at kunne levere det bedste tilbud til borgerne. Men selvfølgelig er der også økonomi og praktik involveret. Det der med, at en bostøtte ligger og kører over store afstande, giver ikke rigtig mening. Vi bruger for meget tid på landevejene, som vi hellere vil bruge sammen med borgerne, siger Janus Hans Hedemann.
Han anerkender, at der er borgere, der kan opleve det som et pludseligt skifte, men afviser, at ændringerne er sket uden hensyntagen til autisters særlige behov for forudsigelighed.
- Jeg synes ikke, det hele er sket hurtigt og på én gang. Vi har annonceret det og haft samtaler med de berørte borgere og lavet overgange for den enkelte ud fra en konkret vurdering. Det er ikke noget, der er sket fra dag til dag.
Ønske afvist
Tilbage hos Anne-Mari Worm har uvisheden og bekymringen sat sig.
- Jeg får ikke vasket tøj, for jeg har været så stresset over, at jeg skal have nye bostøtter.
Hun forstår godt, at der kan være behov for at lave ændringer, men for hende ville det have stor betydning, hvis det kunne ske gradvist, så hun ikke mister begge de bostøtter, hun kender og har tillid til på en gang.
- Det har jeg fået at vide, at det er der absolut ingen mulighed for, siger hun.