'Min søn er dansk. Det er en helt absurd diskussion'

Forældrene til Danmarks mest omtalte elevrådsformand, Jens Philip Yazdani, er rystede over debatten om deres søns nationale tilhørsforhold

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Er man dansker, hvis man er født og opvokset i Danmark og til og med er elevrådsformand på et dansk gymnasium?

Det spørgsmål har floreret som et af de helt store emner den seneste uges tid, efter at Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, i DR2-programmet Debatten torsdag aften sagde, at han ikke kunne vurdere, om 18-årige Jens Philip Yazdani, elevrådsformand på Langkær Gymnasium i Aarhus, er dansk.

Ifølge Jens Philip Yazdanis mor, Trine Sognstrup, er det en helt absurd udtalelse.

- Det er helt grotesk, at nogle mennesker diskuterer, om min søn er dansk eller ej. Tænk, at det overhovedet er et emne, siger Trine Sognstrup.

Jens Philip Yazdani er søn af en iransk far, som flygtede til Danmark for 30 år siden, og af en vestjysk mor.

Begge forældre gjorde sig grundige overvejelser, da Jens Philip Yazdani og hans to søstre skulle have deres efternavne. Konklusionen blev, at de skulle have deres fars navn, selvom det ikke klingede dansk og kunne risikere at give dem problemer senere i livet.

- Vi synes, at det var et smukt navn. Og dengang tænkte vi, at når vores børn engang blev store, så ville samfundet se anderledes ud, og man ville ikke lægge mærke til folks navne, men i stedet vurdere dem på, hvem de er som personer. Der tog vi fejl, siger hun.

Ifølge Trine Sognstrup har familien flere gange i løbet af børnenes opvækst stødt på udfordringer i forbindelse med det udenlandske efternavn.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der ville være så meget fokus på, hvad man hedder. At man faktisk bruger navnene til at udskille børn og unge i stedet for at integrere dem, siger Trine Sognstrup.

Hun tilføjer, at hendes yngste datter blev sendt til sprogundervisning, da hun begyndte i børnehaveklasse. Alene på grund af hendes navn og på trods af at hun talte flydende dansk.

- Det var et stort chok for familien, siger Trine Sognstrup.

Trine Sognstrup er ikke i tvivl om, at Jens Philips efternavn har haft en afgørende betydning for, at han er endt som hovedperson i en diskussion om danskhed.

- Hvis han havde heddet Sognstrup til efternavn, tror jeg, at Martin Henriksen havde sagt, at Jens selvfølgelig er dansk. Det er jo et dansk navn. Det er kun det udenlandske efternavn, det brune hår og de brune øjne, der har været udslagsgivende for debatten, siger hun.

Jens Philip Yazdanis mor har et stort ønske for fremtiden.

- Jeg håber, at man om 21 år er holdt op med at definere folk ud fra deres navn, deres hårfarve og hudfarve. Det er mit håb, selvom det egentlig burde være en selvfølge i dag, siger Trine Sognstrup.

Mød Trine Sognstrup i videoen øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her